26 Νοε 2012

Εντός της τετραετίας η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια λέει το ΥπΑΑΤ.


Εντός της τετραετίας, θα πραγματοποιηθεί - σύμφωνα με δηλώσεις του Αναπληρωτή ΥπΑΑΤ, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου - η δέσμευση της Κυβέρνησης για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην αγορά αγροτικών εφοδίων, ζωοτροφών, λιπασμάτων, σπόρων, φυτοφαρμάκων ή κτηνοτροφικών φαρμάκων. Τα παραπάνω δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός, από το βήμα της Βουλής,
απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κας. Φεβρωνίας Πατριανάκου για την ενίσχυση της ελληνικής κτηνοτροφίας. Επίσης ο κ. Χαρακόπουλος, αναφέρθηκε και στο θέμα των ενισχύσεων de menimis χωρίς ωστόσο να κάνει γνωστό με ποια κριτήρια θα «μοιραστούν» στους κτηνοτρόφους. Όσον αφορά την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε ότι το ΥπΑΑΤ μελετά την «απλοποίηση του νόμου για τη νομιμοποίηση των πρόχειρων καταλυμάτων και σύντομα θα έχουμε νομοθετική πρωτοβουλία επ’ αυτού».

Σύντομα η νομοθετική πρωτοβουλία για τα κτηνοτροφικά κτίσματα
«Σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των αγροτών και των κτηνοτρόφων μελετάμε τα προβλήματα που ανέκυψαν από την εφαρμογή του κτηνοτροφικού νόμου και έχουν να κάνουν με την εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων αλλά και με την απλοποίηση του νόμου για τη νομιμοποίηση των πρόχειρων καταλυμάτων και σύντομα θα έχουμε νομοθετική πρωτοβουλία επ’ αυτού», ανέφερε στην Βουλή ο κ. Χαρακόπουλος.

Ενισχύσεις
Όσον αφορά τις ενισχύσεις de minimis, τόνισε: «Φέτος, πράγματι, υπάρχει μεγάλο ζήτημα με τις τιμές των ζωοτροφών. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν διπλασιαστεί. Για τη μείωση του κόστους των ζωοτροφών, έχουμε ζητήσει και λάβαμε διαβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα υπάρχει επιπλέον ενίσχυση για την καλλιέργεια ψυχανθών στη νέα Προγραμματική Περίοδο, ανάλογη με το ύψος της ενίσχυσης που διδόταν στην καλλιέργεια ενεργειακών φυτών. Έτσι, θα αμβλυνθεί η εξάρτηση της χώρας μας από τις εισαγωγές ζωοτροφών.
Παράλληλα, εξασφαλίσαμε τη συναίνεση της Κοινότητας στην ενεργοποίηση του Κανονισμού «de Minimis», τη χορήγηση δηλαδή κρατικών οικονομικών ενισχύσεων σε κτηνοτρόφους με προτεραιότητα βεβαίως, σε αυτούς που δεν λαμβάνουν καμία ενίσχυση από την EE».


Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου