6 Ιουλ 2012

Φύκια.


Τα τελευταία χρόνια η διατροφική αξία των φυκιών έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων αφού φαίνεται πως μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.Υπάρχουν πάνω από δέκα χιλιάδες ποικιλίες, πολλές από τις οποίες είναι βρώσιμες. Το nori είναι ένα κόκκινο φύκι που καταναλώνεται ευρέως. Στην Ιαπωνία το νόρι χρησιμοποιείται για το τύλιγμα του σούσι, αλλά είναι γνωστό και σαν sloke στην Σκωτία και laver στην Ουαλία όπου παραδοσιακά το χρησιμοποιούσαν για να παρασκευάσουν ψωμί.Το kombu and το wakame είναι τύποι καφέ φυκιών που χρησιμοποιούνται ευρέως στην Άπω Ανατολή για να δώσουν γεύση στις σούπες και σε άλλα φαγητά. Τα πράσινα φύκια που ευδοκιμούν στις ακτές της Μ. Βρετανίας, Ιρλανδίας και Σκανδιναβίας, μπορούν να φαγωθούν ωμά σε σαλάτες ή μαγειρεμένα σε σούπες. Άλλα φύκια που χρησιμοποιούνται στα φαγητά περιλαμβάνουν τα hijiki, wrack, dulse και Irish moss ή carrigeen.Το ασβέστιο και ο σίδηρος έχουν την τάση να συγκεντρώνονται σε μεγαλύτερες
ποσότητες στα φύκια από ότι στα επίγεια φυτά.Τα φύκια είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες όπως το άγαρ, το αλγινικό οξύ και η καραγενάνη, οι οποίες δεν διασπούνται σε μεγάλο βαθμό στον πεπτικό σωλήνα, με αποτέλεσμα να προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού.Οι βιταμίνες A, C και E βρίσκονται στα φύκια σε ωφέλιμα επίπεδα και αποτελούν από τις λίγες φυτικές πηγές σε βιταμίνη Β12, έτσι είναι σημαντικό συμπλήρωμα στην διατροφή των χορτοφάγων. Επιπλέον περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες λίπους, και μερικές ποικιλίες είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικήσ αξίας.
Στην Κινέζικη ιατρική η χρήση των φυκιών είναι διαδεδομένη εδώ και αιώνες. Οι φυτικές ίνεςτων φυκιών μπορεί να βοηθήσουν στην σωστή λειτουργία του εντέρου και επιπλέον φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Πηγή: www.sintagespareas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου