10 Ιουλ 2012

Κριτική στην Κομισιόν για τα αγροπεριβαλλοντικά από οικολογικές οργανώσεις.


«Πολύ αργή» στην προώθηση περιβαλλοντικών πολιτικών στη γεωργία και την ενέργεια είναι η Κομισιόν, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση περιβαλλοντικών οργανώσεων για την απόδοση της Επιτροπής Barroso.

«Η γεωργία είναι ο πιο σημαντικός μηχανισμός επίτευξης βιοποικιλότητας και αποδοτικότητας των πόρων», τονίζει ο Tony Long από τη WWF.
Δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις λένε ότι η Κομισιόν είναι είτε πολύ επιφυλακτική σε μια σειρά ζητημάτων περιβαλλοντικής προστασίας, όπως ο κανονισμός για τα χημικά και τη ρύπανση, και σε κάποιες περιπτώσεις έκανε πίσω μπροστά στην πίεση από λομπίστες και κυβερνήσεις της ΕΕ.

«Συνολικά είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για το γεγονός ότι η Κομισιόν είναι πολύ πίσω στη
δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος στην Ευρώπη», είπε ο Jorgo Riss από την Greenpeace, ένας από τους 10 οργανισμούς που αξιολόγησαν «στα μισά του δρόμου» τη δεύτερη θητεία της Επιτροπής υπό τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Για παράδειγμα, το σχέδιο της Κομισιόν για την αναδιάρθρωση της γεωργίας την περίοδο 2014-2020 έχει πολύ χαμηλό σκορ, αναφέρει η ενδιάμεση αξιολόγηση ‘Off their game’.

«Η γεωργία είναι ο πιο σημαντικός μηχανισμός επίτευξης βιοποικιλότητας και αποδοτικότητας των πόρων», είπε ο Tony Long από την WWF, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις της Κομισιόν για την επόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική απέτυχαν να συνδέσουν την γεωργία, τη διαχείριση της γης και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Η έκθεση τονίζει επίσης ότι η Κομισιόν στην πρότασή της που τώρα εξετάζεται από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, δεν κατάφερε να ενισχύσει τον πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης, «διακινδυνεύοντας έτσι ένα από τα πιο χρήσιμα μέρη της ΚΑΠ».

Η ΚΑΠ αποτελεί το μεγαλύτερο ενιαίο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιστοιχώντας περίπου στο 40% του συνολικού προϋπολογισμού. Για το 2012, το πρόγραμμα αναμένεται να κοστίσει 58,7 δις ευρώ, με τα 40 δις ευρώ να πηγαίνουν σε απευθείας γεωργική στήριξη και 14,6 δις ευρώ για αγροτική ανάπτυξη.

Ο Long πρότεινε τον διπλασιασμό του ποσού για την αγροτική ανάπτυξη που προτάθηκε από τον Επίτροπο για θέματα γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος, από το 25% στο 50% του Δεύτερου Πυλώνα της ΚΑΠ (Ο Πρώτος Πυλώνας παρέχει άμεσες πληρωμές σε αγρότες).

Κάλεσε την Επιτροπή να αντισταθεί στις προσπάθειες κάποιων υπουργών γεωργίας και ευρωβουλευτών να αντικατασταθούν τα υποχρεωτικά περιβαλλοντικά πρότυπα για τους γεωργούς με ένα μενού «à la carte», από όπου θα μπορούν να επιλέγουν οι ίδιοι, προκειμένου να πληρούν τις προϋποθέσεις για «πράσινες» πληρωμές.

Η έκθεση κατηγορεί τον John Dalli, επίτροπο υγείας και καταναλωτή, για την αποτυχία του να καταστεί πιο επιθετικός στον περιορισμό των φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών ουσιών, καθώς και για την έγκρισή του στην γενετικά τροποποιημένη πατάτα παρά την ισχυρή αντίθεση οικολόγων και ακτιβιστών σε θέματα υγείας.

Γενικότερα, η έκθεση ασκεί επίσης δριμεία κριτική στην Κομισιόν που δεν κατάφερε να επιβάλει υψηλότερους δεσμευτικούς στόχους στην ενεργειακή απόδοση και κατηγορεί τον επίτροπο Janez Potočnik για την αργοπορία του στο να πιέσει την Κομισιόν να αναθεωρήσει τις πολιτικές βιοκαυσίμων στις μεταφορές λόγω των ανησυχιών ότι δεν είναι και «τόσο φιλικές» προς το περιβάλλον όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

«Επιφανειακή» έκθεση
Ωστόσο εκπρόσωπος της Κομισιόν αποκάλεσε «επιφανειακή» και «αντιφατική» την έκθεση, σημειώνοντας ότι η ενδιάμεση έκθεση καλεί για ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών ανησυχιών στο σύνολο των ευρωπαϊκών πολιτικών.

«Αυτό ακριβώς κάνουμε», είπε ο εκπρόσωπος του Potočnik, Joe Hennon. «Εξετάζουμε την μεσοπρόθεσμη-μακροπρόθεσμη αλλαγή και αυτό δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη», υπογράμμισε.

«Μιλούν για αναδιαμόρφωση των κοινωνιών μας και των οικονομιών μας, και αυτό ακριβώς κάνουμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι η κριτική που ασκεί η έκθεση για τον Potočnik αναφορικά με τα βιοκαύσιμα δεν αναφέρει τις προσπάθειές του να πιέσει τους επιτρόπους να εξετάσουν τον ευρύτερο αντίκτυπο των καυσίμων φυτικής προέλευσης.

Το ιστορικό
Η έκθεση «Off their game» πραγματοποιήθηκε από τους BirdLife International, CEE Bankwatch, Climate Action Network Europe, European Environmental Bureau, Friends of the Earth Europe, Greenpeace, Health and Environment Alliance, International Friends of Nature, Transport and Environment και WWF.

Η εν λόγω έκθεση αξιολογεί την Κομισιόν σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10 σε διάφορα πεδία πολιτικής, με το 10 να είναι το άριστο.

Πηγή: EurActiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου