Δημοσιεύτηκε από το αμερικάνικο υπουργείο γεωργίας η έκθεση για την ετήσια παραγωγή εσπεριδοειδών στην Τουρκία. Η παραγωγή των εσπεριδοειδών μέσα στο 2011 αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με το 2010. Η Ρωσία, η Ουκρανία το Ιράκ και το Ιράν αποτελούν τους κύριους εξαγωγικούς προορισμούς, ενώ η τουρκική κυβέρνηση ενισχύει τους εξαγωγείς με 125 δολάρια τον τόνο. Σύμφωνα με την έκθεση, τα τελευταία χρόνια η παραγωγή εσπεριδοειδών στην Τουρκία αυξάνει αργά αλλά σταθερά, κυρίως όσον αφορά τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ.
Ειδικά για το 2011, η παραγωγή ήταν πολύ υψηλή λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, ενώ η ποιότητα υστερούσε (μικρό μέγεθος καρπών). Λόγω επίσης της υψηλής παραγωγής οι τιμές τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Παραγωγή
Τα πορτοκάλια αντιστοιχούν στο μισό της παραγωγής εσπεριδοειδών στην Τουρκία. Τα μανταρίνια και τα λεμόνια ακολουθούν με 23% το καθένα και έπονται τα γκρέιπφρουτ με 5%. Η κύρια ζώνη παραγωγής βρίσκεται στις Μεσογειακές περιοχές της Τουρκίας (Άδανα, Μερσίνα, Αττάλεια και Hatay) και το 10% στα παράλια του Αιγαίου (Σμύρνη).
Η καλλιεργούμενη έκταση με πορτοκάλια είναι 517.000 στρέμματα, με μανταρίνια 313.000 στρέμματα, με λεμόνια 252.000 στρέμματα και με γκρέιπφρουτ 52.000 στρέμματα.
Σε ότι αφορά τις ποσότητες η παραγωγή πορτοκαλιών εκτιμάται πέρι τα 1.730.000 τόνους, των μανταρινιών σε 874.000 τόνους, των λεμονιών σε 850.000 τόνους και των γκρέιπφρουτ στους 240.000 τόνους.
Η κυριαρχούσα ποικιλία πορτοκαλιάς είναι η Washington Navel (75% του συνόλου) και ακολουθεί η Valencia με 20%. Στα λεμόνια κυριαρχεί η Enterdonate (40% του συνόλου) η οποία αποτελεί και την κύρια εξαγώγιμη ποικιλία. Στα μανταρίνια κυριότερη ποικιλία είναι η Satsuma (60% του συνόλου) και στα γκρέιπφρουτ η Star Ruby (50% του συνόλου).
Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής διοχετεύεται στην αγορά ως νωπά φρούτα εκτός των ελαχίστων ποσοτήτων που επεξεργάζονται από τις βιομηχανίες χυμών (περίπου 7% της συνολικής παραγωγής πορτοκαλιών).
Κατανάλωση – Εξαγωγές
Η κατανάλωση στη χώρα αυξάνει όσο αυξάνει και το βιοτικό επίπεδο, αλλά είναι ακόμη σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνη άλλων εσπεριδοπαραγωγών χωρών. Υπολογίζεται ότι περίπου το 67% της παραγωγής καταναλώνεται στο εσωτερικό και το υπόλοιπο εξάγεται.
Πηγή:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου