10 Ιουλ 2012

Οι λόγοι για να εξάγουν οι Έλληνες στην Ουκρανία.


Τρεις είναι οι παράγοντες από καταναλωτικής πλευράς που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους Έλληνες ενδιαφερομένους για εξαγωγές στην Ουκρανία, όπως σημειώνεται στην Ετήσια Έκθεση για την Ουκρανία, της πρεσβείας μας στο Κίεβο.
Πρώτον, η οικονομία της Ουκρανίας βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία ανάκαμψης από την κρίση και κάλυψης του χαμένου εδάφους της περιόδου 2008-2009.

Δεύτερον, η κοινωνική δομή της Ουκρανίας είναι διαφορετική από εκείνες των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών, με την - από απόψεως κατανάλωσης και κουλτούρας - μεσαία τάξη, η οποία συνήθως είναι πιο ανοιχτή σε καταναλωτικούς πειραματισμούς, να είναι υπό μακρά διαδικασία σχηματισμού.

Τρίτον, λαμβανομένων υπ' όψιν και των εισοδηματικών στατιστικών που παρατέθηκαν
παραπάνω, στην Ουκρανία το κόστος και η τελική τιμή παίζουν πολύ σημαντικότερο ρόλο για την επιτυχία ενός προϊόντος στην αγορά από την ποιότητα - πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που παίζουν στις δυτικές ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης, σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει, για συγκεκριμένα προϊόντα, και ο παράγοντας του γοήτρου που θα παράσχει στον καταναλωτή η αγορά ενός προϊόντος, στοιχείο που θα πρέπει να λάβουν υπ' όψιν τους οι εταιρείες κατά το μάρκετινγκ των προϊόντων τους.

Κατά το παρελθόν έτος, η πλειονότητα των εταιρειών που προσέγγισαν το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την εξαγωγή τροφίμων στην Ουκρανία. Ο τομέας των τροφίμων σίγουρα έχει τη δυνατότητα να καταστεί αιχμή του δόρατος των ελληνικών εξαγωγών στη χώρα εν ευθέτω χρόνω. Πρέπει όμως να καταστεί σαφές ότι ο ουκρανός καταναλωτής δεν είναι ιδιαίτερα εκπαιδευμένος στις ελληνικές γεύσεις και τη μεσογειακή διατροφή, ελλείψει, μάλιστα, των απαραίτητων διαφημιστικών / προωθητικών ενεργειών αλλά και ελληνικών εστιατορίων στην πρωτεύουσα, με μόνο τον τουρισμό να δίνει την ευκαιρία στους ουκρανούς καταναλωτές να γευτούν τα ελληνικά διατροφικά προϊόντα.

Εκτιμάται ότι οι ενδιαφερόμενοι για εξαγωγές τροφίμων στην Ουκρανία θα πρέπει να ξεκινήσουν την παρουσία τους στη χώρα το συντομότερο δυνατόν, προσπαθώντας, όμως, να επιτύχουν τη μεσοπρόθεσμη ισχυρή παρουσία τους στην αγορά και χωρίς να περιμένουν την άμεση επιτυχία, ιδίως όσον αφορά στα προϊόντα εκείνα που είναι στενά συνδεδεμένα με τη μεσογειακή διατροφή, η οποία απέχει σημαντικά από τις τρέχουσες διατροφικές συνήθειες των ουκρανών και της οποίας τα οφέλη δεν είναι ευρέως γνωστά ακόμη στην Ουκρανία.

Τα ελληνικά φρούτα αν και βρίσκονται ήδη σε αρκετά καλές θέσεις στις εισαγωγές της Ουκρανίας έχουν σημαντικό περιθώριο επέκτασης της παρουσίας τους, την οποία θα πρέπει να επιδιώξουν οι εξαγωγείς με ενεργητικότερες προσωπικές επαφές (επισκέψεις, παρουσίες σε διεθνείς εκθέσεις).

Το δυναμικό της ουκρανικής γεωργίας, το οποίο είναι εν πολλοίς ακόμη ανεκμετάλλευτο μπορεί, σύμφωνα με αναλυτές, να διαδραματίσει, με τους φυσικούς πόρους που διαθέτει, κυρίαρχο ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο στη διατροφή. Συνεπώς, για να επιτύχει αυτό το στόχο η Ουκρανία, θα χρειαστεί να υπάρξουν σημαντικές επενδύσεις στον αγροτοβιομηχανικό τομέα (ιδίως στην αγροτική τεχνολογία και εξοπλισμό, στα αγροχημικά κλπ) με αγορές σύγχρονου γεωργικού εξοπλισμού και μηχανών (καινούργιων και μεταχειρισμένων), σύγχρονων συστημάτων αποθήκευσης σιτηρών και συστημάτων επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων, καθώς ο τρέχων εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος και κακοσυντηρημένος.

Καθώς η οικοδομική δραστηριότητα στην Ουκρανία είχε τρωθεί σημαντικά από την κρίση του 2009, αλλά προβλέπεται να επανέλθει σταδιακά αλλά σταθερά, τα δομικά υλικά θα μπορέσουν να αποτελέσουν μεσοπρόθεσμα όλο και μεγαλύτερο εξαγωγικό στόχο στην Ουκρανία.

Επίσης, λόγω της ουκρανικής προσπάθειας για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και της διαφαινόμενης αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, οι καινοτόμες τεχνολογίες παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να αποτελέσουν σημαντική αγορά. Παρά ταύτα, οφείλουμε να σημειώσουμε τις ουκρανικές απαιτήσεις ελάχιστου τοπικού περιεχομένου σε εξοπλισμό επενδύσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την απόκτηση εγγυημένης τιμής αγοράς.

Άλλοι τομείς τους οποίους θα μπορούσαν να εξερευνήσουν οι ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες είναι τα καταναλωτικά αγαθά παντός είδους, ιδίως εκείνα που μπορούν να προσφερθούν σε χαμηλό κόστος, τα καλλυντικά και, εν γένει, τα προϊόντα γυναικείας περιποίησης και ένδυσης (συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, των γουναρικών), τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που θα καλύψουν εξειδικευμένες ανάγκες της αγοράς (niche), οι μεταφορές / διανομές / logistics, ο τουρισμός και ο χρηματοπιστωτικός τομέας.

Εκτιμάται, επίσης, ότι οι ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις θα βρουν, κατόπιν της υπογραφής της Σφαιρικής και σε Βάθος Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών / DCFTA μεταξύ Ουκρανίας και Ε.Ε. (μεσοπρόθεσμα λόγω των μεταβατικών περιόδων που θα τεθούν σε ισχύ), πολλά περισσότερα ερείσματα για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και συνεργασίας με επιχειρήσεις από την Ουκρανία. Όμως, η θέση της συμφωνίας σε ισχύ μπορεί να καθυστερήσει.

Ελληνική επενδυτική παρουσία στην Ουκρανία Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Επιτροπής της Ουκρανίας, το σύνολο των εισερχομένων από την Ελλάδα στην Ουκρανία ξένων άμεσων επενδύσεων ανερχόταν την 1 Ιανουαρίου 2011 σε USD 327,9 εκατ. Κατά τη διάρκεια του έτους και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011, οι ελληνικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά USD 100,4 εκατ. (ήτοι 30,6%) σε USD 428,3 εκατ. Κατά την εν λόγω ημερομηνία, οι ελληνικές επενδύσεις αποτελούσαν το 0,9% του συνόλου των ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα.

Μεταξύ των 47 ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ουκρανική αγορά συγκαταλέγονται οι: Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Coca Cola Hellenic, Όμιλος "Μηχανική", Ήφαιστος, Alumil, Balkan, Etem, Profilco, Yioula, Νεοχημική, Chipita, Sunlight, Printec κ.α.

Ο τομέας που έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ελληνικό επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ουκρανία είναι ο τραπεζικός. Η EFG Eurobank εξαγόρασε την ουκρανική Universal Bank και, στις αρχές Ιουλίου 2007, έθεσε σε λειτουργία δίκτυο καταστημάτων στη χώρα. Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς εξαγόρασε τον Μάιο 2007 ποσοστό 78% της ουκρανικής τράπεζας International Commerce Bank, και η Alpha Bank, τον Μάρτιο του 2008, εξαγόρασε ποσοστό 90% της ουκρανικής τράπεζας OJSC Astra Bank.

Σημειώνεται, επίσης, ότι υπάρχουν συμμετοχές ελληνικών κεφαλαίων σε καταστατικά επιχειρήσεων που έχουν καταχωρηθεί ως εισερχόμενες από άλλες χώρες και όχι από την Ελλάδα, όπως π.χ. δεν έχουν καταχωρηθεί ως ελληνικές οι επενδύσεις της Coca Cola Hellenic και της Eurobank, και δεν προσμετρώνται στα επίσημα στοιχεία ως ελληνικές επενδύσεις.

Οι ουκρανικές επενδύσεις στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται ως εμπιστευτικές και, συνεπώς, δεν είναι διαθέσιμες στο κοινό σύμφωνα με το Νόμο της Ουκρανίας "Περί κρατικών στατιστικών".

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου