21 Μαρ 2012

Deutsche Bank: Τέλος στα παράγωγα που βασίζονται στις τιμές των αγροτικών προϊόντων.


Η μεγαλύτερη σε μέγεθος γερμανική τράπεζα, η Deutsche Bank, ανήγγειλε σήμερα ότι δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει φέτος χρηματιστηριακά παράγωγα με βάση τη διαμόρφωση τιμών αγροτικών προϊόντων μεγάλης ζήτησης, καθώς εντείνεται ο δημόσιος διάλογος για τον ρόλο του διεθνούς τραπεζικού τομέα στην ραγδαία άνοδο των τιμών για πολλά τρόφιμα πρώτης ανάγκης.
"Αναγνωρίζουμε ότι η σωστή λειτουργία των αγροτικών αγορών έχει σπουδαίες επιπτώσεις για την κοινωνία", ανέφερε η διεύθυνση της Deutsche bank στο ετήσιο δελτίο "για την ευθύνη της έναντι των κοινωνικών εταίρων", υπογραμμίζοντας "ότι στον πλανήτη μεγάλα πληθυσμιακά στρώματα πένονται και στερούνται της σωστής διατροφής". "Συμφωνούμε με τους ηγέτες της διεθνούς πολιτικής ότι πρέπει να γίνει απόλυτα
διαφανής η αγορά των παραγώγων, που βασίζονται στις τιμές τροφίμων πρώτης ανάγκης", προσθέτει στο ίδιο δελτίο η Deutsche Bank, υπογραμμίζοντας πως "ευθυγραμμίζεται με όσα αποφάσισε τον Νοέμβριο στις Κάννες η G20 για την παγκόσμια αγροτική παραγωγή".

Η τράπεζα ανέφερε ότι προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί σχέση αιτίου-αιτιατού ανάμεσα στην τραπεζική χρηματοδότηση της γεωργίας και στην "έξαρση τιμών" πολλών βασικών προϊόντων της. Η ζήτηση αυξάνεται λόγω της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, της αύξησης των εισοδημάτων, επειδή τροποποιείται η διατροφική πυραμίδα στα ανεπτυγμένα κράτη και συγχρόνως επειδή αυξάνεται η χρήση βιοκαυσίμων, επισήμανε.

Στο μεταξύ, οι δυνατότητες της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής φθίνουν, επειδή μεσολαβούν "κάποιοι παράγοντες παράλληλα με τη μεταβλητή καταλληλότητα των αγροτικών εκτάσεων για παραγωγή τροφίμων", σε συνδυασμό "με τις προστατευτικού χαρακτήρα εμπορικές διατάξεις που κάποια κράτη εφαρμόζουν" και τις επιδοτήσεις αποκλειστικά στα δικά τους προϊόντα, αναφέρει η Deutsche Bank. Επιφυλάσσεται, τέλος, να κυκλοφορήσει ένα επενδυτικό προϊόν στη βάση διαμόρφωσης της τιμής κάποιων αγροτικών προϊόντων, πάντως με "εξωχρηματιστηριακή" μορφή.

Πηγή:


http://www.paseges.gr/el/news/Deutsche-Bank:-Telos-sta-paragwga-poy-basizontai-stis-times-twn-agrotikwn-proiontwn 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου