11 Μαΐ 2012

Συλλογικές συμβάσεις διεκδικούν οι εργαζόμενοι σε Τρόφιμα, Kλωστές.


Με απεργιακές κινητοποιήσεις και προειδοποίηση για κλιμάκωση των αγώνων τους εκφράζουν οι εργαζόμενοι στους κλάδους Τροφίμων και Ποτών και Ιματισμού-Κλωστοϋφαντουργίας-Δέρματος τη διαμαρτυρία τους για τη μη υπογραφή νέων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που προστατεύουν τα εισοδήματά τους.


Ήδη η Ομοσπονδία Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών εξήγγειλε 48ωρη απεργία για τις 15 και 16 Μάη, ενώ σε 24ωρη απεργία στις 15 Μάη προχωρούν οι Ομοσπονδίες Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) και Τύπου - Χάρτου, ενώ 48ωρη απεργία για 15 και 16 Μάη πήρε η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.


Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό στο νομό Λάρισας όπου περίπου 700 εργαζόμενοι απασχολούνται στον τομέα κλωστοϋφαντουργίας και περίπου 1.500 μόνιμοι και 2.500 εποχικοί στον κλάδο Γάλακτος –Τροφίμων και Ποτών.

Στους λόγους των κινητοποιήσεων αλλά και στη σκιαγράφηση του νέου τοπίου που διαμορφώθηκε στην αγορά εργασίας αναφέρθηκαν σε κοινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τετάρτη ο πρόεδρος Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων κ. Πάρις Λιόλιος και η πρόεδρος του Συνδικάτου Ιματισμού κ. Μαρία Τζιάτζιου.

Ο κ. Λιόλιος υπογράμμισε ότι «η εργοδοσία θέλει να επιβάλλει μειώσεις μισθών όπως είναι το σχέδιο ΣΕΒ-κυβέρνησης-τρόικας ήδη ορισμένοι βιομήχανοι προσλαμβάνουν νέα παιδιά με 511 ευρώ μικτά. Είναι σε όλους μας γνωστό ότι τον Ιούνιο ετοιμάζουν νέα μέτρα σε βάρος μας».

Ο ίδιος τόνισε ότι «επιμένουμε στην υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης. Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ το σύνολο των αντεργατικών νόμων που πέρασαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Παπαδήμου. Θα τους καταργήσουμε στην πράξη».

Κάλεσε επίσης «τα συνδικάτα, τις επιτροπές να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις στα εργοστάσια, να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι, να βγουν συμπεράσματα από την απεργία που έγινε, να προχωρήσει η οργάνωση και η ενότητα σε κάθε τόπο εργασίας».

Τα αιτήματα της ομοσπονδίας έχουν ως εξής:

1. Υπογραφή κλαδικής σύμβασης για το 2012 με αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα στο ύψος του πληθωρισμού.

2. Παράταση όλων των υπόλοιπων όρων της συλλογικής σύμβασης του 2009.

3. Να σταματήσουν το αίσχος των προσλήψεων με 586 και 511 ευρώ μικτά που ήδη εφαρμόζεται στα κονσερβάδικα αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου.

4. Να σταματήσουν οι απολύσεις.

5. Να καταργηθεί αμέσως ο νόμος 4024 /2012 και το άρθρο 37 που καταργεί ουσιαστικά τις κλαδικές συμβάσεις, καθώς και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που ψηφιστήκαν από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Παπαδήμου».

Aπό την πλευρά της η κ. Τζιάτζιου δήλωσε ότι «η εργοδοσία στους κλάδους μας, έχοντας πλέον όλο το αναγκαίο γι’ αυτή νομικό πλαίσιο, αρνείται την υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων. Στις συναντήσεις με την Ομοσπονδία, οι μεν εργοδότες του ιματισμού προκλητικά ισχυρίζονται ότι οι εργαζόμενοι είναι «φορτωμένοι με τριετίες», οι δε βιομήχανοι κλωστοϋφαντουργοί ότι περιμένουν νέα ανατροπή των δεδομένων από τον Ιούνιο δηλ. νέες μειώσεις μισθών, οι εργοδότες στο υπόδημα ότι περιμένουν προτάσεις από την πλευρά μας για σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας, ενώ για τις υπόλοιπες συμβάσεις δεν προσέρχονται καν στις συζητήσεις».

Τσατσάκης Γιάννης

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου