Μία μεγάλη έρευνα για το νερό και τις επιπτώσεις από την αλόγιστη χρήση του και την κλιματική αλλαγή, βρίσκεται σε εξέλιξη σε 10 πόλεις στην Ελλάδα από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, προκειμένου να καταγραφεί η σχέση των νοικοκυριών με το νερό και να προωθηθούν προτάσεις για την καλύτερη χρήση και διαχείρισή του.
Για την πανελλαδική έρευνα έχει αναρτηθεί ένα σχετικό ερωτηματολόγιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.medsos.gr|erevnanero και αφορά μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και συγκεκριμένα το νομό Αττικής και τις πόλεις: Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ιωαννίνων, Καλαμάτας, Κοζάνης, Λαμίας, Ξάνθης, Ηράκλειο Κρήτης και Ρόδο.
Ο πρόεδρος του Δικτύου, Ευάγγελος Κουκιάσας, στην παρουσίαση της εκστρατείας και τους λόγους της έρευνας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι η αλόγιστη χρήση και κατασπατάληση του νερού, η μόλυνση και η ρύπανση, έχουν σαν αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων, την ποιοτική υποβάθμισή τους και την ανάγκη μεταφοράς υδάτινων πόρων από μεγάλες αποστάσεις με μεγάλο περιβαλλοντικό, αλλά και οικονομικό κόστος.
Η Ελλάδα ανέφερε ο κ. Κουκιάσας, παρά τις θετικές ,κυρίως νομοθετικές, προσπάθειες των τελευταίων δύο ετών, έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα και πολλές φορές εγκληματικά να προχωρήσει σε έργα και να εκμεταλλευτεί νέες τεχνολογίες για τη διατήρηση και ανάπτυξη των υδάτινων πόρων.
Οι προβλέψεις για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, καθώς σύμφωνα με μελέτες της καθηγήτριας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Μαρία Μιμίκου, εξαιτίας των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, θα υπάρξει σημαντική επιδείνωση πλημμυρών τη χειμερινή περίοδο και σημαντική επιδείνωση της ξηρασίας το καλοκαίρι. Και αυτό θα επιφέρει μία σειρά από επιπτώσεις στη δημόσια υδροδότηση.
Σύμφωνα, εξάλλου, με το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS στην Ελλάδα γίνεται αναλογικά μεγαλύτερη χρήση νερού σε σχέση με άλλες αναπτυγμένες χώρες του κόσμου.
Η κατανάλωση νερού επηρεάζεται από τις συνήθειες των Ελλήνων, την περιβαλλοντική συνείδηση, τις υποδομές των σπιτιών. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Ελλάδα μπορεί να μειωθεί τουλάχιστον στο μισό η κατανάλωση του νερού, χωρίς σημαντικές παρεμβάσεις στις υποδομές.
Πηγή:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου