26 Νοε 2012

Επιδοτούνται κανονικά τα αντιχαλαζικά για ροδιές.


Εντάσσεται και η καλλιέργεια της ροδιάς, τελικά, στο πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας 2012 του ΕΛΓΑ. Μετά τη ζήτηση που είχε από την πλευρά των καλλιεργητών, με 5.500 στρέμματα, η διοίκηση αποφάσισε να το «τρέξει» κανονικά μαζί με τις υπόλοιπες αιτήσεις.


Αυτή την περίοδο αξιολογούνται όλες οι αιτήσεις, οι οποίες,
σύμφωνα με πληροφορίες από τον Οργανισμό, καλύπτουν το σύνολο του προϋπολογισμού του προγράμματος (10 εκατ. ευρώ) ενώ από αυτές αναμένεται να υλοποιηθούν περίπου το 80%. Συνολικά το 2012 έχουν κατατεθεί περίπου 500 αιτήσεις.

Από ό,τι φαίνεται η κάλυψη του προϋπολογισμού του προγράμματος προέρχεται κυρίως από τη ζήτηση για την καλλιέργεια της ροδιάς, η οποία έχει επιδότηση 100 ευρώ/στρέμμα και καλύπτει περίπου 6 εκατ. ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού.

Έρχονται 40 εκατ. ευρώ
Μέχρι τα Χριστούγεννα, ο ΕΛΓΑ έχει σκοπό να εξοφλήσει αποζημιώσεις του 2012 μέχρι το ποσό των 40 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το πώς θα προχωρήσουν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι των δηλώσεων καλλιέργειας με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ που κατατέθηκαν φέτος. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού, το αρχείο με τις καταστάσεις των δικαιούχων στάλθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις 30 Σεπτεμβρίου και ήδη βρίσκονται σε καλό δρόμο οι έλεγχοι των δηλώσεων.

Το πρώτο «πακέτο» πληρωμών αποζημιώσεων δόθηκε προ μίας εβδομάδας ύψους 10 εκατ. ευρώ και υπολείπονται άλλα δύο «πακέτα», ανάλογα με την πορεία της έκδοσης των πορισμάτων. Πρώτα θα γίνει μία ενδιάμεση πληρωμή 10 εκατ. ευρώ, με όσους ελέγχους έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του μήνα και θα ακολουθήσει η «μεγάλη» πληρωμή λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Τσατσάκης Γιάννης

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου