6 Μαΐ 2012

Εσωτερική κηλίδωση σκουριάς και νέκρωση φύλλων.


Οργανισμός που την προκαλεί: Tobacco rattle virus  (ακρωνύμιο: TRV)

Εύρος ξενιστών:
Ο ιός TRV μπορεί  να μολύνει περίπου 100 είδη, κυρίως,  τον καπνό, την πατάτα, την τομάτα, και άλλα σολανώδη φυτά.

Εμφάνιση και σημασία:
Ο ιός TRV εμφανίζεται σε κάθε χώρα όπου καλλιεργείται πατάτα ή καπνός, αλλά σποραδικά εμφανίζεται παντού και ποτέ δεν έχει προκαλέσει επιδημία. Η  σημασία  αυτού του ιού  είναι  μόνο τοπική, όπου η εμφάνισή του είναι επάνω από το μέσο όρο λόγω της μεγάλης πυκνότητας των φορέων.


Συμπτώματα και ασθένειες που συγχέονται:
Ο ιός TRV προκαλεί μικρές 1-20 χιλ., σκούρες καφέ κηλίδες στη σάρκα του κονδύλου και γρήγορη ξήρανση  των φύλλων.  Η νέκρωση των φύλλων είναι τοπική, όχι  τόσο  ευρεία όσο η ζημιά που προκαλείται από τον ιό Υ.

Τα συμπτώματα στα φύλλα εύκολα συγχέονται με τα συμπτώματα του ιού Υ, αλλά  δεν υπάρχουν μαυρισμένα νεύρα στα γειτονικά φύλλα. Τα συμπτώματα στον κόνδυλο είναι παρόμοια με τις φυσιολογικές κηλίδες σκουριάς, αλλά οι κηλίδες που προκαλούνται από τον ιό TRV είναι πολύ πιο σκούρες. Ευτυχώς, ο ιός TRV είναι πολύ σπάνιος, ενώ οι φυσιολογικές κηλίδες σκουριάς εμφανίζονται  συχνότερα, κυρίως στις ευαίσθητες ποικιλίες.

Ο κύκλος της ασθένειας:
Το παθογόνο διαχειμάζει στους μολυσμένους κονδύλους πατάτας,  στα πολυετή φυτά  και στο σώμα των νηματώδων που είναι φορείς του ιού.  Αυτές είναι οι πηγές μόλυνσης. Οι φορείς (είδη Trichodorus  και Paratrichodorus)  είναι ευτυχώς σπάνιοι. Αυτοί οι ελεύθερα διαβιούντες, πολύ μικροί, αόρατοι με γυμνό μάτι νηματώδεις μεταφέρουν  τον ιό, ο οποίος διαδίδεται με έμμονο τρόπο.

Έλεγχος:
Ο ιός TRV είναι τόσο σπάνιος που συνήθως δεν χρειάζεται κανένας  έλεγχος.  Ο γενετικός έλεγχος δεν ενδείκνυται επειδή λόγω  της χαμηλής σημασίας του ιού,  δεν γίνεται βελτίωση φυτών ενάντια σε αυτόν τον ιό.

Η συνεχής παραγωγή δημητριακών ή άλλων μονοκότυλων καλλιεργειών μπορεί  να μειώσει την πυκνότητα του νηματώδη στο έδαφος και το ποσοστό των μολυσμένων με τον ιό φορέων στον πληθυσμό.

Ο υγιής πατατόσπορος είναι απαραίτητος. Όταν το έδαφος είναι  σοβαρά  μολυσμένο  με τους νηματώδεις-φορείς του ιού, εφαρμογή νηματωδοκτόνου μπορεί να είναι χρήσιμη, αλλά  είναι  πολύ ακριβή λύση.  Δείτε  τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στους νηματώδεις εχθρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου