8 Ιουλ 2012

Υπερπροσφορά στις πρώτες ύλες λιπασμάτων.


Αντιμέτωπη με μια ισχυρά πλεονασματική παραγωγή εκτιμάται ότι θα βρεθεί η παγκόσμια αγορά των λιπασμάτων κατά τη διάρκεια της επόμενης πενταετίας, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Βιομηχανιών Λιπασμάτων (IFA).


Μέχρι το 2016 αναμένεται πλεόνασμα στις αζωτούχες πρώτες ύλες και το κάλι και μια πιο ισορροπημένη παραγωγή στο φώσφορο.
Το πλεόνασμα αυτό θα μπορούσε να πιέσει τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα, αν και σε συγκεκριμένες κατηγορίες πρώτων υλών, όπως στο κάλι, οι συνθήκες ολιγοπωλίου που έχουν δημιουργήσει οι λίγες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο έχουν τον «τρόπο» τους να μειώνουν την παραγωγή για να διατηρούν υψηλά τις τιμές.
Σύμφωνα με την έκθεση, «σε αντίθεση με την ιστορική τάση, η αύξηση της ζήτησης στην Ασία πραγματοποιείται με σημαντικά χαμηλότερους ρυθμούς, αφού αρκετές από τις σημαντικότερες χώρες εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια κορεσμού».

Συνεπώς διαπιστώνεται πως «το ειδικό βάρος της Ασίας όσον αφορά την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης δείχνει να βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, τη στιγμή που η Λατινική Αμερική φαίνεται να ενισχύει τη θέση της ως μοχλός για μια μελλοντική επέκταση της ζήτησης». Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία της έκθεσης, η παραγωγή θα αυξηθεί με ακόμα υψηλότερους ρυθμούς οδηγώντας σε «μεγάλες πλεονασματικές παραγωγές». Στις αζωτούχες πρώτες ύλες το πλεόνασμα από τους 3,5 εκατ. τόνους το 2012, αναμένεται να φτάσει τους 16,6 εκατ. τόνους το 2016.
Η παγκόσμια παραγωγή υπολογίζεται να ενισχυθεί στους 162,2 εκατ. τόνους την επόμενη πενταετία, αυξημένη κατά 22,2 εκατ. τόνους, τη στιγμή που η παγκόσμια κατανάλωση θα φτάσει τους 145,6 εκατ. τόνους, αυξημένη κατά 8,3 εκατ. τόνους.
Στις καλιούχες πρώτες ύλες, τα αποθέματα αναμένεται να καλύψουν ακόμα και το 31% της ετήσιας παραγωγής, γεγονός που φυσιολογικά σημαίνει πως θα υπάρξει μια σημαντική πίεση στις τιμές της αγοράς. Όσον αφορά τις πρώτες ύλες των φωσφορικών λιπασμάτων, το πλεόνασμα αναμένεται να διπλασιαστεί από τους 1,8 εκατ. τόνους, στους 3,6 εκατ. τόνους.




Πηγή: www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου