13 Ιουλ 2012

Πλήγμα τα νέα μέτρα στα φ/β της Ισπανίας.


Την επιβολή νέων μέτρων που προκαλούν αντιδράσεις τόσο στους συνδέσμους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όσο και τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών προτίθεται να θεσπίσει η Ισπανία σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών της χώρας.


Ειδικότερα η ισπανική κυβέρνηση αναμένεται να υιοθετήσει επιπλέον φόρο 19% στα εισοδήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία φ/β μονάδων που εντάσσονται στην κατηγορία - των μειωμένων πλέον - feed-in tariff. Ο συγκεκριμένος φόρος εκτιμά η κυβέρνηση της χώρας θα συμβάλει στην ελάφρυνση του βάρους των φ/β λόγω των επιδοτήσεων του ετήσιου προϋπολογισμού κατά 500.000 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή από τα 2,4 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα στα 1,9 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα θα επιβληθούν φόροι 11% και στις αιολικές μονάδες.    
   

Από την άλλη πλευρά ο σύνδεσμος των εταιρειών φωτοβολταϊκών της χώρας κατηγορεί την ισπανική κυβέρνηση ότι οδηγεί τον κλάδο σε "χρεωκοπία" είτε μέσω της μείωσης των επιχορηγήσεων που τρέχουν αναδρομικά για το 2010 και το 2011, είτε μέσω της θέσπισης νέων φόρων. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού, José Manuel Soria υποστηρίζει πως η κυβέρνηση της χώρας σχεδιάζει να επιβάλει νέο τρόπο φορολόγησης στην ηλεκτροπαραγωγή. Ο νέος φόρος θα «αγκαλιάσει» όλες τις μονάδες παραγωγής ενέργειας συμπεριλαμβανομένων  τόσο των ανανεώσιμων πηγών όσο και των συμβατικών και θα επηρεάσει και τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Συνεχίζοντας ο κ. Soria υπογράμμισε πως η φορολογία ενός κλάδου θα εξαρτάται από το μέγεθος της κρατικής υποστήριξης που θα έχει. Περισσότερες λεπτομέρειες για το ζήτημα αναμένονται άμεσα από τον πρωθυπουργό της χώρας Mariano Rajoy.

Ξένος Γιώργος

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου