4 Ιουλ 2012

Ανακοίνωση για την πορεία του "Αλέξανδρος Μπαλτατζής".


Εικονική πραγματικότητα αποτελεί το ποσοστό του 41% της απορρόφησης της Δημόσιας Δαπάνης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 αν αφαιρεθούν οι πληρωμές για ανειλημμένες υποχρεώσεις της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου και αν ληφθεί υπόψη ότι η απορρόφηση του προγράμματος στα δύο πλέον κρίσιμα επενδυτικά του μέτρα (σχέδια βελτίωσης και μεταποίηση και εμπορία) παραμένει, μετά από μια πενταετία λειτουργίας του ΠΑΑ, μηδενική.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ κος Μιχάλης Σμύρης κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ 2007-2013. Όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ απαιτείται άμεσα η ριζική ανακατανομή των πόρων του προγράμματος με τροποποίησή του για την εφαρμογή επτά (7) νέων προτάσεων – μέτρων επείγουσας προτεραιότητας.

Οι προτάσεις αυτές είναι:


1. Άμεση λειτουργία του αγροτικού ταμείου εγγυοδοσίας και παράλληλα ένταξη των ΜΜΕ του αγροτικού τομέα και των αγροτών στο νεοσυσταθέν ταμείο εγγυοδοσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προκειμένου να ισχύσουν ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης/δανειοδότησής τους.

2. Δημιουργία νέου μέτρου εξωστρέφειας στον άξονα ανταγωνιστικότητας του ΠΑΑ για την ουσιαστική στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα.

3. Σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού του μέτρου για την προβολή και προώθηση των αγροτικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.

4. Δημιουργία νέου μέτρου στον άξονα ανταγωνιστικότητας για την ανάπτυξη της δικτύωσης/συνέργειας των επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα με επιχειρήσεις του τομέα των υπηρεσιών στην ύπαιθρο. Βασικός σκοπός η σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με το τουριστικό προϊόν της χώρας.

5. Δημιουργία νέου μέτρου στον άξονα ανταγωνιστικότητας για τη στήριξη μικρών εφοδιαστικών αλυσίδων από αγροτικούς συνεταιρισμούς που θα διαθέτουν τα προϊόντα τους στην αγορά, χωρίς μεσάζοντες και αντιπροσώπους. Παράλληλα, οφείλεται στο ίδιο μέτρο να ενισχυθούν δράσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα που διαθέτουν στην αγορά εγχώρια διατροφικά προϊόντα με εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου και ιχνηλασιμότητας.

6. Δημιουργία νέου μέτρου στον άξονα της βελτίωσης του περιβάλλοντος για την στήριξη της παραγωγής ζωοτροφών από εγχώρια σιτηρά (αραβόσιτος, κριθάρι, βρώμη κ.λ.π.) με εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης, χαμηλού κόστους εισροών, προς όφελος των παραγωγών των προϊόντων αυτών, και κυρίως των κτηνοτρόφων.

7. Δημιουργία νέου μέτρου στον άξονα περιβάλλοντος για την αξιοποίηση της βιομάζας από υπολείμματα φυτικής και ζωικής παραγωγής, ώστε να συγκεντρώνεται από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και να διατίθεται σε επενδυτές (όπως π.χ. η ΔΕΗ) προς επεξεργασία για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας (π.χ. βιοαέριο).

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου