8 Μαΐ 2012

Τιμές από 1,20 έως 1,70 ευρώ/κιλό απολαμβάνουν αυτή την περίοδο οι παραγωγοί επιτραπέζιας τομάτας.


Τις καλύτερες τιμές των τελευταίων ετών απολαμβάνουν αυτή την περίοδο οι παραγωγοί της επιτραπέζιας τομάτας θερμοκηπίου (1,20 έως 1,70 ευρώ/κιλό). Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι την περίοδο που διανύουμε υπάρχει έλλειψη του προϊόντος σε πανελλήνιο επίπεδο (μείωση παραγωγής λόγω καιρικών συνθηκών και περσινών χαμηλών τιμών σε περιοχές όπως την Κρήτη, την Πρέβεζα κ.α.). Εκφράζουν όμως την αισιοδοξία ότι οι καλές τιμές θα διατηρηθούν και τον επόμενο μήνα. Οι μεγάλοι κερδισμένοι αυτής της κατάστασης είναι σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας οι παραγωγοί της Κυπαρισσίας, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει την συγκομιδή από τις αρχές Απριλίου. Επίσης στην περιοχή φέτος έχει σημειωθεί αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων. Η καλλιέργεια της επιτραπέζιας τομάτας στα θερμοκήπια στην
περιοχή είναι αυξημένη. «Η ποιότητα είναι εξαιρετική φέτος. Στην περιοχή πέρσι είχαν καλλιεργηθεί 800 στρέμματα ενώ φέτος έχουν φτάσει στα 1000 στρέμματα», μας κάνει γνωστό ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Ζωγόπουλο, παραγωγό θερμοκηπιακής επιτραπέζιας τομάτας, από την Κυπαρισσία: «Η συγκομιδή ξεκίνησε αρχές Απριλίου και οι τιμές είναι οι καλύτερες των τελευταίων ετών».

Πανελλήνια μείωση παραγωγής
Και προσθέτει: «Αυτό ήταν βέβαια αναμενόμενο αφού η τομάτα που έχει καλλιεργηθεί φέτος σε πανελλήνιο επίπεδο (η οποία θα έπρεπε να βγαίνει αυτή την εποχή) είναι μειωμένη σε ποσοστό 30% (Στην περιοχή της Πρέβεζας, στην Κρήτη, την Βόρεια Ελλάδα κ.α). Ο δεύτερος λόγος που έχει συμβάλει στην έκρηξη των τιμών είναι ότι λόγω του κρύου φέτος έχει οψιμήσει η καλλιέργεια και δεν έχει μπει στην παραγωγή ένας μεγάλος αριθμός θερμοκηπίων ακόμα και εδώ, στην περιοχή Κυπαρισσίας – Φιλιατρών (κυρίως θερμοκήπια που δεν είχαν σωστή θέρμανση). Όσοι θέρμαιναν κανονικά και μαζεύουν τώρα είναι οι ωφελημένοι αυτών των τιμών που φθάνουν τα 1,70 ευρώ το κιλό σε συσκευασμένο προϊόν.
Η κατάσταση με τις τιμές θεωρούμε ότι θα διατηρηθεί σίγουρα για ένα ακόμα μήνα.
Στο ίδιο μήκος κύμματος ήταν και οι δηλώσεις του Γιώργου Μιχαλακόπουλου, παραγωγού στην Κυπαρισσία. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η φετινή χρονιά είναι πολύ καλή για τη τομάτα αφού υπάρχει μείωση στην καλλιέργεια πανελλαδικά με αποτέλεσμα όσοι καλλιέργησαν φέτος να επωφελούνται. Η τιμή πλησιάζει τα 2 ευρώ/κιλό ενώ πέρσι τέτοια εποχή ο παραγωγός έπαιρνε 0,60 λεπτά/κιλό. Η συγκομιδή ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου και θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο ενώ το προϊόν μας προορίζεται τόσο για την ελληνική όσο και την εξωτερική αγορά.

Έξοδα καλλιέργειας
Για το θέμα του κόστους καλλιέργειας στην συγκεκριμένη καλλιέργεια ο ΑγροΤύπος μίλησε με τον κ. Γιώργο Καλλιάνη, παραγωγό επίσης από την περιοχή της Κυπαρισσίας ο οποίας μας ανέφερε: «Οι καλές τιμές κατά τη γνώμη μου οφείλονται στο γεγονός ότι δεν έχουμε μπει ακόμα δυναμικά στην παραγωγή και υπάρχει έλλειψη στο προϊόν. Η τιμή αυτή την στιγμή για τις ασυσκεύαστες ντομάτες είναι στο 1,30 ευρώ/κιλό ενώ οι συσκευασμένες έχουν επιπλέον 20 λεπτά/κιλό. Η τελική τιμή στη λαχαναγορά φτάνει περίπου στα 2 ευρώ.
Τα έξοδα καλλιέργειας είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων. Ωστόσο με ένα μέσο όρο καλής παραγωγής το κόστος καλλιέργειας ξεπερνά τα 55 λεπτά/κιλό και αν βάλεις και την συσκευασία και τα μεταφορικά φθάνουμε στα 90 λεπτά/κιλά».

Κρήτη
Τέλος θέλοντας να επιβεβαιώσουμε το γεγονός για τη φετινή μειωμένη παραγωγή στην Κρήτη την οποία μας ανέφεραν κατ’ επανάληψη οι παραγωγοί επικοινωνήσαμε με τον κ. Νίκο Πεντάρη, γεωπόνο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Θερμοκηπίου Ελαφονησίου – Χρυσοσκαλίτισσας. «Για την τομάτα η χρονιά ξεκίνησε καλά.(αυτή που συγκομίστηκε Νοέμβριο – Δεκέμβριο). Από τις 20 του Δεκεμβρίου και μετά η τιμή ήταν πολύ χαμηλή (στα 30 λεπτά) αφού έπαιξαν ρόλο τόσο η υπερπροσφορά όσο και η μείωση της κατανάλωσης», μας λέει ο κ. Πεντάρης.
Και καταλήγει: «Όσον αφορά την τιμή αυτή την περίοδο είναι καλή στα 1,20 ευρώ/κιλό ωστόσο έχουμε μειωμένη παραγωγή αφού είχαμε προβλήματα στο δέσιμο του καρπού λόγω του κρύου το χειμώνα καθώς εμείς στο νησί δεν έχουμε θέρμανση στα θερμοκήπια».

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου