18 Μαρ 2012

Σενάρια για την περιφερειοποίηση των ενισχύσεων εξέτασε η διακομματική για ΚΑΠ.


Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα Ομάδας Εργασίας, που επεξεργάστηκε εναλλακτικά σενάρια εφαρμογής της περιφερειοποίησης των άμεσων ενισχύσεων, εξέτασαν τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής που συγκάλεσε την Πέμπτη 15 Μαρτίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, τηρώντας, όπως είπε την δέσμευσή του για τακτική ενημέρωση και συζήτηση σε θέματα Αγροτικής Πολιτικής.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό, αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ και κυρίως ο τρόπος που πρέπει να την εφαρμόσουμε στην Ελλάδα.


Ο υπουργός αναφέρθηκε στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, θεωρώντας θετικά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Τόνισε ότι έχουμε καταφέρει, δημιουργώντας συμμαχίες, να προωθήσουμε θέματα εθνικής σημασίας.

Επιπλέον, σημείωσε τις συναντήσεις με τον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Dacian Ciolos, στον οποίο αναλύσαμε τις θέσεις μας, τόσο προφορικά όσο και με υπομνήματα, έχοντας σε πολλά σημεία θετική ανταπόκριση.

Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει η νέα ΚΑΠ είναι η δομή και ο τρόπος που θα δοθούν οι επιδοτήσεις. Η υποχρεωτική περιφερειοποίηση συνεπάγεται ομοιόμορφες επιδοτήσεις σε όλους τους γεωργούς, που βρίσκονται στην ίδια Περιφέρεια. Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να εφαρμόσει το νέο καθεστώς, με τον αποδοτικότερο τρόπο τόσο για τους γεωργούς όσο και για την αγροτική οικονομία γενικότερα.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, ο υπουργός παρουσίασε στην Διακομματική Επιτροπή τα μέχρι τώρα αποτελέσματα Ομάδας Εργασίας, που επεξεργάστηκε εναλλακτικά σενάρια εφαρμογής της περιφερειοποίησης.

Όπως δήλωσε, οι άμεσες ενισχύσεις ξεπερνούν τα 2 δις € το χρόνο. Με στόχευση και ορθολογικά κριτήρια κατανομής τους, μπορούν να δώσουν ώθηση στην παραγωγική προσπάθεια και στη συνολική αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Η συζήτηση είχε στόχο την προετοιμασία των κομμάτων ώστε από κοινού, με την συνεργασία και των φορέων των γεωργών, να προχωρήσουμε σε βιώσιμες λύσεις για το μέλλον της γεωργίας και του τόπου και να συμφωνήσουμε στην εθνική πρόταση που πρέπει να υποβληθεί στην ΕΕ μέχρι τα μέσα του 2013.

Μια πρόταση κοινής αποδοχής, που θα απαντά στα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας και που ταυτόχρονα θα εξυπηρετεί τους αδιαμφισβήτητους, από το σύνολο της κοινωνίας, στόχους,  να αξιοποιήσουμε κάθε παραγωγική δυνατότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης την ώθηση ενός νέου προτύπου ανάπτυξης και υγιούς αγροτικής επιχειρηματικότητας στη χώρα.

Νέα συνάντηση της Διακομματικής Επιτροπής, ορίστηκε την Τρίτη, 27 Μαρτίου.

Πηγή:


http://www.paseges.gr/el/news/Enallaktika-senaria-gia-thn-perifereiopoihsh-twn-enishysewn-exetase-h-diakommatikh-gia-thn-KAP 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου