2 Ιαν 2012

Πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη η ΕΑΣ Αγρινίου για την παραγωγή του φυτού Stevia.


Στη δημιουργία του πρώτου σε ολόκληρη την Ευρώπη εργοστασίου επεξεργασίας της Stevia προσανατολίζεται η ΕΑΣ Αγρινίου, γεγονός που σύμφωνα με τον καθηγητή Π. Λόλα, θα οδηγήσει στην αυγή μιας νέας εποχής για την αγροτική οικονομία. «Ουδέν σχόλιον» απ’ την Ένωση, που θα κάνει ανακοινώσεις στα τέλη Ιανουαρίου.
Μια μεγάλη αποκάλυψη έκανε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Πέτρος Λόλας, ο οποίος και είχε την επιστημονική ευθύνη για τους πειραματικούς αγρούς που καλλιεργήθηκαν στο νομό μας με εντυπωσιακά καλά αποτελέσματα για το φυτό Stevia, σε σχετική του συνέντευξη χθες το πρωί στον Δυτικά 96,1 – FM.

Ο κ. Λόλας, αφού αναφέρθηκε στις εξελίξεις που αποκλειστικά παρουσίασε πρόσφατα η «Συνείδηση», οι οποίες και επιτρέπουν πια τη χρήση της στεβιόνης στα τρόφιμα, άρα και την καλλιέργεια του φυτού και αφού εξήγησε τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Αιτωλοακαρνανία, μιας και η παραγωγική διαδικασία προσομοιάζει μ’ εκείνη του καπνού, άρα υπάρχει η εμπειρία, η τεχνογνωσία, ακόμη και τα μέσα παραγωγής, συνέστησε αυτοσυγκράτηση, καλώντας τους ενδιαφερόμενους αγρότες να κάνουν υπομονή και να είναι προσεκτικοί στα όσα ενδεχομένως ακούν αυτή την περίοδο.

Και τούτο διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απολύτως καμία εγγύηση για την απορρόφηση της όποιας παραγωγής, αφού ούτε στην Ελλάδα ούτε σε άλλο γειτονικό κράτος, ούτε όμως και
στην Ευρώπη ολόκληρη, υπάρχει μονάδα που θα επεξεργάζεται το φυτό, ώστε να δίνει την πολύτιμη γλυκαντική του ουσία.

Άρα, η διάθεση της παραγωγής μένει μετέωρη… Αυτό όμως θα αλλάξει αν οι ενέργειες που ήδη κάνει η ΕΑΣ Αγρινίου, είπε ο κ. Λόλας, για την κατασκευή εργοστασίου, έχουν αίσια έκβαση!

Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Θωμάς Κουτσουπιάς μετέχει στο Europa Stevia, στον ευρωπαϊκό οργανισμό δηλαδή που έχει συσταθεί για την καλλιέργεια του εν λόγω φυτού και πως όλο αυτό το χρονικό διάστημα εργάζεται μεθοδικά στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν τη μεγαλύτερη δυνατή είσοδο Αιτ/νάνων αγροτών στην παραγωγή Stevia.

Ως προς τις αναφορές του καθηγητή Π. Λόλα για τις κινήσεις δημιουργίας εργοστασίου ο κ. Κουτσουπιάς, στον οποίο απευθυνθήκαμε, δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο.

Περιορίστηκε μόνο να δηλώσει ότι η ΕΑΣ Αγρινίου θα κάνει ανακοινώσεις για το Stevia στα τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου, συμπληρώνοντας ότι οι αγρότες της περιοχής θα ενημερωθούν σωστά και υπεύθυνα όταν έρθει η ώρα και πως η Ένωση θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για το καλύτερο δυνατό σε σχέση με την ενίσχυση της παραγωγής και της αγροτικής οικονομίας, έτσι όπως ανέκαθεν έκανε.

Κρίνοντας απ’ το γεγονός ότι διάψευση στα περί προσπάθειας δημιουργίας τέτοιου εργοστασίου δεν έγινε, συμπεραίνουμε ότι η ΕΑΣ πριν από οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση θέλει να διασφαλίσει κάποια πράγματα. Γνωρίζουμε ωστόσο ότι αυτό δεν εξαρτάται αποκλειστικά απ’ την ίδια. Κάθε άλλο.

Ο διεθνής ανταγωνισμός και η στάση άλλων ευρωπαϊκών κρατών και φορέων παίζουν καταλυτικό ρόλο σ’ αυτή την υπόθεση και αν πράγματι η Ένωση του Αγρινίου καταφέρει να δρομολογήσει τέτοιες εξελίξεις, θα έχει στην πραγματικότητα επιτύχει ένα απίστευτο «θαύμα», με όσες ευεργετικές συνέπειες θα έχει αυτό, όχι μόνο για το νομό μας, αλλά για την εθνική οικονομία στο σύνολό της.

Επαναλαμβάνουμε ότι αν το εργοστάσιο γίνει, θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ολόκληρη, θα αποτελέσει δε το κρίσιμο μέγεθος για την απορρόφηση της παραγωγής, παρέχοντας τη συμβολαιακή ασφάλεια που επιζητούν οι αγρότες.

Και στο πεδίο αυτό θα κριθούν ασφαλώς τα αντανακλαστικά που έχει ή δεν έχει η ελληνική πολιτεία και τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η οικονομική συγκυρία αναμφίβολα δεν ευνοεί τέτοιες επενδύσεις, πολύ περισσότερο όταν το χρηματοπιστωτικό σύστημα κλυδωνίζεται με όλα αυτά που συνέβησαν την τελευταία διετία.

Υπάρχουν ταυτόχρονα τα συμφέροντα, στα οποία πρόσφατα είχε αναφερθεί ο βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης, τα οποία και έχουν κάθε λόγο να εμποδίσουν μια τέτοια εξέλιξη.

Μένει λοιπόν να δούμε αν οι κυβερνώντες θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Ή, για να το πούμε όπως ο κ. Μακρυπίδης το διατύπωσε στον υπουργό Κ. Σκανδαλίδη σε συνάντηση που είχε μαζί του για το Stevia, αν τελικά είναι με τα μεγάλα συμφέροντα ή με τους χιλιάδες φτωχούς αγρότες που αναζητούν μια εναλλακτική διέξοδο στην πραγματική παραγωγή…


Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου