28 Νοε 2012

Στόχος η ένταξη του 10% των ελληνικών ξενοδοχείων στο πρόγραμμα Ελληνικό Πρωινό που συνδέει την αγροτική παραγωγή με τον τουρισμό.


Στην στήριξη τόσο του ελληνικού τουριστικού προϊόντος όσο και της ελληνικής παραγωγής αγροτικών προϊόντων, στοχεύει το πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» που έχει δημιουργήσει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 54 ξενοδοχεία ενώ οι αιτήσεις είναι πολύ περισσότερες. Σε δηλώσεις του στον
ΑγροΤύπο, ο κ. Γιώργος Πίττας, μέλος Δ.Σ. Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και project manager του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό» αναφέρει ότι στόχος του προγράμματος είναι τα επόμενα χρόνια οι εντάξεις να φθάσουν τις 1.000 (από το σύνολο των 10.000 ξενοδοχείων που υπάρχουν στην χώρα μας). Στην σημασία συνεργασίας των δύο Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού μέσα από αυτό το πρόγραμμα αναφέρθηκαν πρόσφατα οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, και Τουρισμού, κα. Όλγα Κεφαλογιάννη στα εγκαίνια του περιπτέρου του ΞΕΕ στο πλαίσιο της 28ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia 2012, στη Θεσσαλονίκη.

«Το σχήμα της συνεργασίας δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Έχουμε όμως κανονίσει κάποια ραντεβού προκειμένου να συντονιστούν οι δράσεις. Υπάρχει καλή διάθεση συνεργασίας. Ποια θα είναι η μορφή της θα διαμορφωθεί στην συνέχεια», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Πίττας.
Όσον αφορά τα προϊόντα που έχουν μέχρι σήμερα ενταχθεί στο «Ελληνικό Πρωινό» είναι: το Αμύγδαλο Λάρισας, το Ανεβατό Γρεβενών - ΠΟΠ, το Γαλοτύρι - Ήπειρος - Θεσσαλία - ΠΟΠ, τα Δαμάσκηνα Σκοπέλου, η Θρούμπα Θάσου, το Καλαθάκι Λήμνου, το Κασέρι ΠΟΠ, τα κεράσια Ροδοχωρίου ΠΟΠ, η Κονσερβοελιά Πηλίου ΠΟΠ, το μέλι “Ελάτης Μαινάλου-Βανίλια” ΠΟΠ, τα Μήλα ντελίσιους- Πιλαφά” Τριπόλεως ΠΟΠ, το Παστό χοιρινό Αρκαδίας, τα Πορτοκάλια Άρτας ΠΟΠ, τα Πορτοκάλια Λακωνίας, η Φέτα ΠΟΠ κ.α.

Οι κατηγορίες των προϊόντων
«Τα δύο Υπουργεία γνώρισαν το Ελληνικό πρωινό πρόσφατα. Μετά από δύο χρόνια επεξεργασίας του προγράμματος είναι οι πρώτοι που δείχνουν ενδιαφέρον», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Πίττας.
Και προσθέτει: «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ). Υπήρξε μια εργασία υποδομής όπου έπρεπε να γίνει μια μελέτη, να εντοπίσουμε τα προϊόντα κάθε περιοχής, τις συνταγές και να βρούμε και τον τρόπο ένταξης των ξενοδοχείων. Δεν μιλάμε για ενιαίο ελληνικό προϊόν αλλά για ελληνικό προϊόν περιοχής. Εμείς για να βοηθήσουμε τα ξενοδοχεία πάμε σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας τους ενημερώνουμε, δημιουργούμε στην ουσία ένα τοπικό σύμφωνο ελληνικού πρωινού όπου εκεί διαμορφώνουμε την πρόταση μας. Η πρόταση θα πρέπει να περιλαμβάνει 10 πράγματα: αρτοσκευάσματα, ροφήματα, γαλακτοκομικά, αλλαντικά, μαρμελάδες, μέλι, φρούτα, ξηρούς καρπούς, ομελέτες, πίτες και γλυκά. Αφού διαμορφώσουμε το ελληνικό πρωινό καλούμε τους ξενοδόχους και τους λέμε ότι αυτή πρέπει να είναι η πρόταση».

Εδώ και δύο μήνες οι εντάξεις ξενοδοχείων στο πρόγραμμα
Παράλληλα ο ίδιος μας κάνει γνωστό ότι «οι εντάξεις ξεκίνησαν πριν από δύο μήνες και μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 54 ξενοδοχεία ενώ οι αιτήσεις είναι πάρα πολλές. Οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι ένα πλούσιο πρωινό δημιουργεί πολύ καλή εντύπωση στους επισκέπτες τους. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι σε κάθε Τοπικό Σύμφωνο να φέρνουμε σε επαφή κάποιους τοπικούς παραγωγούς με τα ξενοδοχεία προκειμένου να τους αναλύσουμε έμπρακτα αφενός την σημασία του ελληνικού πρωινού όσον αφορά την διαμόρφωση του ξενοδοχειακού προϊόντος και αφετέρου το πόσο σημαντικό είναι για τους ξενοδόχους και για την ελληνική οικονομία η στήριξη της τοπικής μας παραγωγής».

ΥπΑΑΤ
Για την προσπάθεια που καταβάλουν από κοινού τα δύο Υπουργεία, προκειμένου η εξαιρετικής ποιότητας γεωργική παραγωγική διαδικασία του τόπου και τα εξαιρετικά μας προϊόντα, να συνδεθούν με τον τουριστικό τομέα μίλησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης στην έκθεση Philoxenia.
«Η ποιότητα πρέπει να γίνει η σημαία μας. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε ότι η εγχώρια αγροτική παραγωγή μπορεί να στηρίξει τον τουρισμό και ο τουρισμός την αγροτική παραγωγή. Ήδη, το «Ελληνικό Πρωινό» έχει μπει στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχείων με εξαιρετικά αποτελέσματα και προοπτικές, ενώ μια σειρά από άλλα σήματα ποιότητας της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής μπορούν να πλαισιώσουν την προσπάθεια που γίνεται στον τουρισμό» επεσήμανε ο κ. Τσαυτάρης.
Και πρόσθεσε: «Επιπλέον, στο πλαίσιο της διατροφής και πάλι, σχεδιάζουμε μια δράση σχετικά με τα ελληνικά τυριά. Σε αυτήν την περίπτωση, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία που θα συμβληθούν, θα προσφέρουν τη λεγόμενη «ελληνική πιατέλα τυριών». Δηλαδή όσοι παραγγέλνουν μετά το φαγητό τους πιατέλα με τυριά, αυτή θα περιλαμβάνει μόνο τα ντόπια εξαιρετικής ποιότητας τυριά, όπως για παράδειγμα γραβιέρα Νάξου. Προσπαθούμε πάλι μέσω αυτής της συνεργασίας να ενώσουμε τη γεωργική παραγωγική διαδικασία , τον τρόπο δηλαδή που παράγονται αυτά τα τρόφιμα, με τη μεταποιητική βιομηχανία, και τα προϊόντα μας να γίνουν κομμάτι του τουριστικού πακέτου».

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή:www.agrotypos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου