26 Απρ 2012

Η συμμετοχή των φωτοβολταϊκών πρέπει να αυξηθεί σημαντικά.


Την υιοθέτηση περισσότερο φιλόδοξων στόχων σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό σύστημα της χώρας ζητεί ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).
Με αφορμή την έκθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, ο ΣΕΦ προτείνει ως στόχο για το 2020 τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο 60% και τουλάχιστον 10 GW φωτοβολταϊκών.

Προτείνει επίσης την κάλυψη του συνόλου της ηλεκτροπαραγωγής με ΑΠΕ έως το 2035 με τουλάχιστον 30 GW φωτοβολταϊκών και του συνόλου των ενεργειακών αναγκών με ΑΠΕ έως το 2050. Όπως υποστηρίζει ο ΣΕΦ η συνεχής μείωση του κόστους των φωτοβολταϊκών και η ωρίμαση των άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ καθιστούν εφικτή την επίτευξη των στόχων αυτών με εύλογο κόστος.


Σύμφωνα πάντα με τον Σύνδεσμο, ειδικά για την περίοδο από το 2015 και μετά εκτιμάται ότι από την προτεινόμενη ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών θα υπάρξει καθαρό όφελος για τα δημόσια οικονομικά και θα δημιουργηθούν 50.000 θέσεις εργασίας έως το 2020.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο ΣΕΦ θεωρεί ότι στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό θα πρέπει να προβλέπεται ότι:
Το 2020 το ποσοστό των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή θα πρέπει να φθάνει στο 60%. Το ποσοστό των φωτοβολταϊκών στο σύνολο των ΑΠΕ θα πρέπει να φθάνει το 40% και η εγκατεστημένη ισχύς τους να ανέρχεται σε 10-11,5 (GWp)
Το 2035 το ποσοστό των ΑΠΕ θα πρέπει να φθάνει στο 100% και τα φωτοβολταϊκά θα πρέπει να φθάνουν το 50% με εγκατεστημένη ισχύ 30 GWp
Το 2050 το ποσοστό των φωτοβολταϊκών στο σύνολο των ΑΠΕ θα πρέπει να φθάνει το 50% και η εγκατεστημένη ισχύς τους να ανέρχεται σε 35 GWp.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου