Δύσκολες ημέρες περνούν οι κτηνοτρόφοι της χώρας λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών που καταγράφει ο υδράργυρος. Την ίδια στιγμή, οι καλλιέργειες και ιδιαίτερα αυτές των σιτηρών, δεν αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα αφού είτε δεν έχουν φυτρώσει (λόγω τις παρατεταμένης ανομβρίας του προηγούμενου διαστήματος), είτε είναι καλυμμένες με χιόνι το οποίο λειτουργεί προστατευτικά στο ψύχος. Σε δεινή θέση ωστόσο βρίσκονται οι παραγωγοί πορτοκαλιών αφού οι χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και οι παγετοί που σημειώνονται σε διάφορες περιοχές πλήττουν την παραγωγή που βρίσκεται σε εξέλιξη. Για την κατάσταση στον Νομό Φλώρινας, περιοχή που
σημειώνονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες αυτή την περίοδο, ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον κ. Δημήτρη Κωστίτση, γεωπόνο της ΕΑΣ. «Οι καλλιέργειες δεν επηρεάζονται τώρα. Τα πάντα είναι καλυμμένα με χιόνι το οποίο αποτελεί το καλύτερο μονωτικό στοιχείο όπως για παράδειγμα στα σιτηρά η καλλιέργεια των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτή την περίοδο τα δέντρα (μήλα, αχλάδια, ροδάκινα) “κοιμούνται”, οπότε δεν επηρεάζονται», μας αναφέρει ο κ. Κωστίτσης.Μεγάλο πρόβλημα στην κτηνοτροφία
Και προσθέτει: «Αυτή την στιγμή η θερμοκρασία έχει… ανέβει στους –17 ενώ το πρωί ήταν στους – 24 C. Το πρόβλημα το μεγάλο είναι με την κτηνοτροφία. Οι στάβλοι χρειάζονται νερό κατά βάση. Με τέτοιες θερμοκρασίες είναι πολύ δύσκολο να είναι υγρό το νερό. Φανταστείτε ότι από τις 21 Δεκεμβρίου και μετά που η θερμοκρασία έπεσε κάτω από το 0 δεν έχει ξανανέβει. Οι κτηνοτρόφοι είναι 24ώρες το 24ωρο στους στάβλους με τα ζώα τους και πολεμάνε με ότι όπλο έχουν προκειμένου να τα σώσουν. Για να βγάλει γάλα το ζώο χρειάζεται νερό όπως και για να ζήσει. Οι συνθήκες με τις οποίες γίνεται η κτηνοτροφία αυτή την στιγμή είναι πραγματικά απίστευτα δύσκολες».
Στο ίδιο μήκος κύμματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΑΣ Αμυνταίου, κ. Γιώργου Γιαννιτσόπουλου. «Τα δέντρα της περιοχής μας είναι συνηθισμένα με τέτοιες θερμοκρασίες αυτή την περίοδο. Εμείς μεγαλύτερο πρόβλημα έχουμε με τις ανοιξιάτικες παγωνιές παρά από τις χειμωνιάτικες. Για τους κτηνοτρόφους τα πράγματα είναι όμως πάρα πολύ δύσκολα. Δεν μπορούν να ταΐσουν, δεν υπάρχει νερό και τα προβλήματα συνεχίζονται», μας αναφέρει ο ίδιος.
Απώλειες ζωικού κεφαλαίου
Θέλοντας να καταγράψουμε τις δυσκολίες των κτηνοτρόφων γενικά στην χώρα αυτή την περίοδο από την κακοκαιρία, μιλήσαμε και με τον κ Παναγιώτη Πεβερέτο, πρόεδρο Πανελλήνιου Συνδέσμου Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ). Σύμφωνα και με τον κ. Πεβερέτο: «Οι κτηνοτρόφοι έχουν πρόβλημα, πρώτον από την ανομβρία των τελευταίων μηνών ενώ την δύσκολη αυτή κατάσταση ήρθε να συμπληρώσει η παγωνιά. Αυτός ο συνδυασμός είναι καταστροφικός αφού δεν έχουν φυτρώσει χόρτα και οι κτηνοτρόφοι υποχρεώνονται να ταΐζουν τα ζώα τους μέσα στον στάβλο με αποτέλεσμα το κόστος να εκτινάσσεται. Επίσης, καταγράφεται μείωση της παραγωγής για πρώτη φορά και ειδικά σε αυτή της αιγοπροβατοτροφίας. Ο Γενάρης ονομάστηκε έτσι γιατί την περιοχή αυτή γεννούν τα ζώα. Με αυτές τις πολικές θερμοκρασίες σε όλη την Δυτική Μακεδονία και πιο κάτω έχουμε απώλειες και στα ζώα που γεννιούνται».
Για τις δυσκολίες των αιγοπροβατοτρόφων αυτό το διάστημα μίλησε στον ΑγροΤύπο και ο κτηνοτρόφος, κ. Γιάννης Δραγατσίκης, από την Ελασσόνα: «Τα προβλήματα είναι πολλά. Υπάρχει πτώση στην παραγωγή. Στην περιοχή σήμερα ήμασταν στους – 12 βαθμούς Κελσίου. Με αυτές τις θερμοκρασίες όποιος δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές σίγουρα θα έχει απώλειες. Επίσης αυτός ο καιρός ευνοεί και τις ιώσεις στα ζώα».
Προβλήματα από τον παγετό και στις πειραματικές καλλιέργειες
Πώς έχει όμως η κατάσταση στην γεωργία και στις καλλιέργειες που βρίσκονται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη; Καταρχήν ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον κ .Στέφανο Ράπτη, πρόεδρο της ΕΑΣ Γρεβενών, ο οποίος μας ανέφερε: «Το ανάγλυφο τις περιοχής σε μεγαλύτερα υψόμετρα είναι στρωμένο με χιόνια. Στα πεδινά η θερμοκρασία σήμερα το βράδυ ήταν στους – 15 βαθμούς Κελσίου. Ο πάγος δημιουργεί προβλήματα στα δέντρα, στα αμπέλια αλλά και σε πειραματικές καλλιέργειες της περιοχής όπως την στέβια. Ακόμα όμως βρισκόμαστε εν μέσω της κακοκαιρίας οπότε τα προβλήματά που θα δημιουργήσει θα φανούν αργότερα.
Πορτοκάλια
Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι πορτοκαλοπαραγωγοί. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Αλέξιο Κατσάνη, Πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών ΕΑΣ Πύργου Ηλείας μάθαμε: «Με τον πάγο που έχει αυτό το διάστημα δημιουργούνται μεγάλες ζημιές. Σύμφωνα με τους παραγωγούς στο νομό γενικά οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές. Περιμένουμε να σταματήσει η κακοκαιρία ώστε να δούμε τι ζημιές έγιναν».
Καλύτερα τα πράγματα σε Καβάλα, Καστοριά και Κιλκίς
Εν αντιθέσει με τα προηγούμενα, στην περιοχή του Νομού Καβάλας τα πράγματα φαίνονται καλύτερα. Μιλώντας με την γεωπόνο της ΕΑΣ, κ. Αριστέα Νικάκη μας τονίζει: «Δεν έχουμε χιονόπτωση. Οι παγετοί αυτή την περίοδο είναι ωφέλιμοι. Αυτό που μπορούμε να πούμε μόνο ως αρνητικό είναι ότι εάν συνεχιστεί το κρύο για πολύ ακόμα θα οψιμήσει το σπαράγγι. Ακόμα οι παραγωγοί δεν έχουν προχωρήσει στην διαδικασία του “σαμαρώματος” έτσι ώστε να ξεκινήσει η συγκομιδή σε δύο μήνες. Κατά τα άλλα ο παγετός είναι ωφέλιμος όπως προανέφερα, για τα ακτινίδια που καλλιεργούνται αφού χρειάζονται κάποιο χρόνο ώστε να βγουν από τον λήθαργο. Πάντως για να έχουμε πρόβλημα θα πρέπει να έχουμε θερμοκρασίες κάτω από – 10 βαθμούς Κελσίου. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφονται αυτές τις ημέρες είναι περίπου στους – 3 βαθμούς Κελσίου».
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κυλούν τα πράγματα και στην Καστορία παρά τους – 15 Κελσίου που κατέγραψε ο υδράργυρος χθες το βράδυ. Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Δήμαρη, γεωπόνο της ΕΑΣ Καστοριάς: «Οι ζημιές στα σιτηρά αν υπάρξουν δεν μπορούν να φανούν ακόμα γιατί είναι νωρίς. Αν κάποια έχουν φυτρώσει ίσως επηρεαστούν από τον παγετό. Πρόβλημα δεν υπάρχει αν έχουν σκεπαστεί με χιόνια. Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις των γεωπόνων της ΕΑΣ Κιλκίς. «Προς το παρόν είναι αφύτρωτα τα σιτηρά οπότε δεν επηρεάζονται από τον παγετό. Το σημαντικό πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί είναι ότι σε συνδυασμό με την ανομβρία έχουμε πρόβλημα φυτρωτικότητας. Οι θερμοκρασίες αυτή την περίοδο εδώ είναι από – 8 έως 5 βαθμούς Κελσίου», μας αναφέρουν.
Κηπευτικά
Όσον αφορά τα κηπευτικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτή την στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η καλλιέργεια της φράουλας στην Μανωλάδα Ηλείας. Το βράδυ της Δευτέρα (16/1) μάλιστα ήταν το πιο κρύο του φετινού χειμώνα με τον υδράργυρο (σύμφωνα με τους παραγωγούς να πέφτει στους – 4 βαθμούς Κελσίου). Για τα προβλήματα στην καλλιέργεια λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον παραγωγό κ. Γιάννη Διασάκο. Ο ίδιος μας αναφέρει: «Η νύχτα που μας πέρασε ήταν η πιο κρύα με την θερμοκρασία να πέφτει στους – 4 Κελσίου. Ακόμα είναι νωρίς να δούμε τι ζημιά έχουν πάθει τα άνθη της φράουλας. Από σήμερα και μετά περιμένουμε να δούμε αν θα έχουν ζημιές. Λογικά μέχρι μεθαύριο θα ξέρουμε τι έχει συμβεί.
Από την πλευρά του ο κ. Δημοσθένης Μωϋσίδης υπεύθυνος πωλήσεων της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς, ΓΕΟΚ Α.Ε μας τονίζει: «Ιδιαίτερα προβλήματα και ζημιές δεν έχουμε αφού δεν έχουμε και κάποιες καλλιέργειες σε εξέλιξη. Επίσης. είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις θερμοκρασίες. Τα προβλήματα εντοπίζονται περισσότερο σε αποθήκες προϊόντών οι οποίες δεν έχουν κατάλληλα συστήματα θέρμανσης.
Μια περιοχή όπου σίγουρα τα πράγματα είναι καλύτερα είναι αυτή της Κρήτης. Αυτό μας επιβεβαιώνει και ο κ. Αντώνης Μαρακάκης, πρόεδρος ΑΣΟΠ Ελαφονησίου Κρήτης: «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε προβλήματα στα κηπευτικά του νησιού αφού οι θερμοκρασίες δεν έχουν πέσει κάτω από του 5 βαθμούς Κελσίου».
Πηγή:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου