4 Μαΐ 2012

ΕΛΓΑ: Ελαστικότητα στην επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες το 2011 αλλά από το 2012 θα τηρηθεί η νομιμότητα.


Το 2011 θεωρείται μια μεταβατική περίοδος και θα πρέπει να δοθούν όλες οι επιστροφές ΦΠΑ στους αγρότες και μετά θα ακολουθήσουν οι έλεγχοι. Αυτό υποστηρίζει στον ΑγροΤύπο η ηγεσία του ΕΛΓΑ. Όμως εφιστά την προσοχή στους αγρότες ότι για το 2012 θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και οι έλεγχοι θα προηγηθούν της καταβολής των ποσών. «Χρειάζονται έλεγχοι αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και όχι χώρα της Βόρειας Αφρικής. Θα πρέπει να πάψουν κάποια στιγμή να έρχονται τα καράβια στα λιμάνια και να κόβονται τιμολόγια για να γίνονται ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Χρήστος Χατζηαντωνίου.

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνονται καταγγελίες για υπέρογκα ποσά που καταβάλλονται στην
επιστροφή του ΦΠΑ σε αγρότες. Νομοθετική ρύθμιση, που υπογράφηκε λίγο καιρό πριν ανακοινωθεί η επιστροφή ΦΠΑ, αναφέρει ότι ο αγρότης που κάνει με τη δήλωση του ΟΣΔΕ και δήλωση καλλιέργειας του ΕΛΓΑ, θα ελέγχεται με βάση τα αγροτεμάχια που διαθέτει και δηλώνει. Η δήλωση βγάζει μια ασφαλιζόμενη αξία (αξία παραγωγής) η οποία υπογράφεται από τον παραγωγό και βάση αυτής θα τον αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ σε περίπτωση ζημιάς. Το ΦΠΑ που μπορεί να εισπράξει ο κάθε παραγωγός, χωρίς να υπάρξει έλεγχος από την εφορία, μπορεί να είναι για παραγωγή αξία συν 50% πάνω από αυτή που δηλώνει στον ΕΛΓΑ. Για παραγωγή ανώτερη από αυτή την ποσότητα θα πρέπει να γίνεται έλεγχος.

Επειδή η αλλαγή αυτή ανακοινώθηκε λίγο πριν την επιστροφή του ΦΠΑ, αιφνιδίασε την αγορά αγροτικών προϊόντων. Υπήρξε αντίδραση από την πλευρά των παραγωγών. Η ηγεσία του ΥπΑΑΤ υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να «μπλοκάρει» τις ελληνοποιήσεις και τα μαύρα τιμολόγια. Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, ο ΕΛΓΑ ζήτησε, από τις οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, να επιστραφεί ο ΦΠΑ στους αγρότες και μετά να υπάρξουν οι έλεγχοι. Αυτό όμως θα γίνει μόνο για το 2011.

Όπως όμως διαβεβαιώνει η ηγεσία του ΕΛΓΑ, από το 2012 θα γίνει πλήρη εφαρμογή του νόμου. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Χατζηαντωνίου, θα σημάνει ότι όλες οι συναλλαγές αγροτικών προϊόντων πρέπει να γίνονται μέχρι τις ποσότητες της παραγωγής που δηλώνονται, σε ορισμένες περιπτώσεις μέσα από το διατραπεζικό σύστημα (ποσό άνω των 1.500 ευρώ) και τα τιμολόγια, που εκδίδονται, θα πρέπει να ανταποκρίνονται στη δηλωμένη παραγωγή και να μην είναι εικονικά. Σε αντίθετη περίπτωση η επιστροφή ΦΠΑ θα καθυστερεί γιατί θα πρέπει να προηγηθεί έλεγχος.

Σταύρος Παϊσιάδης

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου