21 Μαρ 2012

Αδύνατον να υποβάλουν αιτήσεις πολλοί βιοκαλλιεργητές.


Το επικίνδυνο παιχνίδι μεταφοράς αρμοδιοτήτων και ευθυνών από υπηρεσία σε υπηρεσία και την έλλειψη συνεννόησης ώστε να προχωρήσει όσο το δυνατόν καλύτερα και προς όφελος των παραγωγών το πρόγραμμα ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας, καταγγέλει με ανακοίνωσή της η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας.

Παιχνίδι μεταφοράς αρμοδιοτήτων και ευθυνών από υπηρεσία σε υπηρεσία και έλλειψη συνεννόησης για το πρόγραμμα ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας, καταγγέλει με ανακοίνωσή της η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας.
Ολόκληρο το ιστορικό των παραλείψεων και των αστοχιών, που έχουν ως αποτέλεσμα να φτάσουμε λίγες μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας και ένα μεγάλο ποσοστό των παραγωγών να μην μπορεί να υποβάλει αιτήσεις, γιατί δεν ξέρει τι να κάνει, έχει ως εξής, σύμφωνα με την Ένωση:

«Με το που ανακοινώθηκε ότι μπήκε η ΚΥΑ για τα βιολογικά σε διαβούλευση η Ένωση κινήθηκε άμεσα. Στις 14 Ιουλίου 2011 ενημέρωσε εγγράφως τον υπουργό και τον υφυπουργό για τις θέσεις μας. Το ίδιο έκανε και ο Σύλλογος Γεωπόνων Λακωνίας όπου οι θέσεις μας ήταν ταυτόσημες. Τον Οκτώβρη του 2011 είχαμε δίωρη συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Δριβελέγκα τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλους διοικητικούς παράγοντες όπου αναλύσαμε και επεξηγήσαμε τις θέσεις μας. Είχε δε προηγηθεί και συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον υφυπουργό για τα ίδια θέματα. Στις 19 Ιανουαρίου 2012 (και αφου είχε ενεργοποιηθεί η ΚΥΑ) έγινε νέα συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με το Δ.Σ της Ομοσπονδίας Βιοκαλλιεργητών και εκπροσώπηση της Ένωσής μας από τον αντιπροέδρο. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο υπουργός κ. Σκανδαλίδης, ο υφυπουργός κ. Δριβελέγκας, ο Δ\τής του υπουργού κ. Ζιώγας, ο Δ\τής της Δ\σης Βιολογικής Γεωργίας κ. Λάπας και ο Δ\τής Περιβάλλοντος κ. Κατζηλάκης. Ετέθησαν για μια ακόμη φορά τα ίδια θέματα και αναγνωρίστηκε ότι τα περισσότερα ήταν εύλογα και δίκαια και ο υπουργός έδωσε εντολή στους υφισταμένους του για επίλυση και άμεση διευθέτηση. Από τις 20 Ιανουαρίου μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου σε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες τις Ένωσης με τους αρμόδιους φορείς ο ένας μας έστελνε στον άλλο χωρίς κανείς να αναλαμβάνει καμία ευθύνη, αλλά χωρίς να υπάρχει και καμία ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων που είχαμε θέσει. Το αποκορύφωμα του παραλογισμού ήταν οι δηλώσεις του κου Κατζηλάκη ότι δεν ήταν παρών στη συνάντηση της 19ης Ιανουαρίου, των παραγόντων της Δ\σης Περιβάλλοντος κυρίων Νάνου, Ράπτη, Χριστοδούλου ότι δεν είχαν λάβει γνώση των εγγράφων θέσεων ούτε της Ένωσης, ούτε του Συλλόγου Γεωπόνων Λακωνίας. Παρολαταύτα επανερχόμαστε και στις 23 Φλεβάρη αλλά και στις 9 Μάρτη στέλνουμε όλη την αλληλογραφία και αναφερόμενοι και σε νέα θέματα που είχαν προκύψει. Το ίδιο κάνει και ο Σύλλογος Γεωπόνων με επιστολές στις 6 και 9 Μάρτη. Αφού πλέον στη Δ\ση Περιβάλλοντος δεν μπορούν να αρνηθούν ότι έχουν λάβει γνώση και αναγνωρίζουν ότι τα περισσότερα αιτήματα είναι δίκαια τώρα φταίει η Διαχειριστική Αρχή (προϊστάμενος ο κ. Διβάρης), η οποία δεν τους ζήτησε την άποψή τους, αλλά τώρα δεν υπάρχει χρόνος για να γίνουν όποιες αλλαγές. Τέλος σε όλο αυτό τον αγώνα πιστεύουμε ότι ήταν ενήμεροι και η Αντιπεριφερειάρχης αλλά και η αρμόδια Δ\ση Αγροτικής Ανάπτυξης του νομού μας.
Θέσεις
Κατ’ αρχάς δεν έχει εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος από το υπουργείο και η προθεσμία λήγει σε 10 μέρες... Για ποιο λόγο γίνεται όλη αυτή η φασαρία; Καταρχήν όσον αφορά τη Λακωνία αλλά γενικότερα την Πελοπόννησο με αυτή την ΚΥΑ πετάγεται εκτός προγράμματος ένα μεγάλο μέρος καλλιεργειών του τόπου μας. Δεν επιδοτούνται εσπεριδοειδή, καστανιές, καρυδιές, κηπευτικά, συκιές και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο: Όταν έχεις κάποια από τις προαναφερθέντες καλλιέργειες με π.χ. ελιά, θεωρείται συγκαλλιέργεια και δεν επιδοτείται ούτε η ελιά. Ενώ μέχρι στιγμής παντού έμπαινε σαν βάση η Ενιαία Ενίσχυση ξαφνικά εμφανίζεται το Ε9. Καταλαβαίνετε στους διασταυρωτικούς ελέγχους τι διαφορές θα υπάρχουν και τι καθυστερήσεις στις πληρωμές. Πώς νοείται ο παλιός βιοκαλλιεργητής (ΕΛΓΑ κ.ά.)

Επίλογος
Διαπιστώνουμε ότι η χώρα μας με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ποιότητας σε σχέση με τον ανταγωνισμό και με τη βιοκαλλιέργεια να είναι η αιχμή του δόρατος δεν θέλει να προωθήσει την ποιότητα. Δεν φταίμε εμείς αν οι υπηρεσίες σας δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Δεν φταίμε εμείς, αν προσπαθώντας να βελτιώσουμε το εισόδημά μας δεν επενδύσαμε στην μονοκαλλιέργεια κατόπιν και δικών σας προτροπών. Και αν «λεφτά δεν υπήρχαν» δεν θα ήταν πιο τίμιο να το ανακοινώσετε παρά να βάζετε όλες αυτές τις τρικλοποδιές;»

Πηγή:


http://www.agronews.gr/business/programmata/arthro/78620/adunaton-na-upovaloun-aitiseis-polloi-viokalliergites/ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου