Πάνω από το 50% των ξερών φασολιών με τα οποία παρασκευάζουν οι Έλληνες την παραδοσιακή φασολάδα εισάγονται από Η.Π.Α., Καναδά, Αργεντινή.
Τα εισαγόμενα φασόλια υστερούν σε ποιότητα, ιδιαίτερα σε γεύση. Γι’ αυτό παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της «ελληνοποίησης» ξένων εισαγόμενων ξερών φασολιών. Η καλλιέργεια των φασολιών είναι ποτιστική και ωφέλιμη σε προγράμματα αμειψισποράς με ετήσιες ποτιστικές καλλιέργειες, όπως βαμβάκι, καλαμπόκι, τεύτλα, επειδή βελτιώνει και εμπλουτίζει το έδαφος. Τα φασόλια σπέρνονται αρχές Απριλίου με περίπου 8 κιλά σπόρο το στρέμμα για τα μικρόσπερμα, 10 κιλά για τα μεσόσπερμα και 14 για τα μεγαλόσπερμα. Τα φασόλια δεσμεύουν το άζωτο της ατμόσφαιρας και δεν χρειάζονται αζωτούχο λίπανση. Αρκεί η προσθήκη 16 κιλών φωσφορικού λιπάσματος τύπου 0-46-0 το στρέμμα κατά την προετοιμασία του αγρού πριν από τη σπορά. Οι αγρότες μπορούν να προμηθευτούν από το
εμπόριο πιστοποιημένο σπόρο εκλεκτών ελληνικών φασολιών οσπρίων που δημιουργήθηκαν στο Ινστιτούτο της Λάρισας
Πηγή:
http://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/sitira-kai-sporoi/arthro/78134/ta-fasolia-na-einai-apo-ton-topo-sou/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου