5 Ιουλ 2012

Ομάδα Παραγωγών και τυποποιητήριο θα δημιουργήσουν οι αγρότες στο Μαρκόπουλο Αττικής με στόχο τη διακίνηση των προϊόντων τους.


Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην περιοχή Μαρκοπούλου της Αττικής είναι ότι ενώ υπάρχει πρωτογενή αγροτική παραγωγή δεν είναι εύκολη η διάθεση των προϊόντων τους. Αυτό συμβαίνει επειδή στην περιοχή τους δεν τους δίνει το κράτος άδειες τυποποιητηρίου και αναγκάζονται να κάνουν την τυποποίηση στη Λαχαναγορά του Ρέντη, κάτι που επιβαρύνει το κόστος και δεν διευκολύνει τη διάθεση των προϊόντων τους.
Στην περιοχή οι βασικές καλλιέργειες είναι το αμπέλι (ποικιλίας σαββατιανό), οι συκιές (ποικιλίες μαύρα και βασιλικά) και τα κελυφωτά φιστίκια. Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει και νέες καλλιέργειες όπως μύρτιλο, ιπποφαές κ.α. «Σήμερα η διάθεση των αγροτικών προϊόντων γίνεται κυρίως μέσα από τη Λαχαναγορά της Αθήνας. Για τα αμπέλια υπάρχουν τα οινοποιία της περιοχής
που απορροφούν τις περισσότερες ποσότητες. Για τα υπόλοιπα προϊόντα όμως περιμένουμε τους εμπόρους», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αλ. Κολλιοβασίλης πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαρκοπούλου.
«Ο συνεταιρισμός μας αποτελείται από 470 μέλη. Τώρα σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε μια Ομάδα Παραγωγών για όλες τις καλλιέργειες, που θα αποτελείται από δέκα άτομα. Στόχο θα έχει να βελτιώσει την προώθηση των προϊόντων μας στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Θέλουμε να μπορούμε να πουλάμε και να εξάγουμε τα προϊόντα μόνοι μας».
Και συνεχίζει: «Σήμερα τα προϊόντα που πουλάμε στη Λαχαναγορά τα τυποποιούμαι εμείς με δικά μας έξοδα. Ένα τελάρο 6,5 κιλών στοιχίζει 2,5 ευρώ και 1 ευρώ τα έξοδα μεταφοράς.


Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου