11 Μαΐ 2012

Παραγωγοί και Ξενοδόχοι της Χαλκιδικής υπογράφουν συμφωνία για τη δημιουργία «Ελληνικού Πρωινού» με προϊόντα της περιοχής.


Την Κυριακή,13 Μαΐου, κατά τον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γεύσης Ελιάς, θα πραγματοποιηθεί, η παρουσίαση του «Ελληνικού Πρωινού» της Χαλκιδικής και θα υπογραφεί το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας μεταξύ των τοπικών αγροτών-παραγωγών, των ξενοδόχων Χαλκιδικής και των chef μαγειρικής, για την προώθησή του.
Ο κ. Γ. Παλησίδης, επιστημονικός σύμβουλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος «Ολύμπιος Ζευς» και καθηγητής γαστρονομίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Το Ελληνικό Πρωινό αποτελεί υλοποίηση της επιθυμίας όλων των εμπλεκομένων στην αγροδιατροφική αλυσίδα της περιοχής, όπως των αγροτών- παραγωγών, των μεταποιητών, των εστιατόρων, των chef και βεβαίως των ξενοδόχων και των ιδιοκτητών
ενοικιαζόμενων ξενώνων, κυρίως όμως της κοινωνίας και των φορέων Τοπικής Ανάπτυξης της Χαλκιδικής. Θα παρουσιαστεί ένας τύπος πρωινού που θα περιλαμβάνει τα τοπικά προϊόντα της Χαλκιδικής. Θα υπάρχουν σεφ από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα αξιολογήσουν αυτό το πρωινό σε συνεργασία με τους ξενοδόχους και τους εκπροσώπους όλης της διατροφική αλυσίδας της περιοχής».

Ο κ. Αναστάσιος Πούλος, παραγωγός της Χαλκιδικής που θα λάβει μέρος στην εκδήλωση, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Είναι μια προσπάθεια να διαφημιστούν τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας. Εγώ παράγω ελιές και βερίκοκα. Αυτή τη στιγμή πουλάω τα προϊόντα μου στις λαϊκές αγορές. Εκτιμώ ότι η συμφωνία θα φέρει θετικά αποτελέσματα στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας και θα βοηθήσει τους τουρίστες που έρχονται κάθε καλοκαίρι να γνωρίσουν τα προϊόντα μας».

Η κ. Αργυρώ Λάναρη, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γυναικών Ταξιάρχη στον Χολομώντα, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Μια ομάδα δραστήριων νέων γυναικών από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, ιδρύσαμε το 2006 συνεταιρισμό με την επωνυμία «Ευ γεύεσθαι». Ο συνεταιρισμός παράγει γλυκίσματα, τρόφιμα και ποτά. Όλα τα προϊόντα είναι χειροποίητα και παρασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο από τοπικά αγροτικά υλικά. Τα προϊόντα που θα δώσουμε για τη δημιουργία του πρωινού είναι: γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και τραχανάδες. Ο συνεταιρισμός μας βρίσκεται στον ορεινό όγκο του Χολομώντα και η συμφωνία αυτή εκτιμώ ότι θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τη διακίνηση των προϊόντων μας στις τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής».

Η εκδήλωση θα γίνει παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Δριβελέγκα. Ο κ. Γεώργιος Πίττας είναι ο οργανωτής και υπεύθυνος προώθησης του Ελληνικού Πρωινού και του Τοπικού Συμφώνου Χαλκιδικής, σε συνεργασία με τον κ. Γρηγόριο Τάσιο πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής Χαλκιδικής.

Ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Γιώργος Τσακίρης, δήλωσε σχετικά: «Το Ελληνικό τουριστικό προϊόν στήριξε με επιτυχία την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας τα τελευταία 40 χρόνια. Στο πλαίσιο του εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος και της σύνδεσης του κλάδου μας με τις τοπικές κοινωνίες και τον πρωτογενή τομέα, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος αποφάσισε να ξεκινήσει μια προσπάθεια για την υλοποίηση του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό».
Στόχος του ΞΕΕ είναι το «Ελληνικό Πρωινό» να υιοθετηθεί από όλα τα ξενοδοχεία της πατρίδας μας, ανεξαρτήτου κατηγορίας και περιοχής, στο καθένα ανάλογα των δυνατοτήτων και μέσων που διαθέτει και να μην περιορισθεί μόνο στα ελάχιστα ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών.
Το «Ελληνικό Πρωινό» είναι ένα πρόγραμμα που επικεντρώνεται στην ελληνική γαστρονομική μας παράδοση, με στόχο κατά πρώτο λόγο να αναδείξει τον πλούτο και την ιδιαιτερότητα των τοπικών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας, φέρνοντας κοντά ξενοδόχους και τοπικούς παραγωγούς και κατά δεύτερο λόγο, να αποτελέσει κύριο στοιχείο της ταυτότητας του ελληνικού ξενοδοχειακού προϊόντος και κατ’ επέκταση εργαλείο προώθησης του ελληνικού τουρισμού».

Σταύρος Παϊσιάδης

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου