16 Ιαν 2012

«Κληρώνει» τις επόμενες μέρες για καλλιέργεια στέβιας προς εμπορική χρήση .


Ενθαρρυντικά στοιχεία που μπορούν να κάνουν τους αγρότες- εν μέσω μάλιστα κρίσης- να αισιοδοξούν για μια νέα διέξοδο, προκειμένου να εξασφαλίσουν εισόδημα, έρχονται στο φως για την καλλιέργεια της στέβιας. Ειδικά σε πρώην καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, οι παραγωγοί βλέπουν με αισιόδοξο «μάτι» το πολλά υποσχόμενο αυτό προϊόν, καθώς τα πειράματα είχαν άκρως θετικά αποτελέσματα. Έτσι, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να ανάψει «πράσινο» φως ώστε οι αγρότες να καλλιεργήσουν στέβια και να την αξιοποιήσουν εμπορικά, που είναι και το ζητούμενο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο paseges.gr ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Πέτρος Λόλας, «περί τα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου το αργότερο, έπειτα από σχετική συνάντηση του Europa Stevia, του ευρωπαϊκού οργανισμού, που έχει συσταθεί για την καλλιέργεια του φυτού, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και στη χώρα μας, όσον αφορά την καλλιέργεια στέβιας».

Δηλαδή αν θα ξεκινήσουν οι έλληνες αγρότες με την καθοδήγηση των θεσμικών τους φορέων, των συνεταιριστικών τους οργανώσεων, να καλλιεργούν στέβια ούτως ώστε μετέπειτα να την εμπορευτούν.

Για να γίνει βέβαια αυτό απαιτείται η δημιουργία καταρχήν και η λειτουργία μετέπειτα εργοστασίου επεξεργασίας του φυτού, το οποίο, αν και εφόσον δημιουργηθεί στην Ελλάδα, θα είναι το πρώτο πανευρωπαϊκά.

Σ’ αυτή την περίπτωση, οι αγρότες θα έχουν βρει μια νέα διέξοδο εναλλακτικού εισοδήματος και θα πωλούν το προϊόν που παράγουν με τη μέθοδο της συμβολαικής γεωργίας.

Με το θέμα έχει ασχοληθεί ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου και μέλος στο ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, ο οποίος μετέχει στο Europa Stevia.

Μιλώντας στο paseges.gr ο κ. Κουτσουπιάς προανήγγειλε για το εγγύς μέλλον (αρχές Φεβρουαρίου) επίσημες ανακοινώσεις από την Ένωση, προς ενημέρωση των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας, που αναζητούν νέες προσόδους.

Φωτό: Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου, Θωμάς Κουτσουπιάς

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε αγρούς ανά τη χώρα, είχαν ικανοποιητικά αποτελέσματα, ενώ σε ορισμένες περιοχές, όπως το Αγρίνιο, τα αποτελέσματα και οι αποδόσεις ήταν εξαιρετικές, κάτι που παραδέχεται και ο κ. Λόλας, μιλώντας στο paseges.gr.

Φωτό: Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου, Πέτρος Λόλας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η στρεμματική απόδοση του φυτού στα εν Ελλάδι πειράματα κυμάνθηκε μεταξύ 100 και 400 κιλών το στρέμμα.

«Αν σκεφτεί κανείς ότι οι τιμές, σε παγκόσμιο επίπεδο, κυμάνθηκαν το 2011 μεταξύ 1 - 3 ευρώ το κιλό, μπορεί να καταλάβει ότι με λίγη προσοχή στο κόστος παραγωγής, όσο σχετικό κι αν είναι το ζήτημα αυτό, η καλλιέργεια θ’ αφήνει εισόδημα στον παραγωγό», εξηγεί ο κ. Λόλας, τονίζοντας παράλληλα πως «η στέβια μπορεί να καλλιεργηθεί ως πολυετές φυτό και να χρειαστεί να σπαρθεί μόνον μια φορά στα 4-5 χρόνια, όπως περίπου και η μηδική (τριφύλλι), γεγονός που εξασφαλίζει εξοικονόμηση πόρων και φροντίδας, άρα μειωμένο κόστος παραγωγής».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία και του κ. Παύλου Καπόγλου, Γεωπόνου σχετικά με την καλλιέργεια και μεταποίηση της στέβιας, στην αναγκαιότητα οργάνωσης της καλλιέργειας και της μεταποίησης στη χώρα μας και στην δυνατότητα συμβολής της στην αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη και στην εθνική οικονομία της Ελλάδας, δηλαδή προτάσεις που αναφέρει και στο βιβλίο του.

Καλλιέργεια και οικονομικά στοιχεία

Ο κ. Καπόγλου αναφέρθηκε σε πρόσφατη εκδήλωση σε όλες τις φάσεις της καλλιέργειας της Στέβιας: «Συγκεκριμένα στην παραγωγή σποροφύτων Στέβιας, στη Μεταφύτευση της Στέβιας, στη Λίπανση της, στη Ζιζανιοκτονία της και στην Άρδευση της καθώς και στις Ασθένειες και τους εχθρούς της Στέβιας».

Φωτό: Ο Γεωπόνος, Παύλος Καπόγλου

Είπε ότι το φυτό προσβάλλεται σπάνια από ασθένειες και έντομα και μπορεί να καλλιεργηθεί και βιολογικά παράγοντας βιολογικά προϊόντα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συγκομιδή και ξήρανση των φύλλων της, τα οποία οποία μετά τη διαλογή, συσκευασία και αποθήκευσή τους οδηγούνται σε εργοστάσια παραγωγής στεβιοζάχαρης.

«Η Στέβια σαν ετήσια καλλιέργεια είναι κερδοφόρα, αλλά σαν πολυετής καλλιέργεια είναι ακόμη περισσότερο κερδοφόρα».

Ο κ. Καπόγλου παρουσίασε οικονομικά στοιχεία για την ετήσια καλλιέργεια της Στέβιας, συμπεραίνοντας ότι έχει υψηλή κερδοφορία.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της ετήσιας καλλιέργειας της Στέβιας, με βάση διεθνή στοιχεία είναι:

Το κόστος παραγωγής 400 - 500 ευρώ/στρέμμα, αλλά υπάρχουν περιθώρια μείωσης του κόστους παραγωγής σποροφύτων και επομένως και του συνολικού κόστους παραγωγής της.

Η μέση στρεμματική απόδοση σε ξερά φύλλα κυμαίνεται γύρω στα  200-400 κιλά/ στρέμμα, που εξαρτάται από το γενετικό δυναμικό κάθε ποικιλίας, από  τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και επίσης από τις καλλιεργητικές φροντίδες.

Το ακαθάριστο γεωργικό εισόδημα κατά στρέμμα (με τιμή 2- 2,5 ε/ kg) κυμαίνεται στα  400 - 1.000 ευρώ, ανάλογα με τις στρεμματικές αποδόσεις και ανάλογα με την τιμή πώλησης των ξηρών φύλλων του φυτού.

Το σημείο ισορροπίας κόστους παραγωγής και γεωργικού εισοδήματος κυμαίνεται στα 200- 250 κιλά/στρέμμα.

Το καθαρό κέρδος ανά στρέμμα κυμαίνεται από 100 - 500 ευρώ, ανάλογα με την στρεμματική απόδοση και ανάλογα με την τιμή πωλήσεως των ξηρών φύλλων της στέβιας, η οποία σήμερα κυμαίνεται από 2-2,5 ευρώ/κιλό.

Για παράδειγμα για στρεμματική απόδοση 300 κιλών/στρέμμα και με τιμές πώλησης ξερών φύλλων στέβιας από 2 - 2,5 ευρώ/ κιλό θα έχουμε τα παρακάτω οικονομικά αποτελέσματα:


Οικονομικά στοιχεία για παραγωγή  300 Kg/ στρέμμα & τιμή 2- 2,5 E/Kg:

      .    Γεωργικό εισόδημα κυμαίνεται περίπου   600- 750 ευρώ/ στρέμμα
•      Το ετήσιο κόστος κυμαίνεται                             500 ευρώ/ στρέμμα
•      Το Σημείο Ισορροπίας κυμαίνεται γύρω στα    250- 195 Κg/στρ
•      Το καθαρό κέρδος θα κυμανθεί στα                 50- 105 κιλά/στρέμμα  
•      ή σε αξία ετήσιο καθαρό κέρδος                   100- 250 Ε / στρέμμα

Δηλαδή το καθαρό κέρδος θα ανέρχεται περίπου στο 50% του ετήσιου κόστους (δηλαδή απόδοση κεφαλαίου 50%).

Εξάλλου αυτό το καθαρό ετήσιο κέρδος των 250 ευρώ/στρέμμα από την καλλιέργεια της στέβιας ξεπερνά ακόμη και το Ακαθάριστο Γεωργικό Εισόδημα άλλων ανταγωνιστικών καλλιεργειών.


Πολυετής καλλιέργεια στέβιας

Ο εισηγητής ανέφερε επίσης, ότι από τις δοκιμαστικές καλλιέργειες στέβιας στην Ελλάδα διαπιστώθηκε, ότι στις περισσότερες γεωργικές περιοχές της Ελλάδας η στέβια αναβλαστάνει την επόμενη Άνοιξη (όπως η μηδική) και άρα η στέβια θα είναι πολυετής καλλιέργεια.

Σε τέτοια περίπτωση δεν θα χρειάζεται φύτευση κάθε χρόνο και άρα το κόστος φυτών και μεταφύτευσης θα επιμερίζεται σε περισσότερα έτη.

«Η επένδυση στην πολυετή καλλιέργεια στέβιας συμφέρει, διότι από την πρώτη χρονιά έχουμε απόσβεση του επενδυθέντος κεφαλαίου και επιπλέον σημαντικό καθαρό επιχειρηματικό κέρδος.

Επιπλέον στη συνέχεια στα επόμενα χρόνια συνεχίζουμε να έχουμε σημαντικό επιχειρηματικό κέρδος. 

Επισημαίνεται δηλαδή, ότι ενώ σε άλλες πολυετείς καλλιέργειες δεν επιτυγχάνεται παραγωγή , απόσβεση και κέρδος από το πρώτο έτος, αλλά μετά από μερικά χρόνια, αντίθετα στη στέβια έχουμε ικανοποιητικό εισόδημα, απόσβεση και κέρδη από τον πρώτο χρόνο της καλλιέργειας», ανέφερε ο Γεωπόνος.


Μεταποίηση

Ακολούθως ο εισηγητής περιέγραψε την τεχνολογία μεταποίησης της στέβιας που είναι σχεδόν ίδια με αυτή της μεταποίησης των ζαχαρότευτλων για παραγωγή τευτλοζάχαρης.

«Η λειτουργία ενός εργοστασίου μεταποίησης στέβιας στην Ελλάδα θα συμβάλλει πολύ στην επέκταση της καλλιέργειας και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει πολλές θέσεις απασχόλησης και θα συμβάλλει στην βιομηχανική ανάπτυξη, όπως παλιότερα η έναρξη καλλιέργειας και μεταποίησης των τεύτλων για την παραγωγή τευτλοζάχαρης.

Εξαιτίας των πολλών ευεργετικών ιδιοτήτων της, εκτιμάται ότι η στέβια θα παρουσιάζει αλματώδη αύξηση κατανάλωσης παγκοσμίως. Προς το παρόν δεν υπάρχουν εργοστάσια στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, αλλά μία τέτοια επένδυση θεωρείται σήμερα πολύ κερδοφόρα», τόνισε.

Ο αγροτικός τομέας της χώρας περιμένει πολλά από το νέο αυτό είδος καλλιέργειας, ειδικά στην περίοδο που διανύουμε. Ο χρόνος ωστόσο θα δείξει κατά πόσον το συγκεκριμένο προϊόν θα επιτελέσει το ρόλο που αναμένουν οι παραγωγοί.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου