20 Μαρ 2012

Αγωνία για τους καταθέτες και τους μετόχους στις συνεταιριστικές τράπεζες που κλείνουν.


Στο κενό έπεσε η πολυετής προσπάθεια εξυγίανσης των τριών συνεταιριστικών τραπεζών (Αχαϊκή, Λαμίας και Λέσβου - Λήμνου), η άδεια λειτουργίας των οποίων ανακλήθηκε χθες από την Τράπεζα της Ελλάδος και ξεκινά η διαδικασία της εκκαθάρισής τους.

Ειδικά για την Συνεταιριστική Λαμίας από τις παλαιότερες συνεταιριστικές τράπεζες με 14.000 μέλη/μεριδιούχους η προσπάθεια εξυγίανσης με την τοποθέτηση επιτρόπου, κράτησε περισσότερο από μία δεκαετία, όταν ακόμη διοικητής στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ελλείψει λεπτομερούς πληροφόρησης η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα από την ΤτΕ μεριδιούχοι και καταθέτες των τριών τραπεζών έχουν μεγάλη αγωνία, τόσο για την τύχη των καταθέσεων οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ αθροιστικά, όσο και για την τύχη των μεριδιούχων που έχουν επενδύσει τα χρήματά τους.



Η απόφαση να τεθούν οι τρεις τράπεζες σε εκκαθάριση ελήφθη λόγω της έλλειψης επαρκούς ενεχύρου και της ταυτόχρονης αδυναμίας τους να ενταχθούν στο μηχανισμό έκτακτης βοήθειας, που θα μπορούσε να διασφαλίσει την προστασία των καταθέσεων.

Όπως ανακοίνωσε η ΤτΕ, σύμφωνα με το άρθρο 63Δ του ν. 3601/2007, θα διενεργηθεί άμεσα η προβλεπόμενη σε αυτό διαδικασία για την εύρεση αναδόχου των καταθέσεων και τη μεταφορά τους σε άλλη τράπεζα, ενώ ήδη, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εμπορικές τράπεζες με παρουσία στις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές για να πάρουν τις καταθέσεις, ώστε να διασφαλισθούν οι καταθέτες.

Στη συνέχεια στο στάδιο της εκκαθάρισης, θα εκτιμηθούν και θα εκποιηθούν τυχόν περιουσιακά στοιχεία της κάθε τράπεζας προκειμένου να καλυφθούν –εφόσον επαρκούν, οι μεριδιούχοι, για τους οποίους ωστόσο δεν υπάρχει πρόβλεψη αποζημίωσης.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου