Μετά τα προβλήματα στην φετινή παραγωγή, η οποία ακόμα κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με πέρσι η φράουλα έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμα πρόβλημα. Αυτό των ποιοτικών ελεγκτών και την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών να καταργήσει τον κωδικό ΚΑΕ 0567 μέσω του οποίου αποδίδονταν τα χρήματα της υπερωριακής απασχόλησης δηλαδή για εργασίες εκτός ωραρίου και αργιών στους γεωτεχνικούς Δημοσίους Υπαλλήλους (Γεωπόνοι ποιοτικοί και φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές και κτηνίατροι). Με απλά λόγια οι ποιοτικοί ελεγκτές δεν “βγαίνουν” για τους απαραίτητους ελέγχους τα Σαββατοκύριακα με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να φορτώσουν και εν συνεχεία να εξάγουν το προϊόν τους τις ημέρες αυτές. Την ίδια στιγμή σύμφωνα
με όσα δηλώνουν στον ΑγροΤύπο αγρότες και έμποροι, η φετινή χρονιά είναι η δυσκολότερη των τελευταίων 15 ετών αφού και η συγκομιδή έχει καθυστερήσει 2 μήνες σε σχέση με το 2011 αλλά και αναμένεται μείωση παραγωγής.
Για την πορεία της φετινής χρονιάς στην φράουλα επικοινωνήσαμε καταρχήν με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών, «Η Υρμίνη», στη Νέα Μανωλάδα, κ. Φώτιο Κυριαζή ο οποίος μας ανέφερε: «Η παραγωγή μας έχει πάει πού πίσω. Περίπου δύο μήνες σε σχέση με πέρσι. Τον Απρίλιο θα μπούμε ουσιαστικά στον κύριο όγκο της παραγωγής».
Τιμές
Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με τις φετινές τιμές ο κ. Κυριαζής δηλώνει: «Οι τιμές είναι βέβαια καλές αλλά δεν υπάρχουν φράουλες. Αυτή την περίοδο κυμαίνονται από 1,80 με 2,30 ευρώ/κιλό. Ενώ πέρσι ήταν στο 1,20 - 1,30 ευρώ/κιλό. Όσον αφορά την ποιότητα φέτος έχει επηρεαστεί από το κρύο. Επίσης χάθηκαν πολλά κιλά, περίπου 1,5 τόνο ανά στρέμμα το πετάξαμε. Οπότε και η παραγωγή θα είναι μειωμένη. Πάντως οι καλύτερες τιμές δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τα “σπασμένα” της φετινής χρονιάς».
Ποιοτικοί ελεγκτές
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του παραγωγού, κ. Γιάννη Αρβανιτάκη σχετικά με την καθυστέρηση στην συγκομιδή. Ωστόσο, ο ίδιος αναφέρθηκε και σε μια ακόμα πολύ σημαντική παράμετρο η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο φετινό εμπόριο. «Το σημαντικότερο από όλα είναι το θέμα των ποιοτικών ελεγκτών οι οποίοι έχουν σταματήσει να εργάζονται τα Σαββατοκύριακα λόγω των περικοπών που έχουν γίνει στα εκτός έδρας κ.α. Αυτό σημαίνει ότι εμείς δεν μπορούμε να φορτώσουμε κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου με αποτέλεσμα να σταματούν τις ημέρες εκείνες και οι εξαγωγές. Αυτό είναι τεράστιο θέμα το οποίο αν δεν λυθεί θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα», μας αναφέρει.
Σε ερώτησή μας σχετικά με τις εκτιμήσεις του για το που θα κυμανθεί η μείωση της φετινής παραγωγής ο κ. Αρβανιτάκης μας αναφέρει: «Δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε αφού διανύουμε μια χρονιά όπου δεν έχουμε ξαναδεί παρόμοια τα τελευταία 15 χρόνια».
ΠΟΓΕΔΥ
Για το θέμα που έχει προκύψει με τους ποιοτικούς ελεγκτές απευθυνθήκαμε και στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), κ. Νίκο Κακαβά, ο οποίος δήλωσε στον ΑγροΤύπο: «Δεν έχει ασχοληθεί κανείς με το θέμα. Ούτε από το ΥπΑΑΤ ούτε από το υπουργείο Οικονομικών. Από τις 24 Φεβρουαρίου που έχουν σταματήσει να μην “βγαίνουν” οι ποιοτικοί ελεγκτές ή οι κτηνίατροι απογεύματα, Σαββατοκύριακο και αργίες πέρα από το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τόσο στο φυτικό όσο και στο ζωικό κεφάλαιο, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι στις εποχιακές εργασίες, όπως τις φράουλες που ξεκινούν τώρα και άλλα φυτικά προϊόντα. Επίσης μεγάλο πρόβλημα θα δημιουργηθεί από τις 5 Απριλίου που ξεκινάει η σφαγή των αμνών και έχουν προκηρύξει απεργίες οι γεωτεχνικοί».
Και πρόσθεσε: «Ενώ το κράτος εισπράττει κανονικά τα χαράτσια – τα έχουν πληρώσει οι άνθρωποι τα λεφτά – δεν αποδίδονται τα χρήματα στους δικαιούχους ελεγκτές γεωπόνους και κτηνιάτρους. Είναι δηλαδή σαν να σας έχω νοικιάσει εγώ το σπίτι και το ενοίκιο να το παίρνει το κράτος. Εμείς έχουμε κινήσει όλες τις διαδικασίες – επειδή γνωρίζουμε ότι αυτοί που είναι τώρα στα υπουργεία είναι προσωρινοί και με ημερομηνία λήξης μέχρι τις εκλογές δεν θα έχουν ασυλία – οπότε δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί αφού αυτό που κάνουν σήμερα στους γεωπόνους είναι κακούργημα.
Ανταγωνισμός
Τέλος μιλώντας με τον παραγωγό και γεωπόνο, κ. Γιάννη Διασάκο σχετικά με την φετινή χρονιά της καλλιέργειας μας έκανε γνωστό ότι μέχρι στιγμής η συγκομιδή δεν ξεπερνάει το 20% της παραγωγής. «Είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με πέρυσι. Οι τιμές βέβαια δεν είναι άσχημες σε σχέση με το 2011 αλλά αυτό δεν φθάνει για να καλύψει την “χασούρα” των παραγωγών. Όσον αφορά τις εξαγωγές μας, όλα δείχνουν ότι η Ρωσία φέτος θα… δουλέψει περισσότερο σε σχέση με την δύση. Επίσης, σχετικά με τον ανταγωνισμό θα πρέπει να πούμε ότι η Ισπανία είναι πολύ καλύτερη φέτος και σε ποιότητα προϊόντος σε σχέση με εμάς αφού τους Ισπανούς δεν τους επηρέασαν τόσο πολύ οι άσχημες καιρικές συνθήκες του χειμώνα.
Πηγή:
http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=71485