26 Νοε 2012

Σε επικίνδυνες ατραπούς η νέα ΚΑΠ μετά το ναυάγιο για τον προϋπολογισμό.


Σε επικίνδυνη περιδίνηση έχει περιέλθει η Κοινή Αγροτική Πολιτική με αφορμή τις ατελέσφορες συζητήσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Από τις δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών μετά το ναυάγιο των συνομιλιών το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, καθίσταται σαφές ότι η αδυναμία λήψης αποφάσεων ενισχύει τη θέση των χωρών που πιέζουν για δραστική περιστολή των δαπανών της ΚΑΠ,
ενώ παράλληλα διευκολύνει την επιχειρηματολογία των ευρωσκεπτικιστών και όσων κινούνται συστηματικά τον τελευταίο καιρό στην οδό της υπονόμευσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

H αδυναμία λήψης αποφάσεων των ευρωπαίων ηγετών ενισχύει τη θέση των χωρών που πιέζουν για δραστική περιστολή των δαπανών της ΚΑΠ, ενώ παράλληλα διευκολύνει την επιχειρηματολογία των ευρωσκεπτικιστών και όσων κινούνται συστηματικά στην οδό της υπονόμευσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Η σύνοδος Κορυφής της περασμένης εβδομάδος έδειξε καθαρά ότι η κρίση χρέους των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, λειτουργεί αφοπλιστικά στις προσπάθειες των χωρών της Μεσογείου να διατηρήσουν τις γραμμές χρηματοδότησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και να προστατέψουν τα «κεκτημένα» του πρώτου πυλώνα.

Η μετάθεση των σχετικών αποφάσεων για τον Ιανουάριο του 2013 δυσκολεύει όπως είναι φυσικό και τις συζητήσεις για τη διαμόρφωση  της νέας ΚΑΠ, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι οριστικές αποφάσεις για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής οριστικοποιούνται μόλις λίγους μήνες πριν από το χρόνο εφαρμογής τους (2014).

Οι συζητήσεις έδειξαν ότι η διαφορές μεταξύ όσων πληρώνουν για τη χρηματοδότηση της ΚΑΠ και όσων απολαμβάνουν απλά τα προνόμιά της είναι πολύ μεγαλύτερες από τα 17 δισ. ευρώ, δηλαδή το «κενό» που καταγράφεται στην πρόταση Rompuy για την επόμενη επταετία.

Υπενθυμίζεται ότι ενόψει της Συνόδου Κορυφής για τον προϋπολογισμό της επόμενης επταετίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, είχε προτείνει έναν μειωμένο προϋπολογισμό σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας, καθώς αρκετές χώρες δεν ήταν πρόθυμες να αποδεχθούν μια αύξηση ή ένα «πάγωμα» από της στιγμή που οι ίδιες προχωρούν σε περιορισμό των δαπανών τους. Η πρόταση προέβλεπε την μείωση του αγροτικού προϋπολογισμού κατά περίπου 25 δισ. ευρώ στα περίπου 365 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande, η νέα πρόταση που υπέβαλε ο Rompuy αύξανε ξανά τον αγροτικό προϋπολογισμό κατά περίπου 8 δισ. ευρώ, κάτι ωστόσο που θεωρείται ανεπαρκές από τη Γαλλία αλλά και από το σύνολο των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τη νέα ΚΑΠ

Με την αποτυχία των συνομιλιών για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, 2014-2020 στενεύουν ακόμα περισσότερο τα χρονικά περιθώρια ώστε η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική να εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου 2014.

Οι διαπραγματεύσεις για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο  αναμένεται να συνεχιστούν στις αρχές του 2013, ενώ η ανεπίσημη προθεσμία για την τελική έγκριση της νέας ΚΑΠ ως τα τέλη Ιουνίου, είναι πλέον δύσκολο να τηρηθεί.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται  η τοποθέτηση των ευρωβουλευτών της Επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης για το πώς θα κινηθούν στις διαπραγματεύσεις. Η ψηφοφορία για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου έχει ήδη μετατεθεί για το Μάρτιο, λόγω των καθυστερήσεων στο θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού αλλά και των πάνω από 7.000 τροπολογιών που έχουν κατατεθεί.

Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση ο τριμερής διάλογος (μεταξύ της Κομισιόν, του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου) για τη νέα ΚΑΠ θα ξεκινήσει αμέσως μετά.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Βρετανός ευρωβουλευτής Τζορτζ Λάιον, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση της ΚΑΠ , προειδοποίησε ότι το χρονοδιάγραμμα κινδυνεύει να εκτροχιαστεί. Όπως είπε, ο κοινοτικός προϋπολογισμός θα πρέπει να συμφωνηθεί το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου ώστε να υπάρχει χρόνος για συμφωνία των οργάνων της Ε.Ε. ως τις 30 Ιουνίου. Αν ξεπεραστεί αυτή η ημερομηνία, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο λόγω της αλλαγής προεδρίας αλλά και των γερμανικών εκλογών.

Νέο έγγραφο Ρομπάι
Την Παρασκευή, πριν την κατάρρευση των συνομιλιών, η Γαλλία φάνηκε να περνάει τη θέση της για μικρότερες περικοπές ΚΑΠ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι κατέθεσε ένα νέο έγγραφο διαπραγμάτευσης, που προτείνει το ίδιο επίπεδο συνολικής δαπάνης, με μικρότερες όμως περικοπές στη γεωργία. Το νέο έγγραφο προτείνει για την ΚΑΠ περικοπές 17,3 δισ. ευρώ έναντι 25 δισ. που πρότεινε στο πρώτο έγγραφο. Σύμφωνα  με τον ευρωπαϊκό Τύπο, μια ομάδα κρατών, με επικεφαλής τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ιρλανδία θεωρούν και το δεύτερο έγγραφο απαράδεκτο και πιέζουν ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ να αποκατασταθεί στα αρχικά του επίπεδα.

Απογοήτευση Copa-Cogeca
Την απογοήτευσή της για την αποτυχία των συνομιλιών εξέφρασε η Copa-Cogeca.
Ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης δήλωσε σχετικά: "Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα μπορέσουν να αποφασίσουν ποια μέτρα να εισάγουν, μέχρι να μάθουν ποιους πόρους θα διαθέτουν για να χρηματοδοτήσουν τη νέα ΚΑΠ. Απευθύνουμε έκκληση στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να αποφασίσουν γρήγορα και θετικά τον προϋπολογισμό του κοινοτικού προϋπολογισμού για τα έτη 2014-2020. Οι αγρότες καθυστερούν τις αποφάσεις τους που σχετίζονται με την παραγωγή και τις επενδύσεις, λόγω της αβεβαιότητας για τη μελλοντική ΚΑΠ. Αν αυτό συνεχιστεί, οι επιπτώσεις για την απασχόληση και τη σταθερότητα της αγοράς θα είναι καταστροφικές".


Πανάγος Γιάννης

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου