20 Ιαν 2012

ΕΛΓΑ: Έρχονται πληρωμές 1,5 εκατ. ευρώ για το Πρόγραμμα Ενεργητικής Προστασίας του 2010. Μέχρι τέλος Ιανουαρίου οι εγκρίσεις για το 2011.


Πληρώνονται την ερχόμενη εβδομάδα – με πιθανότερη ημερομηνία τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου – οι δικαιούχοι για τα υπόλοιπα του Προγράμματος Ενεργητικής Προστασίας 2010 του ΕΛΓΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου το ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγγίζει τα 1,5 εκατ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, στο επόμενο διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού θα αποφασιστεί ο ακριβής αριθμός των δικαιούχων οι οποίοι θα λάβουν την έγκριση ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα του 2011. Επίσης, μέχρι το τέλος του μήνα γίνονται προσπάθειες ώστε να εκδοθεί και το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας του 2012. Υπενθυμίζουμε ότι για το 2011 το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ. Χρήματα τα οποία προέρχονται από τον
κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με όσα είχε γράψει πρώτος ο ΑγροΤύπος σε δημοσίευμά του στις 25 Νοεμβρίου του 2011 και επιβεβαιώνεται και σήμερα από τον ΕΛΓΑ μέχρι σήμερα για το πρόγραμμα του 2011 έχουν υποβληθεί 450 αιτήσεις.

Στο Πρόγραμμα Ενεργητικής Προστασία μπορούν να συμμετέχουν αγρότες, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί και αφορά στις επιλέξιμες δαπάνες αντιχαλαζικών διχτυών και αντιπαγετικών ανεμιστήρων. Ο ΕΛΓΑ ξεκίνησε το πρόγραμμα της επιχορήγησης το 2001 και χρόνο με το χρόνο ο αριθμός των παραγωγών που συμμετέχουν σε αυτό, αυξάνεται.

Να σημειωθεί ότι για το 2011 τα μέσα Ενεργητικής Προστασίας που θα επιχορηγήσει ο ΕΛ.Γ.Α. είναι:
α) O αντιπαγετικός ανεμιστήρας, καθώς και η μετατροπή των πετρελαιοκίνητων αντιπαγετικών ανεμιστήρων σε ηλεκτροκίνητους, για την προστασία των εσπεριδοειδών από τον παγετό στις Περιφερειακές Ενότητες : Αιτωλ/νίας, Αργολίδας, Άρτας, Αττικής (Περιοχή Δήμου Τροιζηνίας), Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας.

β) Το αντιχαλαζικό δίχτυ, για την προστασία των μηλοειδών, των πυρηνοκάρπων, της ακτινιδιάς και των αμπελοειδών στις Περιφερειακές Ενότητες: Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Εύβοιας, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσ/νίκης, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λαρίσης, Λασιθίου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλωρίνης, Χαλκιδικής και Χανίων.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου