10 Ιουλ 2012

Το 94% των Ελλήνων ανησυχεί για την εθνική αυτάρκεια σε τρόφιμα.


Το μεγαλύτερο ποσοστό ανησυχίας για την παραγωγή τροφίμων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σημείωσαν οι Έλληνες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 79% των Ελλήνων θεωρεί πως δεν υπάρχουν επαρκή επίπεδα τροφίμων για τον ευρωπαϊκό πληθυσμό.
Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε και συμμετείχαν 26.500 ευρωπαίοι πολίτες, διαπιστώθηκε ότι οι Ευρωπαίοι όταν αγοράζουν τρόφιμα, εστιάζουν στην ποιότητα και στην τιμή τους, ενώ το 71% στη χώρα παραγωγής και το 47% στην «μάρκα». Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από το 90% των Ευρωπαίων αγοράζει τρόφιμα με κριτήριο την ποιότητα και τις τιμές. Αντίθετα εκφράστηκαν ποικίλες ανησυχίες για την επάρκεια της παραγωγής τροφίμων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναφορικά με την ασφάλεια τροφίμων τα 2/3 των ερωτηθέντων δήλωσαν ανησυχία για το αν η παρούσα παραγωγή τροφίμων μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ λιγότερο από το 60% των ερωτηθέντων εξέφρασε ανάλογη ανησυχία για την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της «θρέψουν» τον ευρωπαϊκό πληθυσμό.
Όπως προκύπτει από την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 79% των Ελλήνων θεωρεί πως δεν υπάρχουν επαρκή επίπεδα παραγωγής τροφίμων για τον ευρωπαϊκό πληθυσμό, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης- και το 47% των Κυπρίων- ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, πρόκειται για ποσοστό 94% (το μεγαλύτερο σε όλη την Ευρώπη) πιστεύει ότι η εθνική παραγωγή τροφίμων δεν είναι επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού- το ποσοστό για το αντίστοιχο ερώτημα στην Κύπρο είναι 22%, ενώ ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 15%.
Εν τω μεταξύ, η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων υποστήριξε ότι κριτήρια για να αγοράσει τρόφιμα είναι αρχικά η ποιότητα (96%) ενώ έπεται η τιμή (91%). Η χώρα προέλευσης των τροφίμων απασχολεί το 71% των ερωτηθέντων, ενώ μόλις το 50% ασχολείται με την «μάρκα» του τροφίμου.


Ταγκαλάκη Έλενα

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου