22 Μαρ 2012

Κούρεμα χρεών από την Αγροτική Τράπεζα.


Την απόφαση της Αγροτικής Τράπεζας αναφορικά με τον «χειρισμό» των παλιών υποχρεώσεων των συνεταιριστικών οργανώσεων, αναμένουν, όπως όλα δείχνουν, πολλές ΕΑΣ, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους στο θέμα του νέου νόμου 4015/2011 και να προχωρήσουν τις μετατροπές τους σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς.

Το σχέδιο αναδιάρθωσης που εκπονείται, εφόσον τα αποδεχθούν εγγράφως πιστωτές των ΕΑΣ που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 51% των οφειλών, συμπεριλαμβανομένων των ανυπόθηκων δανειστών, δεσμεύει και το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τους ΟΤΑ και τα λοιπά φυσικά και νομικά πρόσωπα».
Να αναφερθεί ότι με βάση το νέο νόμο, η μετατροπή των ΕΑΣ συνοδεύεται υποχρεωτικά από σχέδιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού ή της νέας Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης που θα προκύψουν. «Τα σχέδια αυτά»,
αναφέρεται στο άρθρο 19, παράγραφος 3, εδάφιο εε, του νόμου 4015/11, «συντάσσονται από εγνωσμένου κύρους ελεγκτικές εταιρείες και εγκρίνονται από την ενυπόθηκη τράπεζα με το μεγαλύτερο ύψος απαιτήσεων κατά της ΕΑΣ.
Το σχέδιο αναδιάρθωσης που εκπονείται, εφόσον τα αποδεχθούν εγγράφως πιστωτές των ΕΑΣ που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 51% των οφειλών, συμπεριλαμβανομένων των ανυπόθηκων δανειστών, δεσμεύει και το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τους ΟΤΑ και τα λοιπά φυσικά και νομικά πρόσωπα». «Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου», αναφέρεται στην παράγροφο 4, «η ακίνητη και κινητή περιουσία των ΕΑΣ, οι οποίες μετατρέπονται σε ΑΣ και ΑΕΣ συνιστά οικονομικό σύνολο, σύμφωνα με το άρθρο 483 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και αποκλείεται κάθε αυτούσια διανομή. Οι ΑΣ, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στη μετατροπή, δικαιούνται να λάβουν μόνο την αξία της μερίδας τους, η οποία αποτιμάται κατά τη διαδικασία των άρθρων 473 και επόμενα του ίδιου κώδικα. Οι σχετικές με τη μερίδα τους αξιώσεις των ΑΣ δεν ικανοποιούνται πριν από την παρέλευση 5 ετών από την ολοκλήρωση της μετατροπής. Απαγορεύεται η εκποίηση κάθε ακινήτου ΕΑΣ που μετατρέπονται έως και την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Τα νομικά πρόσωπα των ΑΣ και ΑΕΣ, που θα προκύψουν, είναι καθολικοί διάδοχοι των ΕΑΣ που θα μετατραπούν και τις υποκαθιστούν πλήρως σε κάθε περιουσιακό δικαίωμά τους, καθώς και στις εκκρεμούσες υποχρεώσεις και οφειλές τους έναντι παντός τρίτου. Για το σκοπό αυτό διατηρούν τον ίδιο ΑΦΜ».

Πηγή:


http://www.agronews.gr/news/trapezes/arthro/77182/kourema-hreon-apo-tin-agrotiki-trapeza/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου