19 Ιαν 2012

Πιστωτικό γεγονός στις εαρινές από τα χρηματοδοτικά προβλήματα.


Με «πιστωτικό γεγονός» που φέρνει μεγάλες ανακατατάξεις στους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής και ανατρέπει τον προγραμματισμό της νέας καλλιεργητικής περιόδου, απειλούνται αυτό τον καιρό χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, γεγονός το οποίο προκαλεί αλυσιδωτές συνέπειες σε όλο το φάσμα της αγροτικής οικονομίας.

Παρ’ ότι βρισκόμαστε στον Ιανουάριο, λίγοι είναι οι αγρότες που έχουν διαμορφώσει το «καλλιεργητικό καλάθι» για τη νέα χρονιά.
Παρ’ ότι οι επαγγελματίες αγρότες έρχονται από μια χρονιά η οποία σε γενικές γραμμές συνοδεύτηκε από ήπιες καιρικές συνθήκες που διευκόλυναν τις παραγωγές και διαμόρφωση των τιμών σε καλά επίπεδα, τα γενικότερα προβλήματα ρευστότητας που έχουν ενσκήψει
στην ελληνική οικονομία δημιουργούν μεγάλα αδιέξοδα και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, πολλές από τις οποίες βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με το φάσμα της χρεοκοπίας.
Η δραστική μείωση ή και διακοπή πολλές φορές της χρηματοδότησης από την ATEbank και τις άλλες εμπορικές τράπεζες, το σφίξιμο της πιστωτικής πολιτικής πολλών από τους προμηθευτές (εφόδια κ.α.) και ειδικά η μετάθεση πληρωμών ή ακόμα και η αθέτηση συμφωνιών από την πλευρά των αγοραστών (έμποροι και μεταποιητές αγροτικών προϊόντων), έχουν δημιουργήσει έναν εκρηκτικό μείγμα για τις αγροτικές επιχειρήσεις που κινούνται με πολύ διστακτικά βήματα για τη νέα χρονιά.
Έτσι, παρ’ ότι βρισκόμαστε στον Ιανουάριο, λίγοι είναι οι αγρότες που έχουν διαμορφώσει το «καλλιεργητικό καλάθι» για τη νέα χρονιά. Κι αυτό γιατί, οι αβεβαιότητες είναι μεγάλες. Τμηματικά και με μεγάλη καθυστέρηση πληρώνονται μετά από μήνες οι καλλιεργητές ηλίανθου, καλαμποκιού, βιομηχανικών ροδάκινων και σε ορισμένες περιπτώσεις βαμβακιού, ενώ στο σύνολό τους σχεδόν οι εταιρείες εισροών έχουν αναθεωρήσει την πιστωτική τους πολιτική, επιβάλλοντας ανάλογη στάση και στα γεωπονικά καταστήματα. Την ίδια ώρα, καμιά εμπορική τράπεζα, πολύ περισσότερο η ATEbank, δεν είναι σε θέση να ξεκαθαρίσει τα επίπεδα και τους όρους χρηματοδότησης για τη νέα χρονιά.
Έτσι, παρ’ ότι οι περισσότεροι καλλιεργητές έχουν ανανεώσει τα ενοικιοστάσια για τον επόμενο χρόνο, παραμένουν προβληματισμένοι σε ότι αφορά όχι μόνο την επιλογή των καλλιεργειών αλλά και στην ένταση που θα πρέπει να έχει η καλλιεργητική διαδικασία. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και οι επιχειρήσεις αγροτικών εφοδίων δυσκολεύονται να διαμορφώσουν  τα προγράμματα προμηθειών και συνεργασιών για τη νέα χρονιά. Το χρήμα έχει γίνει ακριβό, οι κίνδυνοι έχουν μεγαλώσει και το μόνο που κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον των συντελεστών του χώρου είναι τα καλά μηνύματα σε ότι αφορά το πώς θα κινηθούν οι χρηματιστηριακές αγορές των εμπορευμάτων και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων κατά τη νέα εμπορική περίοδο.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου