16 Ιαν 2012

Μέσα στον Ιανουάριο νέα συμβόλαια μίσθωσης αγροτεμαχίων του ΥπΑΑΤ σε Φλώρινα και Σέρρες .


Στους Νομούς Φλώρινας και Σερρών (μετά την Ξάνθη) θα πραγματοποιηθούν οι υπογραφές της δεύτερης «φουρνιάς» των συμβολαίων μίσθωσης αγροτεμαχίων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμενόταν και τελικά πραγματοποιήθηκε η ανάρτηση νέων αγροτεμαχίων για αγροτική και κτηνοτροφική χρήση στο νομό Θεσσαλονίκης. Ο νομός Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν μια από τις περιοχές που συγκέντρωσε ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα στις πρώτες αναρτήσεις. Να σημειωθεί ακόμα ότι ίσως και αυτή την εβδομάδα ακολουθήσει η ανάρτηση αγροτεμαχίων και στην Θεσσαλία. Σύμφωνα με τους πρώτους επιτόπιους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή έχουν καταγραφεί περίπου 43.000 στρέμματα. Πάντως, σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν πηγές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο τελικός αριθμός των
αγροτεμαχίων θα εξαρτηθεί, από το πόσα κτήματα είναι τελικά «καθαρά».

Ειδικότερα, σε ολόκληρη τη Θεσσαλία προσδιορίστηκαν 2.773 αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης 43.300 στρεμμάτων. Επίσης, τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η ανάρτηση αγροκτημάτων στην Βοιωτία.

Σε βάθος χρόνου
Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωνόταν σχετικά σύντομα (κάποιοι είχαν θέσει στόχο ακόμα και το τέλος του 2011), σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες πρόκειται να συνεχιστεί σε βάθος χρόνου. Ο πρώτος στόχος είναι μέχρι τον Μάρτιο να έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση των μικρών αγροτεμαχίων έως 100 στρέμματα. Εν συνεχεία θα ξεκινήσει η ανάρτηση αγροτεμαχίων έκτασης 100 – 200 στρεμμάτων τα οποία κατά βάση θα απευθύνονται σε συνεταιρισμούς και τέλος θα «βγουν» τα μεγάλα κτήματα έκτασης 500 στρεμμάτων τα οποία θα είναι για μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις και την μεταποίηση.
Στόχος του ΥπΑΑΤ είναι μέσα στο 2012 θα έχε μισθωθεί έκταση 1 εκατομμύριο στρέμματα. Αυτό ανέφερε κατά την διάρκεια των εορτών και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκανδαλίδης. Επίσης, τονίστηκε ότι συνολικά 13 εκατομμύρια στρέμματα ανήκουν στην περιουσία του Υπουργείου, η οποία αν δοθεί συνδυασμένα θα αυξήσει κατά 10% τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και θα τονώσει την οικονομία.

Οι καταληκτικές ημερομηνίες
Αυτή την περίοδο έχουν αναρτηθεί αγροτεμάχια από τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Καβάλας, Πέλλας, Ξάνθης, Σερρών, Φλώρινας, Ροδόπης και Χαλκιδικής. Επίσης, ανάλογα με την ημερομηνία ανάρτησης των εν λόγω αγροτεμαχίων οι καταληκτικές ημερομηνίες διαφοροποιούνται και έχουν ως εξής: 15/2/2012, 8/2/2012, 1/2/2012, 25/1/2012 και 18/1/2012.
Οι ενδιαφερόμενοι για ενοικίαση αγροτεμαχίων στις παραπάνω Περιφερειακές Ενότητες μπορούν να κάνουν διαδικτυακή αίτηση στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δικαίωμα μίσθωσης
Υπενθυμίζουμε ότι δικαίωμα αίτησης μίσθωσης αγροτεμαχίων έχουν οι παρακάτω κατηγορίες:

Νέοι έως 35 ετών
Νέοι αγρότες σύμφωνα με τον άρθρο 22 του ΚΑΝ. 1698/2005 της Ε.Ε.
Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του ΟΑΕΔ
Επαγγελματίες αγρότες
Νομικά Πρόσωπα εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου