5 Ιουλ 2012

Οδηγίες για τη σωστή συλλογή τσαγιού και ρίγανης.


 Με κίνδυνο εξαφάνισης απειλούνται το τσάι του βουνού και η ρίγανη στο νομό Τρικάλων, επειδή συλλέγονται χωρίς σύστημα και σε μεγάλες ποσότητες με εκρίζωση πριν την ωρίμανσή τους, όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση ο Διευθυντής Δασών Χρ. Κουτσονάσιος.


Ο κ. Κουτσονάσιος κάνει γνωστό ότι με ευθύνη των Δασαρχείων ισχύουν Δασικές απαγορευτικές διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπεται, αυστηρά και μόνο με κοπή και όχι με εκρίζωση, η συλλογή του τσαγιού  για την περιοχή του Δασαρχείου Τρικάλων από 15 Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου και της ρίγανης από 10 Αυγούστου έως 30
Σεπτεμβρίου ενώ για την περιοχή του Δασαρχείου Καλαμπάκας η συλλογή του τσαγιού επιτρέπεται μετά τις 20 Ιουλίου και της ρίγανης μετά τις 10 Αυγούστου εκάστου έτους.
Τονίζεται ιδιαίτερα ότι θα πρέπει να τηρείται πιστά οι παραπάνω ημερομηνίες αλλά και ο σωστός τρόπος κοπής ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η αειφορική διαχείριση των φυτών αυτών.
Επιπλέον τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση ότι  η  ευθύνη τήρησης των Δασικών απαγορευτικών διατάξεων ανατίθεται στα όργανα της Δασικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και σε κάθε νομοταγή πολίτη, καθώς και ότι οι παραβάτες  θα τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της δασικής Νομοθεσίας.

Ταγκαλάκη Έλενα

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου