20 Ιαν 2012

Λύσεις για τα προβλήματα των παραγωγών με τα πρόστιμα στις βιολογικές αγορές και τις άδειες δρομολογεί το ΥπΑΑΤ.


Σε θετικό κλίμα και με την υπόσχεση ότι θα δρομολογηθούν λύσεις για τα προβλήματα των βιοκαλλιεργητών, έφυγαν από το ΥπΑΑΤ, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας. Στην συνάντηση την Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, συμμετείχαν τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και ο υφυπουργός, κ. Γιάννης Δριβελέγκας. Το μεγάλο πρόβλημα των βιοκαλλιεργητών εστιάζεται στο γεγονός ότι κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης επιβάλουν πρόστιμα της τάξεως των 1.000 ευρώ ανά βιοκαλλιεργητή σε όσους δεν διαθέτουν άδεια παραγωγού πώλησης βιολογικών προϊόντων. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον
ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Χαράλαμπος Τσοκανής, ο οποίος συμμετείχε στην συνάντηση «τα πρόστιμα δίνονται διότι ταυτίζονται οι άδειες με αυτές των συμβατικών λαϊκών αγορών που δίνονται από τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών (Ο.Λ.Α.). Παράλληλα δεν λείπουν και τα πρόστιμα για μη χρήση ταμιακής μηχανής». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ηγεσία του ΥπΑΑΤ έδειξε να αντιλαμβάνεται τα προβλήματά τους και υποσχέθηκε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κλειστεί ραντεβού με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη ώστε να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα με τις άδειες. Όσον αφορά τα πρόστιμα η ηγεσία του ΥπΑΑΤ – σύμφωνα με τον κ. Τσοκανή – διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει παρέμβαση.
Να σημειωθεί ότι το 2008 ψηφίστηκε ένα προεδρικό διάταγμα το Π.Α. 115, το οποίο μετέφερε την αρμοδιότητα της αδειοδότησης στον Ο.Λ.Α. και επέβαλε και στους βιοκαλλιεργητές να ενταχθούν εκεί. «Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτό το προεδρικό διάταγμα και είχαμε κάνει αλλεπάλληλες συναντήσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης. Είχαμε εμπλέξει και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διότι πιστεύουμε ότι είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο για τον κλάδο μας και είχαμε φτάσει σε ένα σημείο που είχαμε επεξεργαστεί ένα σχέδιο αντί του 115 το οποίο είχε γίνει λίγο πολύ αποδεκτό. Φτάνουμε τώρα την 1/1/2010, όπου ψηφίζεται ο νόμος 3852/2010, ο γνωστός Καλλικράτης με τον οποίο δίνεται η αρμοδιότητα αδειοδότησης στους δήμους. Σήμερα λοιπόν νομικά το καθεστώς αδειοδότησης είναι στους δήμους».

Να σταματήσουν οι «διώξεις»
Και προσθέτει: «Οι δήμοι όμως αδυνατούν να ασκήσουν αυτή την αρμοδιότητα. Έχουμε όμως το παράδοξο ότι ενώ την αρμοδιότητα για άδεια την έχουν οι δήμοι, να επιβάλει πρόστιμα το υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτό έγινε σαφές τόσο στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και στον υφυπουργό και το αντιλήφθηκαν. Το πρώτο θέμα λοιπόν που τέθηκε, ήταν να σταματήσει αυτή η “δίωξη” με την μορφή προστίμων στους βιοκαλλιεργητές και να ανασταλούν αυτά τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, πράγμα στο οποίο η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ ήταν θετική. Με αφορμή όμως αυτό, κάναμε μια συγκεκριμένη πρόταση και επειδή έχει ωριμάσει το θέμα είπαμε να συνεργαστεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι το κυρίαρχο υπουργείο, με το υπουργείο Ανάπτυξης και τους βιοκαλλιεργητές. Να συζητήσουμε τα θέματα των αδειοδοτήσεων, τα φορολογικά θέματα – χωρίς να είμαστε αγκυλωμένοι στο αν θα έχουμε ταμειακές μηχανές ή όχι – και γενικά τα θέματα πιστοποίησης και ελέγχου προκειμένου να προκύψει ένα ολοκληρωμένο νομοθέτημα και να κλείσει οριστικά αυτό το ζήτημα».

Ραντεβού με το υπ. Ανάπτυξης
Τα παραπάνω έγιναν δεκτά από τον κ. Σκανδαλίδη μας τονίζει ο. Τσοκανής και υπογράμμισε ότι ο κ. Δριβελέγκας τους διαβεβαίωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει ραντεβού με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη, ώστε να «κλείσει» αυτή η εκκρεμότητα. «Όσον αφορά τα πρόστιμα λοιπόν μας είπαν ότι θα υπάρχει μια παρέμβαση από το ΥπΑΑΤ ενώ όσον αφορά την οριστική λύση που προτείναμε το δρομολογούνε και συγκεκριμένα θα ξεκινήσει η διαδικασία από την ερχόμενη εβδομάδα με την συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης», καταλήγει ο κ. Τσοκανής.

Πηγή:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου