8 Ιουλ 2012

Στην Ηλεία ψάχνουν για καρπούζι οι Ιταλοί.


Με τον καλύτερο τρόπο εξελίσσεται η φετινή χρονιά για το υπαίθριο καρπούζι, αφού η αυξημένη κατανάλωση στις αγορές του εξωτερικού, καθώς και τα προβλήματα στην ιταλική παραγωγή, έχουν δώσει πλεονέκτημα στο ελληνικό προϊόν. Φέτος, η παραγωγή καρπουζιού στην Ιταλία καθυστέρησε σημαντικά και για το λόγο αυτό πολλοί Ιταλοί έμποροι βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στην Πελοπόννησο για να καλύψουν τις εγχώριες απαιτήσεις της αγοράς τους.


Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως οι τιμές στην ιταλική αγορά κυμάνθηκαν στα 23 λεπτά το κιλό στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, στη συνέχεια αυξήθηκαν στα 26 λεπτά το κιλό και σήμερα
πωλούνται στα 33 λεπτά το κιλό, σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος Υπηρεσιών της αγοράς αγροτικών προϊόντων της Ρώμης.
Στη χώρα μας οι τιμές παραγωγού διαμορφώνονται στα 20 λεπτά το κιλό στην περιοχή της Μανωλάδας Ηλείας, όπως μας ενημερώνει ο έμπορος της περιοχής Γιάννης Διασάκος. Μάλιστα τα εξαιρετικής ποιότητας καρπούζια φτάνουν ακόμα και τα 25 λεπτά το κιλό στην Αμαλιάδα, τιμές εξαιρετικά ικανοποιητικές για τους παραγωγούς, που είχαν απογοητευτεί μετά από δυο χρονιές με πολύ χαμηλές τιμές. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, η τιμή του καρπουζιού στα σημερινά επίπεδα είναι λογική και αφήνει περιθώρια κέρδους, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά που οι τιμές υποχώρησαν πολύ χαμηλότερα από τα όρια βιωσιμότητας των καλλιεργητών.

Πηγή: www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου