24 Ιαν 2012

Ενιαία ΚΟΑ με ενισχυμένες Oμάδες Παραγωγών.


Η μεταρρύθμιση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης των υπουργών Γεωργίας των 27 που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου.


Πρόκειται για το πρώτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Δανέζας υπουργού Μέτε Γκέρσκοβ, ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησε η γενική γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Γεωργία Μπαζιώτη.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα  μέτρα που προβλέπονται για τις περιπτώσεις διατάραξης της αγοράς αλλά και στα μέτρα όπως η ενίσχυση των ομάδων παραγωγών, που στοχεύουν
σε μια πιο ανταγωνιστική και εύρυθμη αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
Όσον αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης κρίσεων, τα περισσότερα κράτη μέλη θεωρούν ότι οι προτάσεις της Κομισιόν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.
Ενώ κάποιες αντιπροσωπείες χαιρέτισαν τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου κρίσεων που θα ενεργοποιείται σε περιπτώσεις σοβαρής διατάραξης της αγοράς και θα αφορά όλα τα προϊόντα, κάποια κράτη ζήτησαν το ταμείο αυτό να χρησιμοποιείται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις που θα πρέπει να οριστούν ξεκάθαρα. Μάλιστα, κάποια κράτη μέλη αμφισβήτησαν τη δυνατότητα χρηματοδότησης του ταμείου.
Στο θέμα της ενίσχυσης των ομάδων παραγωγών και των διεπαγγελματικών ενώσεων, πολλές χώρες υποστήριξαν τις προτάσεις της Κομισιόν, θεωρώντας ότι πράγματι θα στηρίξουν τη διαπραγματευτική δύναμη των αγροτών. Ωστόσο κάποια κράτη μέλη ζήτησαν οι νέοι κανόνες για τις ομάδες παραγωγών να είναι προαιρετικοί ώστε να προσαρμόζονται στις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν στο κάθε κράτος. Υποστήριξαν μάλιστα ότι δεν τίθεται θέμα στρεβλώσεων του ανταγωνισμού.

Ζάχαρη και αμπέλι
Όσον αφορά το τέλος των ποσοστώσεων στη ζάχαρη, που έχει προγραμματιστεί για το 2015, πολλά κράτη μέλη ζήτησαν παράταση, ώστε ο κλάδος να μπορέσει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Όσον αφορά τα δικαιώματα φύτευσης του αμπελώνα, η Κομισιόν ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ομάδας υψηλού επιπέδου που θα συζητήσει τα μέτρα που χρειάζεται ο αμπελοοινικός κλάδος. Η ομάδα θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της πριν το τέλος του 2012.

Νέος γύρος συζητήσεων
Το 2008, ο κανονισμός για την ενιαία ΚΟΑ αντικατέστησε 21 αντίστοιχους κανονισμούς  που ίσχυαν για αντίστοιχες κατηγορίες προϊόντων.
Περιλαμβάνοντας όλα τα μέτρα της αγοράς σε ένα ενιαίο κείμενο, η Κομισιόν απλοποίησε σημαντικά τη σχετική νομοθεσία. Η πρόταση για τη νέα ΚΟΑ εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ.
Μαζί με τις προτάσεις για τις άμεσες ενισχύσεις, την αγροτική ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση της ΚΑΠ, το σχέδιο κανονισμού για την ενιαία ΚΟΑ είναι μια από τις τέσσερις βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης.
Το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2011, οι 27 συζήτησαν για τις άμεσες ενισχύσεις και την αγροτική ανάπτυξη, ενώ στο Συμβούλιο της Δευτέρας αυτός ο γύρος συζητήσεων ολοκληρώθηκε με το θέμα της ΚΟΑ. Τον επόμενο μήνα, η δανέζικη προεδρία θα ξεκινήσει ένα νέο γύρο συζητήσεων, πιο εστιασμένων σε συγκεκριμένα θέματα. Η πρώτη τέτοια συζήτηση θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο, με θέμα τις άμεσες ενισχύσεις και την απλοποίηση της ΚΑΠ. Αργότερα θα συζητηθούν θέματα όπως το πρασίνισμα της ΚΑΠ, η έννοια του ενεργού αγρότη και η καινοτομία.

Το πρόγραμμα της δανέζικης προεδρίας
Τη Δευτέρα, η δανέζικη προεδρία παρουσίασε και το πρόγραμμα εργασίας της για τον τομέα της γεωργίας και της αλιείας. Σύμφωνα με την Δανέζα υπουργό Μέτε Γκέρσκοβ, η Ε.Ε. θα πρέπει να προωθήσει τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία και να δώσει έμφαση στην αειφορία.

Οι προτεραιότητες των Δανών περιλαμβάνουν τα εξής:
-Τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μέσα από:
-Τον εντοπισμό σημείων συμβιβασμού για τους τέσσερις βασικούς κανονισμούς (άμεσες ενισχύσεις, αγροτική ανάπτυξη, κοινή οργάνωση αγοράς και χρηματοδότηση).
-Την οργάνωση συζητήσεων εστιασμένων σε θέματα όπως καινοτομία, πρασίνισμα και απλοποίηση.
-Την επίτευξη συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα μεταβατικά μέτρα προς τις νέες ενισχύσεις και για τον κλάδο του οίνου.
- Μια συζήτηση για τη διαφάνεια της χρηματοδότησης της ΚΑΠ και για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.
- Την έρευνα και την καινοτομία στον αγροτικό τομέα.
Όσον αφορά την αλιεία, συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, με έμφαση στη βιωσιμότητα του κλάδου.
Στα  θέματα υγείας των ζώων και ασφάλειας των τροφίμων, η δανέζικη προεδρία θέλει να βελτιώσει τις προδιαγραφές ασφαλείας των τροφίμων και την πληροφόρηση των καταναλωτών, δίνοντας προτεραιότητα στη βιολογική γεωργία, καταλήγοντας σε συμφωνία με τους ευρωβουλευτές για την πολιτική ποιότητας αλλά και αντιμετωπίζοντας θέματα όπως η χρήση των αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία και η μεταφορά των ζώων.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου