20 Μαρ 2012

Αυστηρά πρόστιμα για υπολείμματα σε αγροτικά προϊόντα.


Αυστηρά πρόστιμα για υπολείμματα σε γεωργικά νωπά προϊόντα προαναγγέλλει το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτ/κού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Σε προβληματικές περιπτώσεις επιβάλλονται τόσο διοικητικές ποινές, δηλαδή πρόστιμα που κυμαίνονται από 300-30.000 € ενώ ο φάκελος διαβιβάζεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για ποινικές κυρώσεις.
Στην ανακοίνωση του προϊστάμενου της Υπηρεσίας Γεώργιου Χαρμπή αναφέρονται τα παρακάτω:

Όπως έχουμε αναφέρει οι έλεγχοι για υπολείμματα σε γεωργικά νωπά προϊόντα θα συνεχίζουν να γίνονται και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς, ώστε τα προϊόντα να φτάνουν στον καταναλωτή πιο σίγουρα.


Έτσι, κοινοποιήθηκε  το πρόγραμμα ελέγχων για το 2012 από το Υπ.Α.Α.Τ   και αφορά το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Ναυπλίου αλλά και άλλα Περιφερειακά Κέντρα όπως των Ιωαννίνων, του Πειραιά τα οποία και αυτά δέχονται για έλεγχο προϊόντα της Αργολίδας.

Σύμφωνα λοιπόν με το πρόγραμμα,   γα τη φετινή χρονιά από το Μ.Φ.Ι θα ελεγχθούν Μελιτζάνες, μπανάνες κουνουπίδι ή μπρόκολο, επιτραπέζια σταφύλια, χυμός πορτοκάλι, αρακάς φρέσκος, πιπεριές, σιτάρι, παρθένο ελαιόλαδο, αμπελόφυλλα, παιδικές τροφές φυτικές προέλευσης και βιολογικά προϊόντα φυτικής προέλευσης.

Από το Π.Κ.Π.Φ & Π.Ε Ναυπλίου, θα ελεγχθούν μανταρίνια, πορτοκάλια, μαρούλια, σπανάκια.

Σημειώνουμε ότι, η κατανομή των δειγμάτων γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε περιοχή να ελέγχει τα προϊόντα που κυρίως παράγει, χωρίς αυτό να αποκλείει την περίπτωση ελέγχων και άλλων προϊόντων ή προϊόντων  που προέρχονται από άλλες περιοχές. Αυτό βέβαια θα γίνει  ύστερα από συνεννόηση με τα διάφορα εργαστήρια και τη δυνατότητα που έχουν τη συγκεκριμένη στιγμή.

Με αυτά τα δεδομένα κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά  ότι, οι παραγωγοί θα πρέπει  να είναι πολύ προσεκτικοί   με τα προϊόντα που έχουν στον πάγκο τους αλλά και με τα προϊόντα  που  αγοράζουν από αλλού και αν δεν είναι σίγουροι για την καλή τους κατάσταση από πλευράς υπολειμμάτων, να μην τα αγοράζουν.

Αναφορικά τώρα με τα άλλα σημεία πώλησης γεωργικών προϊόντων όπως είναι, τα διάφορα Super markets,  θα πρέπει και αυτά να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους σύμφωνα με τα συστήματα ελέγχου που διαθέτουν, ενώ τα καταστήματα της Λαχαναγοράς και τα Οπωροπωλεία,  να προμηθεύονται προϊόντα με εξασφαλισμένη ιχνηλασιμότητα, δηλαδή να είναι δυνατός ο εντοπισμός του παραγωγού που τα διέθεσε σε περίπτωση που κάποιο προϊόν βρεθεί με υπολείμματα, αφού σε διαφορετική περίπτωση, η οποιαδήποτε ποινή θα επιβαρύνει τους ίδιους.

Επίσης, για μια ακόμη φορά υπενθυμίζουμε  ότι δεν θα υπάρχουν προβλήματα αν οι παραγωγοί  εφαρμόζουν όσα καιρό τώρα διατυμπανίζουμε με κάθε τρόπο, δηλαδή ακολουθούν  τους παρακάτω ουσιαστικούς κανόνες:

Να χρησιμοποιούνται  για κάθε καλλιέργεια  μόνο τα φάρμακα που έχουν πάρει έγκριση για την καλλιέργεια αυτή.

Οι ψεκασμοί, προληπτικοί ή προστατευτικοί να γίνονται στο κατάλληλο χρονικό διάστημα και όχι επειδή  ψεκάζει ο γείτονας  ή κάποιος άλλος.

Να μην γίνεται υπέρβαση από τη συνιστώμενη δόση που αναγράφεται στην ετικέτα. Σημειώνουμε ότι η συνιστώμενη δόση έχει προέλθει μετά από επανειλημμένους πειραματισμούς από την εταιρεία που  έχει το σκεύασμα.

Το προϊόν να συλλέγεται για την αγορά μετά το χρονικό διάστημα ασφαλείας, που αναγράφεται  στην ετικέτα  και όχι νωρίτερα από την ημερομηνία αυτή, γιατί τότε σίγουρα θα υπάρχει πρόβλημα.

Να δίνεται μεγάλη προσοχή στη χρήση των ψεκαστικών μέσων όπως είναι οι τουρμπίνες, γιατί έχει διαπιστωθεί ότι με το μέσο αυτό γίνονται σε μεγάλο βαθμό επιμολύνσεις, δηλαδή μολύνονται σε μεγάλο  ποσοστό  οι γειτονικές καλλιέργειες.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν το 2011 σε γεωργικά προϊόντα, από δειγματοληψίες που έγιναν από διάφορα σημεία πώλησης όπως είναι οι Λαϊκές αγορές, τα Οπωροπωλεία, η  Λαχαναγορά Άργους και τα  Super markets.

Τέλος υπενθυμίζουμε ότι στις προβληματικές περιπτώσεις επιβάλλονται τόσο  διοικητικές ποινές, δηλαδή  πρόστιμα που κυμαίνονται από 300-30.000 € ενώ ο φάκελος διαβιβάζεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για ποινικές κυρώσεις.

Πηγή:


http://www.paseges.gr/el/news/Aysthra-prostima-gia-ypoleimmata-se-agrotika-proionta 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου