16 Μαΐ 2012

Συνεχίζεται η αυξητική πορεία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων.


Συνεχίζεται η αυξητική πορεία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων, επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, ο οποίος χαρακτηρίζει τις ελληνικές εξαγωγές ως το μοναδικό δείκτη της οικονομίας με θετικό πρόσημο.
Όπως είπε ο κ. Καλαμπόκης, στη διάρκεια διήμερης εκδήλωσης που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από τον ΟΠΕ, στο πλαίσιο του έργου «Black Sea Tradenet», παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, οι εξαγωγές παρουσιάζουν σταθερή αύξηση, κυρίως σε χώρες όπως η Κίνα, Τουρκία και η Βουλγαρία. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε Ο ΟΠΕ, το 2011, αύξησε το σύνολο των δράσεων αυξήθηκε σε 35, από 22 που ήταν το 2010, και για το 2012, στο πλαίσιο περαιτέρω ενίσχυσης της εξωστρέφειας προγραμματίζονται 89
δράσεις. Από την άλλη πλευρά, όπως είπε, το στελεχιακό δυναμικό του Οργανισμού  μειώθηκε κατά 50% μέσα στο 2011, ενώ ταυτόχρονα καταγράφηκε και μείωση των λειτουργικών και διοικητικών δαπανών, κατά 40%.

Το έργο «Black Sea Tradent», εντάσσεται στο κοινό επιχειρησιακό πρόγραμμα Μαύρης Θάλασσας 2007 - 2013, ενώ στόχος της διήμερης εκδήλωσης, που πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός» της ΔΕΘ, είναι να προβληθούν οι ευκαιρίες επενδυτικής και οικονομικής συνεργασίας, στην περιοχή αυτή της ΝΑ Ευρώπης, μεταξύ των φορέων και των επιχειρήσεων.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε αναφορά και στη δημιουργία του εμπορικού άτλαντα, που θα έχουν σύντομα στη διάθεσή τους οι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην περιοχή των χωρών της Μαύρης Θάλασσας. Ο εμπορικός άτλας παρουσιάζει το οικονομικό και εμπορικό περιβάλλον σε πέντε χώρες της Μαύρης Θάλασσας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και καταρτίζεται στο πλαίσιο του έργου «Black Sea Tradenet-BST» «Εμπορικό Δίκτυο Μαύρης Θάλασσας».

Ο επικεφαλής του ΟΠΕ είπε ότι ο οργανισμός, μεταξύ άλλων, θα πάρει μέρος σε εκθέσεις ελληνικών προϊόντων, που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενος μήνες σε χώρες του εξωτερικού, ενώ τον ερχόμενο Νοέμβριο θα γίνει παρουσίαση της ελληνικής κουζίνας και των ελληνικών προϊόντων, μέσω αλυσίδας πολυκαταστημάτων στη Γερμανία. Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τη δημιουργία ενός εικονικού ελαιώνα, σε κεντρική περιοχή του Λονδίνου, με τη συμμετοχή 50 ελληνικών επιχειρήσεων, από τον κλάδο του ελαιολάδου και των προϊόντων ελιάς.

Επίσης, ο ΟΠΕ συνεργάζεται με τους αντίστοιχους εξαγωγικούς φορείς άλλων χωρών, όπως ο EVD της Ολλανδίας, και το SOPEXA GROUP της Γαλλίας, για την ανταλλαγή επιχειρησιακής εμπειρίας και συμμετέχει στην ίδρυση club εξαγωγέων Κίνας, σε συνεργασία με το SOPEXA GROUP, καθώς επίσης και στην ενίσχυση δράσεων, μέσω νέων κοινοτικών προγραμμάτων, με πιλοτικό δείγμα για ένα προϊόν για κάθε χώρα.

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου