12 Μαρ 2012

Σε Εύβοια και Βοιωτία βιομηχανία... καρότου.


Μπορεί σύμφωνα με τις παραδοσιακές τεχνικές η αρχή της άνοιξης να σηματοδοτεί την έναρξη της συγκομιδής στα καρότα, ωστόσο μέσα από τη χρήση κατάλληλων υβριδίων είναι πλέον εφικτή η καλλιέργειά τους όλο το χρόνο.


Το μεγαλύτερο ποσοστό της ελληνικής παραγωγής προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Θήβας, η οποία παράγει επαρκείς ποσότητες για να καλύψουν την ελληνική αγορά στο σύνολό της, με εξαίρεση ένα κενό που δημιουργείται στην παραγωγή της περιοχής από τα τέλη Απριλίου μέχρι και τα μέσα Ιουνίου. Τότε σύμφωνα με τους παραγωγούς, τη σκυτάλη παίρνει η Εύβοια που παράγει ποσότητες αρκετές για να καλύψουν το κενό. Το πλεονέκτημα αυτό της Εύβοιας στηρίζεται στις υψηλές θερμοκρασίες του φθινοπώρου, σε αντίθεση με την περιοχή της Βοιωτίας.
Οι πρόσφατοι παγετοί του Γενάρη δεν προκάλεσαν προβλήματα στις καλλιέργειες της περιοχής, με αποτέλεσμα η φετινή σεζόν για το καρότο να εξελίσσεται ομαλά. Όπως μας πληροφορεί ο Κώστας
Παππάς, παραγωγός από το Μουρίκι Θηβών, οι τιμές αυτή την περίοδο στην αγορά διαμορφώνονται στα επίπεδα των 28-30 λεπτών το κιλό.
Η μέση τιμή παραγωγού σε όλη τη χώρα διαμορφώνεται στα 25-30 λεπτά το κιλό, ενώ οι υψηλότερες τιμές επιτυγχάνονται από τους παραγωγούς της Εύβοιας το δίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, λόγω έλλειψης του προϊόντος. Ο φετινός όγκος παραγωγής καρότου διαμορφώνεται στα αντίστοιχα περσινά επίπεδα και αναμένεται στους 700.000 τόνους.
Η ποιότητα και η γεύση του ελληνικού καρότου είναι πολύ υψηλές, κυρίως εξαιτίας των ευνοϊκών εδαφοκλιματικών συνθηκών, προσφέροντάς του συγκριτικό πλεονέκτημα στις απαιτητικές ευρωπαϊκές αγορές που κατακλύζονται από φτηνότερα, χαμηλότερης ποιότητας προϊόντα. Κάθε χρόνο σημαντικό μέρος της ελληνικής παραγωγής οδηγείται σε αγορές της Αγγλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Φέτος οι εξαγωγές ήταν ελαφρά μειωμένες εξαιτίας της οικονομικής ανασφάλειας που επεκτείνεται σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, ενώ και η εγχώρια κατανάλωση είναι μειωμένη.

Τι δίνει η καλλιέργεια

Με μια μέση απόδοση στους 5,5 τόνους το στρέμμα, ο παραγωγός επιτυγχάνει εισόδημα περίπου 1.200 ευρώ το στρέμμα. Το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 300-350 ευρώ το στρέμμα, σημειώνοντας αύξηση τους τελευταίους μήνες, αφού οι τιμές του πετρελαίου αλλά και οι υπόλοιπες εισροές κινούνται ανοδικά. Η μέση τιμή παραγωγού βρίσκεται στα 25-30 λεπτά το κιλό, όμως η αύξηση των εισροών πιέζει τα περιθώρια κέρδους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές που απολαμβάνουν τα καρότα που ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα ποιότητας απολαμβάνουν ακόμα υψηλότερες τιμές.
Σήμερα η μείωση του κόστους παραγωγής με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, έχει αυξήσει τα περιθώρια κέρδους του παραγωγού, κάνοντας την καλλιέργεια πιο ελκυστική. Πλέον το μεγάλο κόστος, αλλά και το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται για το αραίωμα, αποφεύγονται με τη χρήση σπαρτικών μηχανών ακριβείας και σπόρου με πολύ υψηλή φυτρωτική ικανότητα, σε συνδυασμό οπωσδήποτε με πολύ καλή προετοιμασία του εδάφους όσο αφορά την κατεργασία και υγρασία, ώστε έτσι να εξασφαλίζεται σίγουρο φύτρωμα των νεαρών σποροφύτων.

Ήταν άγριο στο Ιράν
Το καρότο (Daucus carota) κατάγεται από το Ιράν και το Αφγανιστάν, όπου το συναντάμε ακόμα και σήμερα σε άγρια μορφή.
Άγρια καρότα όμως αυτοφύονται και σε περιοχές της Ευρώπης. Ήταν αρκετά διαδεδομένο λαχανικό στην αρχαία Ελλάδα γνωστό με την ονομασία «σταφυλίνος», όπως αναφέρει ο Διοσκουρίδης.
Αρκετοί ιστορικοί όμως ισχυρίζονται πως τα πρώτα χρόνια της καλλιέργειάς του το καρότο χρησιμοποιούνταν για τα αρωματικά φύλλα και τους σπόρους του.

Mε σύμμαχο την τεχνική
Γνώση και πείρα

Οι καλλιεργητικές φροντίδες που χρειάζεται το καρότο είναι πολύ απλές και εύκολες, η διάρκεια της καλλιέργειας σχετικά μικρή, η συγκομιδή διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα, η μεταφορά του είναι απλή και μπορεί να διατηρηθεί για σχετικά μεγάλο διάστημα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Τελευταία θεωρείται απαραίτητος εξοπλισμός για τον αγρότη το πλυντήριο, το οποίο βοηθάει στην παρουσίαση του προϊόντος.
Τι να προσέχει ο παραγωγός:
● Η σπορά σε βάθος 1,5 με 2 εκ.
● Ο σπόρος του καρότου είναι μικρός, γι’ αυτό το έδαφος θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένο.
● Μεγάλο μέρος των απαιτήσεων σε νερό καλύπτονται από τη βροχή.
● Η αζωτούχος λίπανση πρέπει να εφαρμόζεται πριν από την ωρίμανση.
● Τα καρότα συγκομίζονται μόλις αποκτήσουν διάμετρο 2,5-3,5 εκ.
● Τα ζιζάνια να καταπολεμούνται στα πρώτα στάδια ανάπτυξη

Πηγή:


http://www.agronews.gr/?pid=162&aid=78124&la=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου