28 Νοε 2012

Το σπαράγγι βοηθά στη ρύθμιση ζαχάρου.


Το σπαράγγι μπορεί να είναι ένα όπλο στη μάχη κατά του διαβήτη, αναφέρει η «Βρετανική Επιθεώρηση Διατροφής» (BJN). Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η καθημερινή κατανάλωση σπαραγγιού μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση ζαχάρου στο αίμα (δηλαδή της γλυκόζης, η οποία συχνά αποκαλείται και σάκχαρο του αίματος, ή πιο “λαϊκά” ζάχαρο) και να διεγείρουν την παραγωγή ινσουλίνης από τον οργανισμό (η ινσουλίνη είναι μια σημαντική ορμόνη που
παράγει το πάγκρεας και μια βασική της αποστολή είναι να βάζει τη γλυκόζη στους ιστούς του σώματος.

Τη σχετική μελέτη πραγματοποίησαν σε ποντίκια επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Καράτσι, στο Πακιστάν. Τα ζώα είχαν αυξημένα επίπεδα σακχάρου και χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης. Οι ερευνητές τα χώρισαν σε δύο ομάδες, χορηγώντας στα μισά εκχύλισμα από σπαράγγι. Τα ζώα έτρωγαν καθημερινά και επί 28 ημέρες το εκχύλισμα των σπαραγγιών, σε μικρές ή μεγάλες δόσεις.

Ρύθμιση ζαχάρου με αύξηση ινσουλίνης

Όταν οι ερευνητές τα εξέτασαν, διαπίστωσαν πως τα χαμηλά επίπεδα του εκχυλίσματος από σπαράγγι (asparagus) μείωσαν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους, αλλά δεν βελτίωσαν την παραγωγή της ινσουλίνης. Οι υψηλές δόσεις του εκχυλίσματος σπαραγγιού, όμως, αύξησαν σημαντικά την παραγωγή της ινσουλίνης και μείωσαν πολύ το ζάχαρο στο αίμα.

Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν προγενέστερες μελέτες για τα οφέλη των σπαραγγιών στη βοήθεια που προσφέρουν στη ρύθμιση ζαχάρου του αίματος. Μία από αυτές τις μελέτες είχε δημοσιευθεί το 2006 στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ) και είχε δείξει πως τα σπαράγγια αυξάνουν κατά 81% την πρόσληψη γλυκόζης από τους μυς και τους άλλους ιστούς του σώματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου