30 Ιαν 2012

Δωρεάν οικονομικές, νομικές και καλλιεργητικές συμβουλές προς τους αγρότες υπόσχεται η ΓΕΣΑΣΕ.


Δωρεάν οικονομικές, νομικές και καλλιεργητικές συμβουλές προς τους αγρότες, υπόσχεται να δώσει ο νέος πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ κ. Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με όσα μας ανέφερε στο περιθώριο συνέντευξης τύπου που έδωσε στον ΑγροΤύπο. Ειδικότερα ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι «η Συνομοσπονδία θα προσπαθήσει να καλύψει νομικά και οικονομοτεχνικά τους αγρότες, ανεξαρτήτως αν είναι ή όχι μέλη της, στις περιπτώσεις που έχουν προβλήματα στις συναλλαγές τους με τους εμπόρους, τις τράπεζες και το κράτος». Οι σύμβουλοι, που θα τους πληρώνει η ΓΕΣΑΣΕ, θα αναλάβουν σε αρχικό στάδιο κάποιες γενικές υποθέσεις που θα είναι αντιπροσωπευτικές και απασχολούν την πλειοψηφία των αγροτών σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα όπως μας αποκαλύπτει ήδη συζητάει η ΓΕΣΑΣΕ με νομικό και οικονομοτεχνικό σύμβουλο. Στο Δ.Σ. που θα γίνει στην Agrotica θα παρουσιαστεί ο οικονομοτεχνικός σύμβουλος και το κόστος που θα υπάρξει για τη Συνομοσπονδία.


Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ «οι αγρότες σήμερα έχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και είναι χρεωμένοι παντού. Κάποιος που δεν έχει να πληρώσει ούτε τη ΔΕΗ, σίγουρα δεν είναι εύκολο να καταφέρει να πληρώσει έναν δικηγόρο, ώστε να καταφέρει να πάρει μια παράταση σε μια κατάσχεση που του κάνει κάποιος ιδιώτης ή ακόμη και η εφορεία για χρέη.
Και προσθέτει: «εμείς προσπαθούμε με το νομικό σύμβουλο, που θα πληρώνει η συνδικαλιστική μας οργάνωση, να έχουμε ένα δεδικασμένο, που θα λέει ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν θα μπορεί να γίνουν οι κατασχέσεις. Μια περίπτωση αν κερδίσουμε στα δικαστήρια θα μπορούμε να την επισημαίνουμε σε όλες τις περιπτώσεις που θα υπάρχει παρόμοιο νομικό πρόβλημα.
Ακόμη υπάρχουν περιπτώσεις στο παρελθόν με αγρότες οι οποίοι εντάχθηκαν στα Σχέδια Βελτίωσης αλλά εισέπραξαν τη δεύτερη δόση μετά από έξι χρόνια. Αν είχαμε τότε ένα νομικό και έστελνε την υπόθεση στα ευρωπαϊκή δικαστήρια, θα αναγκάζαμε το δημόσιο να κάνει πιο γρήγορα και σωστά τη δουλειά του».
Παράλληλα η ΓΕΣΑΣΕ προσανατολίζεται να δίνει και δωρεάν οικονομικές συμβουλές προς τους αγρότες. Όπως επισημαίνει ο κ. Παπακωνσταντίνου, «σήμερα ο αγρότης θέλει να καλλιεργήσει αλλά δεν μπορεί να δανειστεί χρήματα. Όλοι οι προμηθευτές έχουν αναρτήσει μια πινακίδα που ζητάνε να πληρώνονται μετρητοίς. Αυτό σημαίνει ότι θα μείνουν εκτάσεις ακαλλιέργητες ή θα υπάρχει πρόβλημα στην ποιότητα των προϊόντων. Έτσι αποφασίσαμε να στήσουμε μια οικονομοτεχνική υποστήριξη, από κάποιον ειδικευμένο οικονομολόγο, για να βοηθήσει τους αγρότες στα προβλήματα που έχουν στις συναλλαγές τους με το δημόσιο (εφορεία κ.α.) και τις τράπεζες. Αν καταφέρει αυτός ο σύμβουλος να «κουρέψει» τα χρέη του αγρότη, έστω και κατά 30%, τότε θα έχουμε προσφέρει μια καλή υπηρεσία. Λίγο πολύ όλοι οι αγρότες έχουν παρόμοια προβλήματα. Για αυτό αποφασίσαμε να βρούμε κοινές λύσεις.
Τέλος σκεφτόμαστε να χρησιμοποιήσουμε και τη συνεισφορά ενός γεωπόνου, που θα δίνει κάποιες γενικές καλλιεργητικές συμβουλές προς τους αγρότες, με στόχο να εξοικονομούνται χρήματα χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλημα στην ποιότητα των προϊόντων τους».
Να θυμίσουμε ότι η ΓΕΣΑΣΕ ιδρύθηκε το 1957 ενώνοντας τους Αγροτικούς Συλλόγους που υπήρχαν από τις αρχές του αιώνα χωρίς κεντρική εκπροσώπηση. Αναγνωρίστηκε επίσημα το 1983 από την πολιτεία με το νόμο 1361/83.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου