24 Ιαν 2012

Η μεταρρύθμιση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.


Η μεταρρύθμιση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ και ο ρόλος των Ομάδων Παραγωγών (ΟΠ) ήταν στα κύρια θέματα της συνεδρίασης του πρώτου Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας υπό Δανική προεδρία, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου, στο οποίο την Ελλάδα εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Γεωργία Μπαζιώτη.

Μαζί με τις προτάσεις για τις άμεσες ενισχύσεις, την αγροτική ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση, το σχέδιο κανονισμού για την ενιαία ΚΟΑ είναι μια από τις τέσσερις βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ. Ο
προτεινόμενος κανονισμός, που πρόκειται να αντικαταστήσει το σημερινό, έχει ως στόχο τον εξορθολογισμό και την επέκταση της απλοποίησης των διατάξεων, με βάση την μέχρι σήμερα εμπειρία για τη δημόσια παρέμβαση, ιδιωτική αποθεματοποίηση, καθώς και για τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ των παραγωγών και την ίδρυση διεπαγγελματικών οργανώσεων.

Ακόμη η συζήτηση εστιάστηκε στα μέτρα που προβλέπονται για τις περιπτώσεις διατάραξης της αγοράς αλλά και σε μέτρα όπως η ενίσχυση των ομάδων παραγωγών, που στοχεύουν σε μια πιο ανταγωνιστική και εύρυθμη αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Όσον αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης κρίσεων, τα περισσότερα κράτη μέλη θεωρούν ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Κάποιες αντιπροσωπείες χαιρέτισαν τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου κρίσεων που θα ενεργοποιείται σε περιπτώσεις σοβαρής διατάραξης της αγοράς και θα αφορά όλα τα προϊόντα, ενώ ορισμένα κράτη ζήτησαν το ταμείο αυτό να χρησιμοποιείται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις που θα πρέπει να οριστούν ξεκάθαρα.

Στο θέμα της ενίσχυσης των Ομάδων Παραγωγών και των Διεπαγγελματικών, πολλές χώρες υποστήριξαν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεωρώντας ότι πράγματι θα στηρίξουν τη διαπραγματευτική δύναμη των αγροτών. Ωστόσο κάποια κράτη μέλη ζήτησαν οι νέοι κανόνες για τις ομάδες παραγωγών να είναι προαιρετικοί ώστε να προσαρμόζονται στις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν στο κάθε κράτος.

Κατά τη συνάντηση η δανική προεδρία παρουσίασε το πρόγραμμα εργασίας της στον τομέα της γεωργίας και της αλιείας. Από τον επόμενο μήνα, η δανέζικη προεδρία θα ξεκινήσει ένα νέο γύρο συζητήσεων, με θέμα τις άμεσες ενισχύσεις και την απλοποίηση της ΚΑΠ. Ακόμη θα συζητηθούν θέματα όπως το πρασίνισμα της ΚΑΠ, η έννοια του ενεργού αγρότη και η καινοτομία.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου