10 Ιουλ 2012

Συναντήσεις που αναμένεται να φέρουν εξελίξεις στο μέλλον της Αγροτικής Τράπεζας.


Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης. Να θυμίσουμε ότι για την ανακεφαλαιοποίηση των ιδιωτικών τραπεζών ήδη έχουν δοθεί τα πρώτα 18 δισ ευρώ στις Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, χωρίς να υποβάλουν σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης. Η τρόικα όταν αποδεσμεύσει την επόμενη δόση των 30 δισ ευρώ, θα οδηγήσει στην εκταμίευση των τελευταίων 25 δισ προς τις τράπεζες. Εξελίξεις όμως αναμένονται, ενδεχομένως και τις αμέσως επόμενες ημέρες, στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο στην ATEbank κατέχει περίπου το 97%. Τη Δευτέρα (9/7/2012) ο διοικητής της
Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γεώργιος Προβόπουλος, επισκέφτηκε τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον ενημέρωσε για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, την ρευστότητα και τη γενικότερη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος. Αν και δεν υπήρξαν δηλώσεις μετά τη συνάντηση, είναι βέβαιο ότι αναφέρθηκαν και στο ακανθώδες ζήτημα της Αγροτικής Τράπεζας. Το μεσημέρι της Τρίτης (10/7/2012) ο κ. Προβόπουλος για το ίδιο θέμα είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια. Τρεις είναι οι βασικές εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται για την ανακεφαλαιοποίηση της ATEbank.

Η πρώτη είναι να πραγματοποιηθεί νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου την οποία θα καλύψει ο μέτοχος, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο, κάτι που θεωρείται πολύ δύσκολο δεδομένων των δημοσιονομικών συνθηκών. Η δεύτερη λύση είναι να «σπάσει» σε «καλό» και «κακό» κομμάτι, όπου το κακό τμήμα θα τεθεί υπό εκκαθάριση, ενώ το «καλό» θα συνεχίσει την αυτόνομη λειτουργία του. Η τρίτη λύση, που φαίνεται να αποτελεί και επιλογή της τρόικας, προβλέπει επίσης τη διάσπαση σε «καλό» και «κακό» κομμάτι με το καλό κομμάτι να απορροφάται από άλλη ελληνική τράπεζα.
Κατά πληροφορίες, η τρόικα ασκεί πιέσεις για άμεση οριστική λύση του προβλήματος, προκρίνοντας τη διάσπαση της τράπεζας σε «καλό» και «κακό» κομμάτι, όπου το «κακό» κομμάτι θα τεθεί υπό εκκαθάριση, ενώ το «καλό» τμήμα θα απορροφηθεί από άλλη τράπεζα.

Στην «καλή» τράπεζα θα ενταχθούν τα δάνεια προς τον αγροτικό τομέα και ορισμένα βασικά επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια λιανικής.
Στην «κακή» θα ενταχθούν οι συμμετοχές και θυγατρικές της ΑΤΕ, που είναι ζημιογόνες, τα δάνεια προς τα πολιτικά κόμματα (190-200 εκατ. ευρώ) και ορισμένα επιχειρηματικά δάνεια, μαζί με τα εναπομείναντα δάνεια προς τον δημόσιο τομέα.
Επίσης, με σχετικά συνοπτικές διαδικασίες θα κλείσουν 120 - 140 καταστήματα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ήδη έχουν υποβάλει προτάσεις για το «καλό» κομμάτι αρκετές τράπεζες, ενώ επικρατέστερη για την απόκτησή του θεωρείται η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς.

Μετά το «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων τα κεφάλαια της ATEBank εξανεμίστηκαν. Ήδη η ΑΤΕ έχει λάβει δύο φορές παράταση για τη μη δημοσίευση του ισολογισμού του 2011, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από τη διάσπαση η ΑΤΕ θα χρειαζόταν περίπου 4 δισ. ευρώ κεφάλαια, ενώ μετά το σπάσιμο της τράπεζας θα χρειαστεί 2,5 - 2,8 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθεί. Ακόμη η τράπεζα θα πρέπει να απαλλαγεί οριστικά από τις θυγατρικές ΕΒΖ, Δωδώνη, ΣΕΚΑΠ κ.α. Υπό την πίεση της τρόικας και των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση, κυβέρνηση και διοίκηση της Αγροτικής καλούνται να «κλείσουν» όλα τα μέτωπα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς σε αντίθετη περίπτωση είναι ορατό το ενδεχόμενο οι προς πώληση εταιρείες να ενταχθούν στο κομμάτι της τράπεζας που θα πάει προς εκκαθάριση.

Υπογραμμίζεται από κύκλους της τράπεζας ότι όποια λύση και αν επιλεγεί δεν υπάρχει καμία επίπτωση στους καταθέτες και τους συνεπείς δανειολήπτες. Σημειώνεται ότι ήδη η διοίκηση της τράπεζας έχει εφαρμόσει πρόγραμμα περιορισμού δαπανών και ενεργητικού, με επιτυχία, ξεπερνώντας τους στόχους σε ό,τι αφορά τη μείωση των δαπανών.

Από πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, διαπιστώνεται ότι ο τομέας της γεωργίας απορροφά σήμερα μόλις το 1,7% του συνόλου των δανείων. Ποσοστό που υπολείπεται κατά πολύ της χρηματοδότησης άλλων τομέων της οικονομίας, όπως το εμπόριο (20,7%), η βιομηχανία (19,6%), η ναυτιλία (14,5%), οι κατασκευές (9 %) και ο τουρισμός (6%). Είναι δε εξαιρετικά αρνητικό το γεγονός της συνεχούς επιβράδυνσης της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις γεωργικές επιχειρήσεις, καταγράφοντας πτώση (από τον Οκτώβριο του 2009 στον Οκτώβριο του 2011) της τάξεως του 49% και πλέον.

Πηγή: www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου