13 Μαρ 2012

Copa Cogeca: Η γραφειοκρατία της ΚΑΠ θα εμποδίσει την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα.


Τους κινδύνους από την υπερβολική γραφειοκρατία που διέπει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΚΑΠ μετά το 2013 εξέπεμψαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, κατά την διάρκεια συζήτησης υψηλού επιπέδου για το μέλλον της ΚΑΠ που πραγματοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 9 Μαρτίου. Όπως τονίστηκε από τις οργανώσεις η γραφειοκρατία θα εμποδίσει την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα θα και απειλήσει την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτών, των συνεταιρισμών και των μικρών εκμεταλλεύσεων.

Μιλώντας εκ μέρους των δύο οργανώσεων ο αντιπρόεδρος της Copa, κ. Lorenzo Ramos, προειδοποίησε ότι «Είναι ζωτικής σημασίας η εξάλειψη της γραφειοκρατίας από τις προτάσεις και να δωθεί στους αγρότες και τους συνεταιρισμούς περισσότερη εμπιστοσύνη στο μακροπρόθεσμο μέλλον
τους. Περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνται στον αγροτοβιομηχανικό τομέα της Ε.Ε.. Είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε μια ισχυρή ΚΑΠ, με έναν καλό προϋπολογισμό στην διάθεσή της. Χαιρετίζω το γεγονός πως θα συνεχιστούν και στο μέλλον οι άμεσες πληρωμές στους γεωργούς, στο πλαίσιο της ΚΑΠ. Αλλά η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να έχει 6 επίπεδα πληρωμών, όπως ο οικολογικός προσανατολισμός και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, τα οποία είναι πολύ πιο επαχθή για τους αγρότες και τις κυβερνήσεις και πρέπει να επανεξεταστούν».

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιβάλουν περαιτέρω υποχρεωτικούς περιβαλλοντικούς περιορισμούς για τους αγρότες, στο 30% των άμεσων ενισχύσεών τους, θα αποδυναμώσει τον κλάδο, θα αυξήσει το κόστος για τους αγρότες και θα απειλήσει την ασφάλεια των τροφίμων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητούμε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε μέτρα που βελτιώνουν την κερδοφορία, την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της γεωργίας και του αγροτοβιομηχανικού τομέα της ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή θα ωφελούν το περιβάλλον. Το μέλλον της ΚΑΠ πρέπει να επικεντρωθεί στη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων των αγροτών και των συνεταιρισμών καθώς και στη βελτίωση της λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα έχουν καλύτερες αποδόσεις από την αγορά.

Ο κ. Ramos, επίσης, αναφέρθηκε εναντίον του σχεδίου συμφωνίας απελευθέρωσης των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ε.Ε. και Μαρόκου, λέγοντας ότι θα έχει δραστική επίδραση στον τομέα των οπωροκηπευτικών, κυρίως στις ντομάτες, που συγκρούονται με τη στρατηγική «Ε.Ε. 2020» για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Η κοινωνικο-οικονομική αξιολόγηση των επιπτώσεων θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί αρχικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία. Θα απειλήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε αγροτικές περιοχές της ΕΕ που έχουν ήδη πληγεί από την οικονομική κρίση. Οι εισαγωγές από το Μαρόκο, επίσης, δεν χρειάζεται να πληρούν τα υψηλά πρότυπα παραγωγής της ΕΕ, γεγονός το οποίο είναι μια σημαντική ανησυχία για τους Ευρωπαίους παραγωγούς. «Καλώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους Ευρωβουλευτές και υπουργούς Γεωργίας να διασφαλίσουν ότι οι έλεγχοι των εισαγωγών και των διασφαλίσεων θα εφαρμόζονται σωστά, ώστε να αποτραπούν σοβαρές διαταραχές της αγοράς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει επίσης να εργαστεί σωστά για το σύστημα τιμών εισόδου και τη διαχείριση της μηνιαίας δασμολογικής ποσόστωσης», ανέφερε καταλήγοντας.

Πηγή:


http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=71182 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου