6 Μαΐ 2012

Δακτυλιωτή σήψη.


Οργανισμός που την προκαλεί: Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus

Εύρος ξενιστών: Μόνο η πατάτα, πολύ σπάνια το ζαχαρότευτλο με λανθάνουσα μορφή

Εμφάνιση και σημασία:
Το βακτήριο εμφανίζεται στο βόρειο μέρος της Ευρώπης  (νότια  της γραμμής Κίεβο-Βαρσοβία-Μόσχα).  Το παθογόνο προτιμά ψυχρές και υγρές συνθήκες.

Η ασθένεια βρίσκεται σε κατάσταση καραντίνας και γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντική. Το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει μέτριες απώλειες στην παραγωγή, και ποτέ δεν καταστρέφει ολόκληρους τους καλλιεργούμενους αγρούς. Η δακτυλιωτή σήψη είναι η ασθένεια των κρύων ετών  ή  χωρών.



Συμπτώματα και ασθένειες που συγχέονται:
Η σήψη που προκαλείται από αυτό το βακτήριο μπορεί να μπερδευτεί πολύ εύκολα με τις σήψεις που οφείλονται στο στόλμπουρ, σε άλλα βακτήρια ή σε μύκητες εδάφους. Η σήψη  είναι συνήθως μερική,  έτσι ένα μέρος του βλαστικού συστήματος έχει  συμπτώματα. Αν κάνουμε εγκάρσια τομή στους κονδύλους,  θα δούμε ένα σκούρο καφέ δακτύλιο στις  αγγειακές  δεσμίδες, ο οποίος υπό πίεση δίνει ένα άσπρο έως ανοιχτό κίτρινο βλεννώδες έκκριμα. Αυτό είναι  σημαντικό σύμπτωμα. Μολύνσεις από μύκητες ή στόλμπουρ δεν κάνουν ποτέ βλεννώδη εκκρίματα, άλλα βακτήρια δεν δημιουργούν δακτύλιο (Erwinia), ή δίνουν καφετί έκκριμα  (Ralstonia).

Τα βακτήρια Ralstonia και Clavibacter δεν εμφανίζονται στις ίδιες χώρες. Καφέ σήψη προκαλεί το Ralstonia solanacearum το οποίο είναι παθογόνο των νότιων θερμών περιοχών,  ενώ η δακτυλιωτή σήψη εμφανίζεται μόνο στις βόρειες περιοχές.

Ο κύκλος της ασθένειας:
Το βακτήριο διαχειμάζει στους διαχειμάζοντες κονδύλους πατάτας, στον πατατόσπορο, και ελεύθερα στο έδαφος επίσης. Αυτές είναι οι πηγές  μόλυνσης. Η εξάπλωση του βακτηρίου μπορεί να είναι γρήγορη: από το έδαφος, τα μολυσμένα εργαλεία και μερικά έντομα  (δορυφόρος της πατάτας, αφίδες) μπορεί να εξαπλωθεί  το παθογόνο με απλό μηχανικό τρόπο.

Έλεγχος:
Η βελτίωση της πατάτας δεν έχει  δημιουργήσει καμία ανθεκτική ποικιλία ενάντια σε αυτήν την ασθένεια. Οι ποικιλίες, οι οποίες έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, ή  έχουν πολύ χαλαρή  δομή, είναι πιο ευαίσθητες  από άλλες.

Ο χημικός έλεγχος είναι απολύτως  αναποτελεσματικός, δεν υπάρχει κανένα αποτελεσματικό προϊόν ενάντια στα βακτήρια του εδάφους.

Η χρήση πιστοποιημένου από το κράτος πατατόσπορου είναι  μια καλή μέθοδος ελέγχου, γιατί αυτοί οι σπόροι είναι απαλλαγμένοι από το παθογόνο.

Λόγω της κατάστασης καραντίνας, αν ανιχνευθεί η ασθένεια αρχή κρατικής φυτοπροστασίας απαγορεύει την παραγωγή πατάτας.

Αποφυγή της χρήσης ξένων εργαλείων και μεταφορικών μηχανών μπορεί να αποτρέψει την εισαγωγή και εξάπλωση του παθογόνου αποτελεσματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου