9 Σεπ 2012

Τι είναι η αφυδάτωση τροφίμων.


Πρόκειται για τεχνική συντήρησης τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα με την αφαίρεση των υγρών συστατικών τους για να εμποδίσουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών σε αυτά.

Η αφυδάτωση είναι μια από τις παλαιότερες μεθόδους συντήρησης τροφίμων. Πρώτος την εφάρμοσε ο προϊστορικός άνθρωπος, ο οποίος αποξήραινε σπόρους στον ήλιο. Οι Ινδιάνοι της Βόρειας Αμερικής συντηρούσαν το κρέας αφού το αποξήραιναν στον ήλιο κομμένο σε φέτες. Οι Κινέζοι αποξήραιναν αβγά, ενώ οι Ιάπωνες ψάρια. Σε κάποια απομονωμένα νησιά της Ελλάδας, ακόμη και σήμερα εφαρμόζεται η μέθοδος για τη συντήρηση ψαριών, τα λεγόμενα λιαστά ψάρια.


Σήμερα η αφυδάτωση χρησιμοποιείται διότι παρουσιάζει το πλεονέκτημα του όγκου. Τα αφυδατωμένα τρόφιμα έχουν κατά μέσο όρο περισσότερο από το 1/5 του όγκου του αρχικού προϊόντος, οπότε κρίνονται ιδανικά για ορειβατικές ή εξερευνητικές αποστολές.

Τα μέσα αφυδάτωσης ποικίλλουν ανάλογα με το προϊόν και περιλαμβάνουν ξηραντές τούνελ, ξηραντές καυτού αέρα, ξηραντές δωματίου και ξηραντές κενού. Κύριο χαρακτηριστικό όλων των συστημάτων αποξήρανσης είναι η μεγάλη ταχύτητα αφυδάτωσης, ώστε να διατηρούνται αναλλοίωτα όλα τα βασικά συστατικά του τροφίμου.

Πηγή:www.focusmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου