22 Μαρ 2012

ΟΗΕ: Νερό και γεωργία παράγοντες σταθερότητας.


«Αν δεν μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το νερό της γεωργίας με σύνεση», μιας και η γεωργία είναι, μακράν, ο κύριος «χρήστης» γλυκού νερού, «θα αποτύχουμε να τερματίσουμε την πείνα, ενώ θα ανοίξουμε την πόρτα σε μια σειρά άλλων δεινών, όπως η ξηρασία, η πείνα και η πολιτική αστάθεια». Σε αυτή την προειδοποίηση προχώρησε ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, σε μήνυμά του, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού, στις 22 Μαρτίου, το θέμα της οποίας είναι «Νερό και Επισιτιστική Ασφάλεια».
Τόνισε, παράλληλα, ότι η αειφόρος ασφάλεια των τροφίμων και του νερού, για όλους, απαιτεί την πλήρη δέσμευση όλων. Η λειψυδρία αυξάνεται, επισημαίνει ο επικεφαλής του ΟΗΕ, σε πολλά μέρη του κόσμου. Οι ρυθμοί της γεωργικής παραγωγής επιβραδύνονται. Ταυτόχρονα, η αλλαγή του κλίματος μεγαλώνει τους κινδύνους για τους γεωργούς, ιδίως για τους φτωχούς αγρότες σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, που είναι οι πλέον ευάλωτοι και οι λιγότερο ικανοί να προσαρμοστούν, όπως
υπογραμμίζει.

Αυτές οι εξελίξεις επιτείνουν τον ανταγωνισμό για τους λιγοστούς υδατικούς πόρους, λέει ο γγ του ΟΗΕ.

«Εμποδίζουν την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τροφή, νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής», επισημαίνει. Υπενθυμίζει ότι σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι πεινούν, και περίπου 800 εκατομμύρια δεν έχουν ακόμη ασφαλή παροχή πόσιμου νερού. Κατά συνέπεια, «υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε για να ενισχύσουμε τα θεμέλια της τοπικής, εθνικής και παγκόσμιας σταθερότητας», συμπεραίνει.

Η αειφόρος ασφάλεια των τροφίμων και του νερού απαιτεί τη μεταφορά των κατάλληλων τεχνολογιών νερού, εκτιμά ο Μπαν Γκι Μουν.

Απαιτεί, επίσης, την ενίσχυση των μικρών παραγωγών τροφίμων. Τέλος, τη διατήρηση των βασικών υπηρεσιών του οικοσυστήματος. Επιπλέον, θα απαιτήσει, σύμφωνα με τον γγ του ΟΗΕ, πολιτικές που προωθούν το δικαίωμα στο νερό για όλους, που ενδυναμώνουν την ικανότητα ρύθμισης και την ισότητα των φύλων. Οι επενδύσεις σε υποδομές ύδρευσης, αγροτικής ανάπτυξης και διαχείρισης των υδατικών πόρων θα είναι καθοριστικής σημασίας, τονίζει ο Μπαν Γκι Μουν. Αντλεί αισιοδοξία από το ανανεωμένο πολιτικό ενδιαφέρον για την επισιτιστική ασφάλεια, «όπως αποδεικνύεται από την υψηλή προτεραιότητα που δίδεται στο θέμα αυτό στις συναντήσεις των G8 και G20», την οποία θεωρεί πηγή ενθάρρυνσης.

«Στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού, καλώ όλους τους εταίρους να αξιοποιήσουν πλήρως την ευκαιρία που δίνει η Διάσκεψη Ρίο+20 του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Στο Ρίο πρέπει να συνδέσουμε τα σημεία μεταξύ της ασφάλειας του νερού και των τροφίμων και της επισιτιστικής ασφάλειας στο πλαίσιο μίας πράσινης οικονομίας», τονίζει στο μήνυμά του ο γγ του ΟΗΕ και καταλήγει με τη διαπίστωση ότι «το νερό θα παίξει κεντρικό ρόλο στη δημιουργία του μέλλοντος που θέλουμε».


Πηγή:


http://www.paseges.gr/el/news/OHE:-Nero-kai-gewrgia-einai-zwtikhs-shmasias-paragontes-statherothtas 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου