7 Μαΐ 2012

Καρούλιασμα φύλλων πατάτας


Οργανισμός που την προκαλεί: Potato leaf roll virus (ακρωνύμιο: PLRV)
Αυτός ο ιός  σπάνια καταστρέφει το φυτό  όπως ο ιός Υ, αλλά προκαλεί μεγάλες απώλειες  παραγωγής και  είναι  εν μέρει υπεύθυνος  για την εξασθένηση του φυτού  της πατάτας.

Εύρος ξενιστών: Η πατάτα και όλες οι καλλιέργειες και τα ζιζάνια της οικογένειας Solanaceae.

Εμφάνιση και σημασία:
Αυτός ο ιός εμφανίζεται παντού στην ΕΕ και σε άλλες Ευρωπαϊκές και γειτονικές χώρες.  Ο ιός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές απώλειες στην παραγωγή, πολύ μικρούς και λίγους κονδύλους, αλλά
σπάνια καταστρέφει ολόκληρο το φυτό όπως ο ιός Υ. Το καρούλιασμα των φύλλων μαζί με άλλους ιούς είναι υπεύθυνο για την εξασθένιση του φυτού της πατάτας και την απόσυρση των παλαιών ποικιλιών πατάτας.

Συμπτώματα και ασθένειες που συγχέονται:



Ο ιός του καρουλιάσματος των φύλλων της πατάτας (γνωστός από το όνομά του) προκαλεί ευδιάκριτό καρούλιασμα (συστροφή) των φύλλων προς τα πάνω: τα φυλλάρια κατσαρώνουν μέχρι να σχηματίσουν μια μικρή βάρκα. Τα μολυσμένα φυτά εμφανίζουν νανισμό, τα φύλλα είναι πολύ εύθραυστα, και ολόκληρα τα φυτά είναι προβληματικά, χλωρωτικά όπως ακριβώς συμβαίνει σε ορισμένες ποικιλίες (Symphonia, Dura). Μερικές ποικιλίες κιτρινίζουν. Το καρούλιασμα των φύλλων συνήθως αρχίζει από την κορυφή των φυτών. Εγκάρσια τομή στους βλαστούς, δείχνει ότι υπάρχουν μερικές νεκρώσεις στο εξωτερικό μέρος, κάτω από την επιδερμίδα του βλαστού.







Το σύμπτωμα του καρουλιάσματος των φύλλων προκαλείται από διάφορες αιτίες:εμφάνιση του φυτοπλάσματος stollbur της πατάτας, μόλυνση της ρίζας από Fusarium spp., Rhizoctonia solani  ή Colletotrichum atramentarium συχνά προκαλεί καρούλιασμα φύλλων αλλά  πάντα  με μία μικρή έως μεγαλύτερη μάρανση. Αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται επίσης κατά την δημιουργία σκληρής κύστης ή λόγω της επίθεσης κομβονηματώδων. Τα εύθραυστα φύλλα, το καρούλιασμα των φύλλων και το χλωρωτικό χρώμα μαζί διευκολύνουν την ανίχνευση, δηλαδή η παρουσία αυτών των 3 συμπτωμάτων υποδηλώνει σίγουρα τη μόλυνση από τον ιό του καρουλιάσματος των φύλλων της πατάτας .

Ο ιός αυτός μπορεί να εμφανιστεί στα φυτά μαζί με άλλους ιούς, έτσι τα συμπτώματά τους μπορεί να μπερδευτούν.

Ο κύκλος  της ασθένειας:
Ο ιός του καρουλιάσματος των φύλλων της πατάτας διαχειμάζει στους μολυσμένους κονδύλους της πατάτας και στα πολυετή σολανώδη ζιζάνια.  Η μορφή διαχείμασης δεν μολύνει το αυγό των αφίδων. Ο  ιός είναι έμμονος  αλλά η αναπαραγωγή του δεν είναι έμμονη∙ οι μολυσμένοι φορείς κρατούν τη μολυσματικότητά τους μέχρι το τέλος της ζωής τους. Τα μολυσμένα διαχειμάζοντα φυτά και οι αποθηκευμένοι κόνδυλοι είναι  πηγές μόλυνσης∙  οι αφίδες, και πρώτη απ’ όλες η πράσινη αφίδα της ροδακινιάς  (Myzus persicae,)  είναι φορείς.

Ο ιός είναι έμμονος και έτσι η μετάδοση του χρειάζεται περισσότερο χρόνο, αλλά ο φορέας κρατά  τη δυνατότητά  του να μεταδώσει τον ιό  μέχρι το τέλος  της ζωής  του.

Έλεγχος:
Ο έλεγχος του ιού εξαρτάται από την ποικιλία, και έχει αγροτεχνική και χημική βάση. Η ανθεκτικότητα έναντι σ’ αυτόν τον ιό δεν είναι πλήρης, δεν υπάρχει καμία απολύτως ανθεκτική  (άνοση) ποικιλία, αλλά υπάρχουν  πολλές καταχωρημένες ποικιλίες  που  έχουν την ικανοποιητική ανθεκτικότητα ενάντια στον ιό.  Οι ποικιλίες Santé, White Lady και άλλες ανθεκτικές ποικιλίες έχουν πολύ μικρό ποσοστό μόλυνσης από τον ιό χρόνο με το χρόνο. Η χρήση τέτοιων ποικιλιών είναι μια ανέξοδη  και πολύ αποτελεσματική μέθοδος ελέγχου.

Η χρήση πιστοποιημένου σπόρου είναι επίσης αποτελεσματική. Αυτοί οι πατατόσποροι  έχουν χαμηλή μόλυνση παθογόνων πιστοποιημένη από το κράτος.

Στην παραγωγή πατατόσπορων, η απομόνωση της καλλιέργειας μπορεί να είναι χρήσιμη: Μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ της καλλιέργειας της πατάτας και άλλων σολανώδων φυτών που καλλιεργούνται στον αγρό μπορεί να επιβραδύνει  τη διάδοση   του ιού.  Προσοχή επίσης χρειάζεται στα πολυετή σολανώδη ζιζάνια  (Lycium halomifolium, Solanum dulcamara).

Ο χημικός έλεγχος ενάντια στις αφίδες χρειάζεται για να καταπολεμήσουμε αυτόν τον ιό.  Δεδομένου ότι  ο ιός είναι έμμονος, η μετάδοση του ιού  είναι  ιδιαίτερα πολύ πιο αργή από το χρόνο επίδρασης  των εντομοκτόνων. Έτσι αυτά τα προϊόντα μπορούν να σκοτώσουν τις αφίδες κατά τη διάρκεια της απομύζησης, πριν από την  έναρξη μετάδοσης του ιού. Αποτελεσματικά εντομοκτόνα επικάλυψης του σπόρου και προϊόντα ψεκασμού  παρατίθενται στον πίνακα των αφίδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου