3 Ιουλ 2012

Έτοιμοι, αλλά σε αναμονή, 500 φάκελοι των Σχεδίων Βελτίωσης, μέχρι να ξεπεραστούν τα νέα εμπόδια.


Έτοιμοι να περάσουν από την αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή, η οποία θα δώσει και την τελική υπογραφή ώστε να προχωρήσουν οι πρώτες εγκρίσεις στα Σχέδια Βελτίωσης, είναι 500 περίπου επενδυτικοί φάκελοι. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου ο λόγος της πολύμηνης πλέον καθυστέρησης των εγκρίσεων έχει να κάνει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό με την αδυναμία συνεργασίας των πληροφοριακών συστημάτων της ιδιωτικής εταιρείας Euricon (στην οποία έχει ανατεθεί το έργο της αξιολόγησης των 5.000 αιτήσεων των Σχεδίων Βελτίωσης) και της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ. «Το θέμα είναι καθαρά τεχνικό και γίνονται προσπάθειες να βρεθεί η λύση που απαιτείται. Ίσως τις επόμενες 10 ημέρες να έχει διευθετηθεί», αναφέρουν στον ΑγροΤύπο κύκλοι του ΥπΑΑΤ. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας μετά και την λύση του προβλήματος αυτού απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να περάσουν και από τις γνωμοδοτικές επιτροπές.


Για το λόγο αυτό, το υπουργείο προσανατολίζεται στο να δημιουργήσει περίπου 4 γνωμοδοτικές επιτροπές ώστε να μην καθυστερήσουν περαιτέρω οι εκκρίσεις.
Επίσης σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑγροΤύπου αρχικά εξετάστηκαν οι φάκελοι των πρώην καπνοπαραγωγών και των πτηνοτρόφων ενώ στην συνέχει σειρά είχαν αυτοί των αγελαδοτρόφων.
Πρόθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι μέσα στο καλοκαίρι να ολοκληρωθεί η εξέταση των φακέλων Σχεδίων Βελτίωσης ζωικής παραγωγής ενώ τελευταίοι θα μείνουν όσοι έχουν επενδυτικά σχέδια φυτικής παραγωγής.

Όσον αφορά τον ιδιώτη αξιολογητή υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση ανέφερε ότι η ιδιωτική εταιρεία Euricon αναλαμβάνει το έργο της αξιολόγησης των 5.000 από τους συνολικά 7.700 φακέλους. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση του ΥπΑΑΤ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται «στο ποσό των 99.400 ευρώ πλέον του νόμιμου Φ.Π.Α. 23%: 22.862 ευρώ, δηλαδή συνολικού ποσού 122.262 ευρώ».

Η διαδικασία

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας όταν ο κάθε δικαιούχος πάρει την οριστική έγκριση στα χέρια του, θα μπορέσει να απευθυνθεί στο κατάστημα με τα γεωργικά μηχανήματα, την εταιρεία με τον κτηνοτροφικό εξοπλισμό ή όποιον άλλον παρέχει αντίστοιχα προϊόντα και με κάποιο διακανονισμό είτε να προαγοράσει και να λάβει το τιμολόγιο είτε να δώσει από πριν τα χρήματα και να περιμένει την πληρωμή από το υπουργείο. Επειδή όμως είναι σχεδόν αδύνατον και ειδικά την περίοδο αυτή ο αγρότης να έχει από πριν όλα τα χρήματα κι από την άλλη είναι τόσο ρευστά τα πράγματα στην αγορά των μηχανημάτων, η στάση των εταιρειών δεν προμηνύει καμία διάθεση για μεγάλες πιστώσεις.

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου